Reklamná revolúcia: Od Gutenbergovej tlače až po billboardy

Vyrobené na Slovensku Redakcia | rubrika: Článok | 16. 8. 2024
História tlače je fascinujúca cesta plná inovácií, ktorá zásadne zmenila šírenie informácií a vedomostí. V Číne sa tlač vyvinula už v druhom storočí n. l., kde boli základnými prvkami tlače – papier, atrament a reliéfne textové plochy. Napriek tomu, že princíp tlače bol známy dlho predtým, v Európe sa tlač rozvinula až v 15. storočí, keď kultúrne a ekonomické podmienky umožnili jej rozvoj a zavedenie do praxe. Prvú tlačiarenskú lisovaciu techniku vytvoril Johann Gutenberg okolo roku 1450, čím položil základy pre modernú tlač.
Reklamná revolúcia: Od Gutenbergovej tlače až po billboardy

Zdroj: Shutterstock

Gutenbergovo dielo bolo následne zdokonalené a tlač sa rozšírila po celej Európe. Revolučná bola aj technológia rotácie, ktorá umožnila tlačiť rýchlejšie a efektívnejšie. Koncept rotácie a použitie valcov zefektívnilo tlačiarenský proces, čím otvorilo cestu pre rôzne formy tlače, vrátane rotogravúry a ofsetovej tlače.

Ofsetová tlač, objavená na začiatku 20. storočia, je proces, kde sa obraz najskôr prenáša z tlačiarskej dosky na gumový valec a až potom na papier. Táto technológia umožnila masovú produkciu tlačených materiálov a stala sa jedným z najbežnejších spôsobov tlače.

V priebehu 19. storočia sa tiež vyvíjali nové metódy pre reprodukciu obrázkov a ilustrácií, vrátane litografie a heliogravúry, ktoré umožnili presnejšiu a detailnejšiu reprodukciu obrázkov.

Dnes, hoci sa tlačiarenský priemysel stretáva s konkurenciou digitálnych a audiovizuálnych médií, tlač naďalej zohráva kľúčovú úlohu v šírení informácií a zachovaní dokumentov. Aj napriek všetkým výzvam a zmenám zostáva tlač neoddeliteľnou súčasťou nášho kultúrneho a vedeckého dedičstva, ktoré sa neustále vyvíja a adaptuje na nové technológie a spôsoby šírenia obsahu.

https://www.shutterstock.com/image-photo/old-vintage-printing-press-letters-140369722 

Zdroj: Shutterstock

 

 

K takémuto obsahu patrí aj reklama a všetky plochy, kde sa dá umiestniť – od plagátov až po polepy áut či veľkoplošnú tlač billboardov a bigboardov.

Aj billboardová reklama zažila od svojho vzniku v 19. storočí dynamický vývoj. Vo svojich počiatkoch bola spojená s cirkusmi a zábavným priemyslom, ale čoskoro sa jej formát štandardizoval a začala sa masovo rozširovať. S príchodom automobilu a výstavbou diaľnic sa billboardy stali neodmysliteľnou súčasťou reklamného priemyslu, pričom ich umiestnenie popri cestách znamenalo zásadný posun v strategickom prístupe v reklame. Neskôr, v 60. rokoch, zákon o skrášlení diaľnic prispôsobil billboardovú reklamu novým reguláciám, ktoré formovali jej budúci vývoj. Vo svetle digitálnej éry billboardy prešli transformáciou do elektronickej podoby, čím sa znížili náklady a zvýšila interaktívnosť a flexibilita reklamných kampaní.

Jednou zo spoločností, ktoré sa zaoberajú tlačou a kreatívou u nás, na Slovensku, je spoločnosť Imagewell. Na trhu pôsobia už viac ako 23 rokov a patria k popredným poskytovateľom veľkoplošnej tlače a vonkajšej reklamy. Kľúčom k ich úspechu je neustále inovovanie a skúsenosti v oblasti grafického dizajnu, ktoré umožňujú klientom efektívne zviditeľňovať svoje značky a produkty. Imagewell sa špecializuje na komplexné reklamné kampane od návrhu po inštaláciu, pričom kladú dôraz na osobný prístup a adaptabilitu na požiadavky svojich zákazníkov, ktorým ponúkajú širokú škálu služieb vrátane tlače na rôzne materiály, outdoorové reklamy a výrobu reklamných médií, čo z nich robí spoľahlivého partnera pre akúkoľvek marketingovú stratégiu.

My sme ich navštívili s naším projektom Vyrobené na Slovensku a nakrútili zaujímavé reportážne video, v ktorom sa dozviete nielen čo-to zo zákulisia samotnej výroby, ale spoločne sa tiež pozrieme na to, ako sa taký veľký billboard dostane na svoje čestné miesto, kde ho môžete obdivovať aj vy.

Ak vás zaujíma viac takýchto videí a chcete vidieť, ako sa vyrábajú kvalitné slovenské výrobky, nezabudnite sa pozrieť aj do našej video sekcie, kde pravidelne pridávame nové zaujímavosti zo sveta lokálnej produkcie.

Vyrobené na Slovensku Redakcia

Autor článku Vyrobené na Slovensku Redakcia

U nás doma, na Slovensku, máme množstvo šikovných ľudí, ktorí svoju prácu robia poctivo a s láskouk tradíciám. Sme preto radi, že aj vďaka projektu Vyrobené na Slovensku môžeme spoločne objavovať lokálne klenoty a poodhaliť... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

16. 9. 2024 | Redakcia

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

Listové zásielky by mohli zdražieť o 20 až 30 centov, menšie balíky o 60 centov. Podľa návrhu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb by ceny mohli narásť... celý článok

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

6. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

Plnomocenstvo je veľmi užitočný inštitút. Využijete ho, keď treba niečo zariadiť pre starších či chorých príbuzných; pomôže aj s riešením vecí, na ktoré nemáte čas alebo potrebnú odbornosť.... celý článok

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

3. 9. 2024 | Natália Stašíková

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

Poďte s nami do sveta najdrahších hotelov, ktoré ponúkajú komfort a služby na najvyššej úrovni. V týchto hoteloch naozaj platí, že keď má človek dosť peňazí, možné je všetko.

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

30. 8. 2024 | Redakcia

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

Obchody budú otvorené aj počas Dňa ústavy 1. septembra 2024. Odteraz si budete môcť nakúpiť aj napriek tomu, že ide o štátny sviatok. Zákon určil, že už nie je dňom pracovného pokoja.... celý článok