Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Vyrobené na Slovensku Redakcia | rubrika: Článok | 29. 8. 2024
Čipsy, obľúbený snack miliónov ľudí po celom svete, majú fascinujúcu históriu a bohatú tradíciu, ktorá siaha až do 19. storočia. Od jednoduchých tenkých plátkov zemiakov až po komplexné kombinácie chutí, čipsy sa stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov a kultúry. Poďme sa o nich spoločne dozvedieť viac.
Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Zdroj: Shutterstock

História čipsov je plná zaujímavých príbehov a postáv. Jeden z najznámejších príbehov hovorí o tom, ako v roku 1853 kuchár George Crum v Saratoga Springs v New Yorku na truc zákazníkovi, ktorý sa sťažoval na príliš hrubé hranolky, pripravil extrémne tenké a chrumkavé plátky zemiakov. Tento náhodný výtvor sa okamžite stal populárnym a čipsy, pôvodne nazývané "Saratoga Chips", sa rýchlo rozšírili po celých Spojených štátoch​.

Aj keď Crum často dostáva zásluhy za vynález čipsov, história naznačuje, že podobné recepty existovali už predtým. V Európe, najmä vo Francúzsku a Belgicku, sa zemiaky fritovali na rôzne spôsoby už v 17. storočí. Tieto skoré formy fritovaných zemiakov boli však hrubšie a mäkšie, čo pripomínalo skôr moderné hranolky než čipsy. Prechod na tenké, chrumkavé plátky, ktoré dnes poznáme, pravdepodobne zahŕňal mnoho iterácií a vylepšení​.

Reštauračný luxus vo voskovom papieri

Čipsy sa z reštauračného luxusu postupne stali bežným tovarom v obchodoch. V 20. rokoch 20. storočia sa začali baliť do voskového papiera, čím sa predĺžila ich trvanlivosť a umožnila masová distribúcia. Laura Scudder, kalifornská podnikateľka, začala používať voskový papier na balenie čipsov v roku 1926, čo im umožnilo udržať si čerstvosť dlhšie a znížiť riziko ich rozdrvenia počas prepravy​.

Práve v tomto období sa začali objavovať aj prvé ochutené čipsy, vďaka inováciám ako technológia ochucovania vyvinutá írskou spoločnosťou Tayto. Joe "Spud" Murphy, majiteľ tejto spoločnosti, vymyslel spôsob, ako pridať dochucovadlá počas procesu varenia, čo viedlo k vzniku prvých ochutených čipsov s príchuťami ako syr a cibuľa či soľ a ocot​.

Čipsy sú dnes neoddeliteľnou súčasťou kultúry a spoločenských udalostí. Sú obľúbené na párty, športových podujatiach a rodinných stretnutiach. V USA sa ročne skonzumuje približne 1,85 miliardy libier čipsov, čo sú približne 3 kilogramy na osobu​​. Táto popularita sa odráža aj v rôznych kreatívnych príchutiach, ktoré sa objavili v posledných rokoch – od tradičných soli a octu až po exotické príchute ako wasabi a morské riasy v Japonsku​​.

Čipsy si našli cestu aj do popkultúry. Objavujú sa v rôznych filmoch a televíznych reláciách ako symbol relaxácie a zábavy. Taktiež sú často súčasťou reklám, ktoré zdôrazňujú ich chrumkavosť a neodolateľnosť. V 60. rokoch 20. storočia sa značka Lay’s preslávila sloganom "Betcha can’t eat just one" (Stavíme sa, že nedokážeš zjesť iba jeden), ktorý zdôrazňoval, aké je ťažké prestať jesť po jednom čipse​​.

Chrumkavý trend aj u nás na Slovensku

Aj Slovensko sa môže pochváliť vlastným producentom chutných čipsov – spoločnosťou SlovChips. Príbeh tejto slovenskej značky, ktorá prináša do domácností tradičnú chuť našich obľúbených zemiakových lupienkov, začal v roku 2008. V tom čase prevzali výrobu Spišských zemiakových lupienkov, ktoré sa vyrábajú už od roku 1984. Odvtedy sa výrobky Spišské, Prima, Gazdovské, Sediacke a Nature chips od spoločnosti SlovChips stali obľúbenou súčasťou slovenských domácností.

