Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

Spoločnosť Tatrasvit, ktorá sa môže pochváliť viac ako 90-ročnou históriou, sa stala synonymom kvality v oblasti výroby ponožiek a pančúch na Slovensku. V rozhovore nám prezradili, ako vnímajú projekt „Vyrobené na Slovensku“, aké výzvy prináša ich výroba kde vidia v budúcnosti plnej inovácií a udržateľnosti.
Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

Zdroj: Vyrobené na Slovensku

Čo si myslíte o projekte Vyrobené na Slovensku a prečo ste sa ho rozhodli podporiť?

Projekt "Vyrobené na Slovensku" vnímame ako skvelú iniciatívu, ktorá podporuje domáce firmy, zviditeľňuje ich a tým napomáha udržiavať pracovné miesta na Slovensku. Tým, že sa kupujúci snažia preferovať slovenské produkty, poskytujú priamo podporu domácim výrobcom a pomáhajú posilniť domácu ekonomiku.

Ako sa zrodila myšlienka značky Tatrasvit a čo bolo jej prvotnou inšpiráciou?

To by ste sa museli opýtať Jána Antonína Baťu pred vyše 90. rokmi, ktorý bol nositeľom idey. Ale z dostupných informácií bratia Baťovci v 30. rokoch minulého storočia hľadali okrem topánok ďalšie investičné príležitosti na rozšírenie svojho podnikania a tak sa začala kreovať história mesta Svit a s ním aj fabrika na výrobu umelého hodvábu a celulózy. Neskôr sa firma rozrástla o výrobu pančuchového tovaru a spodnej bielizne. Baťovou víziou bolo postaviť veľkú výrobu ponožiek ako doplnkového tovaru k jeho topánkam. V Čechách takáto výroba ponožiek už existovala a preto bolo cieľom postaviť fabriku čisto pre slovenský trh.

Tatrasvit vyrába ročne približne 2 milióny párov ponožiek a 200-tisíc pančuchových nohavíc. Aké sú pre vás najväčšie výzvy pri takomto objeme výroby?

Určite najväčšou výzvou je konzistentná kontrola kvality počas celého výrobného procesu, efektívne riadenie stavu zásob a optimalizácia efektivity výroby. Taktiež treba spomenúť aj zabezpečenie stáleho dodávateľského reťazca na získavanie materiálov, ktorý sa počas COVIDU doslova rozpadol z dôvodu krachu mnohých dodávateľských firiem a museli sme hľadať nových partnerov.  A samozrejme, to najkľúčovejšie, udržanie a zaškoľovanie kvalifikovanej pracovnej sily – našich kolegov od výroby – bez ktorých by produkcia nebola možná.

Ako pristupujete k udržateľnosti a ekologickým aspektom vo výrobe?

Tatrasvit pristupuje k udržateľnosti a environmentálnym aspektom vo výrobe implementáciou ekologických postupov, ako je znižovanie odpadu, používanie energeticky efektívnych technológií a získavanie trvalo udržateľných materiálov. Tatrasvit je držiteľom certifikátu kvality OEKO-TEX®, ktorý zaručuje nezávadnosť použitých farbív a neškodnosť ich ekologického spracovania. A samozrejme nesmieme opomenúť, že Tatrasvit je držiteľom medzinárodnej biotextilnej certifikácie GOTS. Ide o medzinárodný bio štandard certifikácie, ktorý má v sebe zakotvené etické a ekologické požiadavky od semienka, cez pestovanie, textilné spracovanie, produkciu, balenie až po distribúciu. Zaisťuje nielen prísnu kontrolu výroby z ekologického hľadiska, ale aj dodržiavanie a časté kontrolovanie sociálnych podmienok vo výrobe v súlade s Fair Trade. Je teda najlepším vodítkom, ak hľadáte kvalitu a čistotu vo všetkých ohľadoch.

Aké sú vaše plány do budúcnosti v oblasti inovácie a rozvoja produktového portfólia?

V budúcnosti by sme chceli zainvestovať do výskumu a vývoja s cieľom vytvárať nové, inovatívne produkty, ktoré spĺňajú meniace sa potreby a preferencie spotrebiteľov. Kľúčovou stratégiou Tatrasvitu pri riadení inovácií a rastu produktového portfólia v budúcnosti bude pravdepodobne spolupráca s dizajnérmi a odborníkmi z odvetvia s cieľom udržať si náskok pred trhovými trendmi a požiadavkami spotrebiteľov.

Zaujíma vás, ako vyzerá taká výroba kvalitných pančúch a ako to vo výrobni spoločnosti Tatrasvit chodí? Pozrite si naše reportážne video z návštevy ich továrne v meste Svit.

Vyrobené na Slovensku Redakcia

Autor článku Vyrobené na Slovensku Redakcia

U nás doma, na Slovensku, máme množstvo šikovných ľudí, ktorí svoju prácu robia poctivo a s láskouk tradíciám. Sme preto radi, že aj vďaka projektu Vyrobené na Slovensku môžeme spoločne objavovať lokálne klenoty a poodhaliť... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

vyrobené na Slovensku

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

9. 9. 2024 | Barbora Magočová

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

Viacerí obchodníci hlásia, že zmeny v oblasti trestného práva viedli k nárastu krádeží. Zlodeji sú posmelení a podnikatelia musia riešiť lepšie zabezpečenie tovaru. Nie všetci si to... celý článok

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

3. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ prináša pozitívne svetlo na slovenské podniky, ako je Greenway. Tento projekt má za cieľ zlepšiť náladu v krajine a inšpirovať nielen podnikateľov, ale... celý článok

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

29. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Čipsy, obľúbený snack miliónov ľudí po celom svete, majú fascinujúcu históriu a bohatú tradíciu, ktorá siaha až do 19. storočia. Od jednoduchých tenkých plátkov zemiakov až po komplexné... celý článok

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

28. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

Státisíce živnostníkov na Slovensku čaká v nasledujúcich rokoch výrazný nárast odvodov. Zatiaľ čo doteraz sa zvyšovali o niekoľko eur, v budúcnosti pôjde o desiatky, ba až stovky eur... celý článok