KALKULAČKA: Ako vypočítať čistú mzdu v roku 2024

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 10. 2024 | 1 komentár
Kalkulačka na výpočet čistej mzdy vám pomôže pri hľadaní práce. Väčšina firiem uvádza v inzerátoch a ponukách práce hrubú mzdu. Na našej kalkulačke si jednoducho vypočítate, koľko peňazí vám príde na účet.
KALKULAČKA: Ako vypočítať čistú mzdu v roku 2024

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Kalkulača na výpočet čistej mzdy na rok 2024 sa hodí každému, kto v tomto roku mení prácu alebo chce požiadať o zvýšenie platu. Mnohé firmy uvádzajú platy len v hrubom, no to nie je čiastka, ktorá vám napokon príde na účet.

Hoci nás väčšinou zaujíma práve čistá mzda, je rovnako užitočné vedieť, ako sa z hrubej mzdy k nej dostaneme a čo všetko ovplyvňuje konečnú výšku našej výplaty.

Od roku 2025 bude iný vymeriavací základ a taktiež sa mení daňový bonus na dieťa. Ak meníte prácu ešte tento rok, bude pre vás kalkulačka čistej mzdy na rok 2024 užitočná.

Kalkulačka na výpočet čistej mzdy 2024:

 

Čistá mzdaHrubá mzda

Mzdová kalkulačka 2024

+
+

Ďalšie kalkulačky

Na výpočet čistej mzdy je potrebné zohľadniť niekoľko faktorov, ktoré sa každý rok môžu meniť. Pre rok 2024 sú stanovené mzdové veličiny, ktoré určujú výšku povinných odvodov na zdravotné a sociálne poistenie, ako aj iné položky, ktoré je nutné odpočítať z hrubej mzdy. 

Hrubú mzdu si môžete vypočítať na kalkulačke hrubej mzdy.

Sociálne a zdravotné poistenie

Prvá významná časť výpočtu čistej mzdy zahŕňa odvody do sociálneho a zdravotného poistenia. Tieto odvody platí ako zamestnanec, tak aj zamestnávateľ. V roku 2024 sa zdravotné odvody zamestnávateľa zvýšili z 10 % na 11 %, čo znamená, že celková suma odvodov, ktoré platí zamestnávateľ, dosiahne 36,20 % z hrubej mzdy (vymeriavacieho základu). Zamestnanec prispieva odvodmi vo výške 13,40 %, ktoré sa mu odpočítajú priamo z jeho hrubej mzdy.

Maximálny vymeriavací základ pre sociálne poistenie je stanovený na 9 128 €. Keď túto sumu prekročíte, odvody platíte len do tejto výšky, čo môže byť výhodné najmä pre tých, ktorí dostávajú vysoké jednorazové odmeny.

Nezdaniteľná časť základu dane

Ďalším dôležitým prvkom vo výpočte čistej mzdy je nezdaniteľná časť základu dane, ktorá predstavuje sumu, o ktorú sa znižuje základ dane, a tým aj výsledná daňová povinnosť. Pre rok 2024 je nezdaniteľná časť stanovená na 5 646,48 € ročne (471,54 € mesačne). Táto suma sa odpočíta od čiastkového základu dane pred tým, ako sa vypočíta daň.

Daňový bonus na deti

Ak máte deti, môžete si uplatniť daňový bonus, ktorý v roku 2024 závisí od veku detí. Na dieťa do 18 rokov je daňový bonus 140 €, na dieťa staršie ako 18 rokov je to 50 €. Okrem toho sa maximálna možná výška daňového bonusu určuje podľa počtu detí a môže dosiahnuť až 55 % čiastkového základu dane, čo výrazne znižuje vašu daňovú povinnosť a zvyšuje čistú mzdu.

Pozor, po roku 2025 sa bude systém daňového bonusu meniť. Po novom rodičia dostanú maximálne 50 eur na dieťa do 18 rokov, rodičia starších detí nedostanú nič. 

Pri výpočte čistej mzdy v roku 2024 musíte brať do úvahy rôzne faktory, vrátane odvodov, nezdaniteľnej časti základu dane a daňového bonusu na deti. Dôležité je vedieť, ako tieto faktory ovplyvňujú výšku vašej mzdy, aby ste si mohli lepšie naplánovať svoje financie.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

„Tajný“ príspevok pre ženy na Slovensku môže byť v stovkách eur, väčšina o ňom nevie

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

„Tajný“ príspevok pre ženy na Slovensku môže byť v stovkách eur, väčšina o ňom nevie

Vyrovnávacia dávka predstavuje významnú pomoc pre tehotné ženy a čerstvé matky, ktoré sú nútené pracovať na menej platených pozíciách v dôsledku svojho zdravotného stavu alebo bezpečnostných... celý článok

Záplavy vám zabránili ísť do práce? Pozrite sa, na čo máte nárok

17. 9. 2024 | Redakcia

Záplavy vám zabránili ísť do práce? Pozrite sa, na čo máte nárok

Ak patríte medzi zamestnancov, ktorých nepriaznivé počasie alebo záplavy zasiahli, je dobré vedieť, aké máte podľa Zákonníka práce práva a na čo máte nárok. V určitých prípadoch máte... celý článok

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

12. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

Vyhrážanie sa odobratím bonusov či nenárokového osobného ohodnotenia je pomerne bežnou praktikou. Zamestnávatelia sa k nemu nezriedka uchyľujú aj preto, aby zamestnancov odradili od... celý článok

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

11. 9. 2024 | Redakcia

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

Od roku 2025 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 816 eur mesačne, čo predstavuje 4,690 eur za hodinu. Táto zmena neovplyvní len zamestnanecké mzdy, ale aj výpočet rôznych príplatkov... celý článok