Čo robí SlovChips tak výnimočnými? V prvom rade sú to kvalitné slovenské suroviny, z ktorých sa lupienky vyrábajú. Zemiaky sa nepredvárajú, čo zabezpečuje ich autentickú chuť a chrumkavosť. Výsledkom je produkt, ktorý si zamilujú všetci milovníci zemiakových lupienkov.

SlovChips sa tiež angažuje v podpore slovenských výrobcov a farmárov, čím prispieva k rozvoju domácej ekonomiky. Ich produkty nájdete v mnohých obchodných sieťach a veľkoobchodoch, takže si môžete vychutnať skutočnú chuť Slovenska priamo vo vašej obývačke.

Ak vás zaujíma, ako sa takéto čipsy vyrábajú a čo všetko stojí za ich vznikom, od zemiakov až po finálnu podobu, určite si pozrite naše reportážne video. Nájdete ho na našom webe v sekcii „Kategórie“ spolu s ďalšími zaujímavými reportážami z našej lokálnej produkcie. Nechajte sa vtiahnuť do sveta slovenskej výroby a spoznajte príbeh, ktorý sa skrýva za každým chrumkavým kúskom.

Vyrobené na Slovensku Redakcia

Autor článku Vyrobené na Slovensku Redakcia

U nás doma, na Slovensku, máme množstvo šikovných ľudí, ktorí svoju prácu robia poctivo a s láskouk tradíciám. Sme preto radi, že aj vďaka projektu Vyrobené na Slovensku môžeme spoločne objavovať lokálne klenoty a poodhaliť... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Tomáš Chrenek: Cesta od obchodníka v hutníctve k najbohatšiemu Slovákovi

31. 3. 2025 | Natália Stašíková

Tomáš Chrenek: Cesta od obchodníka v hutníctve k najbohatšiemu Slovákovi

Tomáš Chrenek, jeden z najvplyvnejších podnikateľov strednej Európy, zaujíma prvé miesto v rebríčku najbohatších Slovákov s majetkom odhadovaným na 2 miliardy eur. Jeho podnikateľská... celý článok

Transakčná daň skrýva pascu pre subjekty s výnimkou, ukladá im skytú povinnosť

21. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Transakčná daň skrýva pascu pre subjekty s výnimkou, ukladá im skytú povinnosť

Od 1. apríla začína platiť transakčná daň a musia ju platiť všetky subjekty, okrem tých, čo majú výnimku v zákone. No aj neziskové organizácie, občianske združenia a školy musia včas... celý článok

Ako ušetriť vyše 700 eur na odvodoch? Legálna „finta“ pre nových živnostníkov

21. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Ako ušetriť vyše 700 eur na odvodoch? Legálna „finta“ pre nových živnostníkov

Ak ste začali podnikať v roku 2024, musíte si podať daňové priznanie za tento rok, no nemusíte to stihnúť do konca marca. Ak si požiadate o odloženie daňového priznania, vznikne vám... celý článok

Ste živnostník a máte zamestnanca? Na toto dajte pozor, inak môžete prísť o zákazníkov

20. 3. 2025 | Barbora Magočová

Ste živnostník a máte zamestnanca? Na toto dajte pozor, inak môžete prísť o zákazníkov

Podnikanie sa vám sľubne rozvíja a zišla by sa vám ďalšia pracovná sila? Potom si vopred dobre premyslite, ako do budúcna ochránite svoje záujmy. Pri niektorých druhoch zárobkovej činnosti... celý článok

Princípy úspechu podľa Baťu: Čo nás môže naučiť dnes?

17. 3. 2025 | Redakcia

Princípy úspechu podľa Baťu: Čo nás môže naučiť dnes?

Vo Vrábľoch ožil duch Tomáša Baťu! Diskusné fórum INOVATO prilákalo podnikateľov, inovátorov a nadšencov, ktorí sa nechali inšpirovať jeho odkazom. Diskusie sa sústredili na to, ako... celý článok