Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ prináša pozitívne svetlo na slovenské podniky, ako je Greenway. Tento projekt má za cieľ zlepšiť náladu v krajine a inšpirovať nielen podnikateľov, ale aj širšiu verejnosť. V článku sa dozviete, ako dlhodobá vízia, zameranie na podstatu a otvorenosť svetu pomohli Greenway stať sa lídrom v oblasti elektromobility.
Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

Zdroj: Vyrobené na Slovensku

Čo si myslíte o projekte „Vyrobené na Slovensku“ a prečo ste sa ho rozhodli podporiť?

Som veľmi rád, že takýto projekt vzniká, lebo ukazuje to lepšie zo Slovenska. Na Slovensku je niekedy taká blbá nálada a verím, že práve úspechy a príklady podobných spoločností ako Greenway toto môžu tak trochu zmeniť. Verím, že môžu byť inšpiráciou aj mimo podnikateľského prostredia, pretože takmer vždy sú založené na dôležitých faktoroch, ktoré platia univerzálne – dlhodobá vízia, nerobiť niečo len pre krátkosť a veľmi rýchlo, zameranie sa na skutočnú podstatu a fakty v danej oblasti. Každý podnikateľ, ktorý je dlhodobo úspešný v nejakej oblasti jej musí veľmi dobre rozumieť a riadiť sa faktami. Nedá sa na internete vygoogliť nejaký zázračný recept, ale musí rozumieť čomu, čo robí a riadiť sa tým, ako je svet uložený v tej jeho konkrétnej oblasti. A potom je to aj taká otvorenosť svetu. Keby sme v Greenway neboli otvorení, keby sme neexpandovali, keby sme nešli do ďalších krajín, dnes by sme neboli. Slovensko je malé a myslím si, že je to poučenie, ktoré platí určite aj mimo biznisu.

Ako sa zrodila myšlienka značky „Greenway“ a čo bolo jej prvotnou inšpiráciou?

Úplne na začiatku sme rozbiehali Greenway s kolegom, ktorý sa medzičasom venuje iným aktivitám. Rozmýšľali sme v intenciách obnoviteľných zdrojov, smart grid a elektromobilta bola niečo, čo tieto veci spájalo. Chceli sme dopravu, ktorá bude nezávislá od fosílnych palív, ktorá Slovensku pomôže vzdialiť sa od závislosti na krajinách, s ktorými možno nechceme, ale musíme spolupracovať, lebo predsa len tu ropu nemáme. To nás tak pomklo k tomu, aby sme hľadali nejaký biznis model práve v elektromobilite. Zároveň sme veľmi dobre rozumeli podstate veci, že elektrické autá sú energeticky efektívnejšie a lepšou technológiou ako spaľovacie autá. Videli sme ten dlhodobý trend, ktorý nastupoval niekedy v roku 2008 a 2009, my sme začali robiť elektromobilitu v 2011, a samozrejme je to z časového hľadiska ťažké odhadnúť. Dnes Greenway pôsobí na poli elektromobility 14 rokov a keby ste sa ma v roku 2011 spýtali, ako rýchlo alebo ako pomaly to pôjde, tak by som bol určite optimistickejší. Ale nič to nemení na tých základných fundamentálnych dôvodoch, prečo sme sa pre elektromobilitu rozhodli a myslím, že sme spravili dobre.

Aké sú hlavné výzvy, s ktorými sa stretávate pri rozširovaní nabíjacích staníc?

Povedal by som, že dnes je už rozširovanie nabíjacích staníc a budovanie nabíjacej infraštruktúry taký zmaturovaný, vyspelý biznis. Začínali sme ako malý start-up so 4 ľuďmi, dnes má v Greenway 240 zamestnancov v troch krajinách. Radíme sa k tým väčším spoločnostiam v Európe v tejto oblasti, takže už nemusíme riešiť také tie prvé veci, ako boj s verejnou mienkou, či elektrické autá áno alebo nie, a tak ďalej. Toto už odišlo, nemusíme bojovať ani s tými prvotnými technickými problémami, keď sa veľakrát nejaké konkrétne auto nenabilo na nejakej konkrétnej nabíjačke a, samozrejme, vodiči z toho boli frustrovaní. Dnes je to omnoho viac o výzvach, ako je napríklad interná transformácia, pretože obsluhujeme stále väčší počet zamestnancov. To znamená, že informačné systémy, procesy, ktoré zavádzame, musia byť omnoho sofistikovanejšie a musia sa vyvíjať. Zároveň sú tým pádom aj drahšie. Čo sa týka tých externých výziev, tak asi najväčším problémom, ktorému čelí náš priemysel, nielen na Slovensku, ale čelíme tomu určite aj my, je schopnosť, ako rýchlo môžeme stavať nabíjaciu infraštruktúru. Najmä pri veľkých nabíjacích huboch sme odkázaní na distribučné spoločnosti, ktoré musia na mnohých bodoch urobiť veľké prípojky a naozaj to trvá stále dlhšie a dlhšie. Dnes nám taký priemerný projekt trvá dva a pol až tri roky, kým ho postavíme, takže to je ďalšia taká veľká výzva.

