Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

Redakcia | rubrika: Článok | 11. 9. 2024
Od roku 2025 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 816 eur mesačne, čo predstavuje 4,690 eur za hodinu. Táto zmena neovplyvní len zamestnanecké mzdy, ale aj výpočet rôznych príplatkov za prácu v noci a cez víkend.
Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

Zdroj: Shutterstock

Od roku 2025 bude minimálna mzda na Slovensku dosahovať 816 eur mesačne, čo predstavuje 4,690 eur za hodinu. Táto zmena neovplyvní iba zamestnanecké mzdy, ale aj výpočet rôznych príplatkov, kompenzácií a sociálnych dávok, upozorňuje SITA.

Vyššia minimálna mzda znamená vyššie príplatky

Podľa Zákonníka práce sú z minimálnej mzdy odvodené aj náhrady za neaktívnu pracovnú pohotovosť mimo pracoviska, príplatky za prácu v sobotu, nedeľu, počas sviatkov, nočné príplatky a kompenzácie za sťažený výkon práce. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR potvrdilo, že zamestnanci budú mať za každú hodinu neaktívnej pracovnej pohotovosti nárok na 20 % minimálnej mzdy, čo predstavuje 0,938 eur na hodinu.

Zamestnanci pracujúci v sobotu budú mať nárok na príplatok vo výške 50 % minimálnej mzdy, čo je 2,345 eur za hodinu. Tento príplatok môže byť nižší, ak zamestnávateľ nemá odbory, zamestnáva menej ako 20 ľudí a stanovuje to pracovná alebo kolektívna zmluva, v takom prípade to môže byť aspoň 45 % minimálnej mzdy.

Pracovníci, ktorí pracujú v nedeľu alebo počas sviatkov, majú nárok na príplatok vo výške 100 % minimálnej mzdy, čo znamená 9,38 eur za hodinu. Ak zamestnávateľ nemá odbory a menej ako 20 zamestnancov, môže byť tento príplatok znížený na 90 % minimálnej mzdy, čo stále predstavuje značný nárast.

Nočná práca bude odmeňovaná príplatkom aspoň 40 % minimálnej mzdy, čo predstavuje 1,876 eur na hodinu. Ak ide o rizikovú prácu, príplatok bude minimálne 50 %, teda 2,345 eur za hodinu. Podobne ako v iných prípadoch, tento príplatok môže byť znížený na 35 %, ak zamestnávateľ splní určité podmienky a zamestnáva menej ako 20 ľudí.

Kompenzácia za sťažený výkon práce zostáva na úrovni 20 % minimálnej mzdy, teda 0,938 eur za hodinu.

Čistá mzdaHrubá mzda

Mzdová kalkulačka 2024

+
+

Ďalšie kalkulačky

Pozor na zmenu výšky vymeriavacieho základu

Ďalší významný dopad zvýšenia minimálnej mzdy bude mať vplyv na sociálne dávky a iné benefity. Vymeriavací základ na platenie poistného na sociálne poistenie bude v roku 2025 činiť 715 eur, čo je polovica priemernej mzdy z roku 2023, ktorá dosahovala 1 430 eur. Zvýšenie minimálnej mzdy ovplyvní aj odvody SZČO, ktoré budú musieť mesačne platiť 237,02 eur za nemocenské, starobné, invalidné poistenie a rezervný fond solidarity.

Nemocenské, materské dávky a ošetrovné (OČR) sa budú odvíjať od nových vymeriavacích základov. Denná výška ošetrovného a nemocenského môže dosiahnuť 14,11 eur, pričom materská dávka môže dosiahnuť 19,24 eur denne. Podľa vyjadrenia hovorcu Sociálnej poisťovne, Martina Kontúra, ak zamestnanec počas rozhodujúceho obdobia, v roku 2024, poberal minimálnu mzdu, jeho denný vymeriavací základ bude predstavovať sumu 25,6558 eur, čo ovplyvní výšku jeho dávok v roku 2025.

Zvýšenie minimálnej mzdy bude teda mať zásadný vplyv na viaceré aspekty zamestnaneckého života, vrátane výpočtu dávok, poistení a príplatkov, čím sa zlepší finančná situácia mnohých pracovníkov.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Záplavy vám zabránili ísť do práce? Pozrite sa, na čo máte nárok

17. 9. 2024 | Redakcia

Záplavy vám zabránili ísť do práce? Pozrite sa, na čo máte nárok

Ak patríte medzi zamestnancov, ktorých nepriaznivé počasie alebo záplavy zasiahli, je dobré vedieť, aké máte podľa Zákonníka práce práva a na čo máte nárok. V určitých prípadoch máte... celý článok

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

12. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

Vyhrážanie sa odobratím bonusov či nenárokového osobného ohodnotenia je pomerne bežnou praktikou. Zamestnávatelia sa k nemu nezriedka uchyľujú aj preto, aby zamestnancov odradili od... celý článok

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

Od septembra 2024 dochádza k zvýšeniu súm stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má výrazný vplyv na nároky zamestnancov, daňové výdavky zamestnávateľov aj SZČO. V tomto článku... celý článok

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

Desiatky miliónov mladých ľudí po celom svete nemá prácu. Miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 dosiahla 13 percent, čo zodpovedá 64,9 miliónom ľudí. Ide o najnižšiu úroveň za posledných... celý článok