Ako sa zvyšuje stravné živnostníka a gastrolístky

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 6. 8. 2019
Až 5,10 eura za každý odpracovaný deň si môže uplatniť živnostník na stravnom vo svojich daňových výdavkov.
Ako sa zvyšuje stravné živnostníka a gastrolístky

Zdroj: Shutterstock

Od prvého júla 2019 sa zvýšila hodnota stravného pre živnostníkov z 4,80 eur na 5,10 eur. Záleží čisto na rozhodnutí živnostníka, či si to uplatní v gastrolístkoch alebo bude do účtovníctva evidovať jednotlivé pokladničné bločky z každého obeda.

 

Ako si môže živnostník uplatniť stravné na gastrolístku

V prvom rade musíme zdôrazniť, že stravné si živnostník môže uplatniť za každý odpracovaný deň. Môže si ho uplatniť aj cez víkend, ak vtedy pracoval. Nejadná sa teda len o stravné v pracovné dni, avšak taktiež si nie je možné uplatniť 365 dní (prípadne 366).

Uplatniť stravné si môže živnostník dvoma spôsobmi. Alebo zahrnie do účtovníctva priamo paragony z obeda od reštaurácie, alebo si ich uplatní prostredníctvom nákupu gastrolístku.

Za každý jeden odpracovaný deň si môže živnostník uplatniť gastrolístok najviac vo výške 5,10 eur. Ak je hodnota gastrolístka vyššia, do daňových výdavkov sa zahrnie len stravné vo výške 5,10 eur. Suma nad 5,10 eur potom patrí do nedaňových výdavkov.

Ak je hodnota gastrolístka nižšia ako 5,10 eur, zahrnie sa do daňových výdavkov len v hodnote gastrolístka. Napríklad uplatnený gastrolístok v hodnote 4,80 eur je daňovým výdavkom na stravné za daný deň. Už sa 0,30 eur nedoučtováva.

Nevýhodou gastrolístkov je to, že si živnostík nemôže uplatniť nákup gastrolístkov spätne. Nemôžete si za odpracované dni napr. v júli nakúpiť gastrolístky až v auguste. Gastrolísky sa uplatňujú odo dňa ich kúpy.

Tip: Vypočítajte si stravné na služobnej ceste na našej kalkulačke

Stravné živnostníka bez gastrolístkov

Ak nechcete používať gastrolístky alebo ste si ich nestihli včas zaobstarať, môžete si uplatniť stravné na základe pokladničného dokladu z každého obedu. Prípadne vám ako doklad môže poslúžiť aj faktúra za vystavené obedy.

Rovnako, ako u gastrolístkov platí, že ak je cena obeda vyššia než 5,10 eur, do stravného patrí len táto suma a rozdiel sa účtuje do nedaňových výdavkov.

V prípade, že bol obed lacnejší a zaplatili ste menej, patrí do daňových výdavkov táto reálna hodnota obeda.

5 faktov o stravnom pre živnostníka

  • suma sa určí ako stravné, ktoré pripadá na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách
  • počas pracovnej cesty mimo miesta pravidelného výkonu si daňovník nemôže uplatniť výdavky na stravovanie. Vtedy si uplatňuje stravné na služobnej ceste.
  • živnostník si nemôže uplatniť výdavky na stravovanie, ak je aj zamestnaný a má príspevok na stravovanie u zamestnávateľa,
    • výnimkou môže byť situácia, kedy má zamestnanec napr. dovolenku (a vtedy nemá nárok na príspevok na stravné od zamestnávateľa) a počas tejto dovolenky vykonáva podnikateľskú činnosť. Výdavky na stravné za tieto dni si môže uplatniť do daňových výdavkov.
  • výdavky na stravné si môže uplatniť aj daňovníčka na materskej dovolenke, ak zároveň aj vykonáva živnosť.
  • stravné pre živnostníka a jeho uplatnenie do daňových výdavkov upravuje zákon o dani z príjmov

Anketa

Boli by ste za zrušenie stravných lístkov?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Osobné konflikty s kolegami: môžu založiť zodpovednosť zamestnávateľa za pracovný úraz?

31. 3. 2025 | Barbora Magočová

Osobné konflikty s kolegami: môžu založiť zodpovednosť zamestnávateľa za pracovný úraz?

Pojem „pracovný úraz“ sa mnohým z nás automaticky spája s poranením pri fyzickej práci alebo nehodou spôsobenou nedodržaním pravidiel BOZP na pracovisku. Pracovné úrazy však môžu mať... celý článok

Získali ste prácu, ale je ďaleko? Štát vám preplatí až 200 eur na dochádzanie

18. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Získali ste prácu, ale je ďaleko? Štát vám preplatí až 200 eur na dochádzanie

Štáv vám môže prispieť na dochádzanie do práce až 200 eurami mesačne a ak sa za prácou presťahujete, môžete počítať s ďalšími stovkami eur. Ako požiadať o tieto príspevky a aké s podmienky? celý článok

Rekreačné poukazy sa menia: 275-eurový príspevok aj pre rodičov zamestnancov

17. 3. 2025 | Redakcia

Rekreačné poukazy sa menia: 275-eurový príspevok aj pre rodičov zamestnancov

Rekreačné poukazy sú na Slovensku obľúbeným benefitom pre zamestnancov, no od roku 2025 sa pravidlá ich využitia výrazne rozšírili. Novinkou je možnosť preniesť tento príspevok na rodičov... celý článok

Stravovanie zamestnancov v roku 2025: čo musí zabezpečiť a zaplatiť zamestnávateľ?

13. 3. 2025 | Barbora Magočová

Stravovanie zamestnancov v roku 2025: čo musí zabezpečiť a zaplatiť zamestnávateľ?

Ako zamestnanec máte právo na to, aby sa zamestnávateľ postaral aj o vaše stravovanie. Môže tak urobiť viacerými formami – v každom prípade vám však musí kompenzovať aspoň časť výdavkov... celý článok

Zamestnanci si od 1. apríla prilepšia, minimálna suma gastrolístka bude 6,60 eur

11. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Zamestnanci si od 1. apríla prilepšia, minimálna suma gastrolístka bude 6,60 eur

Od 1. apríla 2025 čakajú zamestnancov na Slovensku zmeny v oblasti stravného, ktoré sa dotknú každodenného života mnohých. Ministerstvo práce oznámilo zvýšenie minimálnej hodnoty stravného... celý článok