Ďalšou veľkou výzvou, ktorej čelí odvetvie, je veľmi špecifická debata, ktorá sa vedie v Európe, a to je zavedenie konkrétnych pravidiel týkajúcich sa požiarnej bezpečnosti a vstupov elektrických automobilov do uzatvorených garáží. Tie pravidlá nám stále chýbajú a bojujeme s každým stavebným úradom, ktorý si všetky tie pravidlá vysvetľuje trocha inak. Je to možno trošku veľký detail, ale ukazuje to to, že je toto odvetvie dnes vyspelé a borí sa s technickými vecami, ktoré potrebujeme doladiť.

Aké sú hlavné benefity pre zákazníkov, ktorí sa rozhodnú využiť vaše služby?

Pokiaľ ide o vodičov elektrických automobilov, asi takou najväčšou výhodou, ktorú sa snažíme neustále udržiavať, je veľká spoľahlivosť. To znamená, že ak človek príde k nabíjačke, aby sa na konci dňa aj nabil. Znie to triviálne, ale v začiatkoch pred mnohými rokmi sme s týmto mali problémy. Veľakrát sa zákazníci nenabili - veľa znamená možno 5 % prípadov, ale to je strašne veľké číslo. Tá dostupnosť, ako to my meriame, sa u nás pohybuje niekde na úrovni 99,5 %, to znamená, že takmer vždy sa musíte nabiť. Samozrejme to znamená, že musíme mať dobrú technológiu a zvládnuté procesy. Ak sa niečo pokazí, musíme to rýchlo odstrániť. Je to náročné, je to drahé, ale na spoľahlivosti siete si skutočne zakladáme.

Veľmi si zakladáme aj na kontakte so zákazníkom, aby bola „hotline“, ktorú máme, profesionálna a dokázala zákazníkovi pomôcť. Aby ste sa nedovolali do odkazovej schránky, ale zdvihol vám to človek, ktorý, ak máte problém s nabíjaním, vám ho vyrieši.

Čo sa týka fleetových zákazníkov a podnikateľov, tak hlavne pri väčších fleetoch dokážeme doručiť riešenia, ktoré sú založené na našich skúsenostiach so správou našej vlastnej infraštruktúry. To znamená, že používame našu technológiu a vieme zabezpečiť riešenie, ktoré je vhodné aj pre stovky áut. Momentálne najväčšiu inštaláciu máme okolo 100 nabíjacích staníc na jednom mieste pre jedného zákazníka, ktorému to nielen komplexne postavíme, ale potom aj spravujeme a podávame informácie o tom, ako sa na tých nabíjačkách nabíjajú jeho šoféri a zamestnanci.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Chceme v prvom rade udržiavať náš biznis model, ktorý si myslím, že je nastavený správne. Chceme naďalej rozširovať nabíjaciu infraštruktúru. My sme s elektromobilitou aj ako krajina, aj ako kontinent – Európa – ešte len na začiatku, predsa len je tých elektrických áut na Slovensku menej ako 2 % z celkového počtu automobilov. Ten potenciál na to, aby sme to tu naďalej rozširovali je stále veľký.

Ako budeme rásť a budeme si to stále môcť viac a viac dovoliť, chceme zlepšovať naše informačné systémy, zlepšovať user experience pri nabíjaní, aj digitálnu komunikáciu so zákazníkom. Ten rast a vývoj je stále pred nami a z takého dlhodobého hľadiska si chceme udržať pozíciu lídra v strednej Európe. Je tomu tak aj dnes – sme najväčšia firma v tejto oblasti v strednej Európe a chceme si túto pozíciu udržať. Takže možno nejaká ďalšia krajina okrem Poľska, Slovenska a Chorvátska v najbližších rokoch.

Vyrobené na Slovensku Redakcia

Autor článku Vyrobené na Slovensku Redakcia

U nás doma, na Slovensku, máme množstvo šikovných ľudí, ktorí svoju prácu robia poctivo a s láskouk tradíciám. Sme preto radi, že aj vďaka projektu Vyrobené na Slovensku môžeme spoločne objavovať lokálne klenoty a poodhaliť... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

vyrobené na Slovensku

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

9. 9. 2024 | Barbora Magočová

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

Viacerí obchodníci hlásia, že zmeny v oblasti trestného práva viedli k nárastu krádeží. Zlodeji sú posmelení a podnikatelia musia riešiť lepšie zabezpečenie tovaru. Nie všetci si to... celý článok

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

6. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

Spoločnosť Tatrasvit, ktorá sa môže pochváliť viac ako 90-ročnou históriou, sa stala synonymom kvality v oblasti výroby ponožiek a pančúch na Slovensku. V rozhovore nám prezradili,... celý článok

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

29. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Čipsy, obľúbený snack miliónov ľudí po celom svete, majú fascinujúcu históriu a bohatú tradíciu, ktorá siaha až do 19. storočia. Od jednoduchých tenkých plátkov zemiakov až po komplexné... celý článok

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

28. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

Státisíce živnostníkov na Slovensku čaká v nasledujúcich rokoch výrazný nárast odvodov. Zatiaľ čo doteraz sa zvyšovali o niekoľko eur, v budúcnosti pôjde o desiatky, ba až stovky eur... celý článok