Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 2. 9. 2024
Od septembra 2024 dochádza k zvýšeniu súm stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má výrazný vplyv na nároky zamestnancov, daňové výdavky zamestnávateľov aj SZČO. V tomto článku sa dozviete podrobnosti o nových sumách stravného 2024 a ich dopadoch na príspevky a výdavky spojené so stravovaním.
Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

Zdroj: Shutterstock

Stravné 2024 sa od 1. septembra zvyšuje v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Toto zvýšenie, ktoré sa týka všetkých tuzemských pracovných ciest, ovplyvní nielen výšku príspevkov na stravovanie zamestnancov, ale aj minimálnu hodnotu stravovacích poukážok a maximálne daňové výdavky pre SZČO. V článku vám prinášame detailné informácie o nových sumách stravného, ich vplyve na podnikateľské prostredie a praktické rady pre zamestnávateľov.

Aké bude stravné od septembra 2024

Od 1. septembra 2024 sa menia sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má významný dopad na nároky zamestnancov, ako aj na daňové výdavky zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Táto zmena bola oficiálne oznámená v opatrení č. 211/2024 Z. z., ktoré vydalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Základ pre zvýšenie týchto súm bol splnený na základe štatistických údajov z apríla 2024, keď kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov dosiahol hodnotu 105,3, čo predstavuje nárast o 5,3 % oproti základni.

Nové sumy stravného pri pracovných cestách

  • 5 – 12 hodín: Zvýšenie z 7,80 € na 8,30 € (+0,50 €)
  • 12 – 18 hodín: Zvýšenie z 11,60 € na 12,30 € (+0,70 €)
  • 18 a viac hodín: Zvýšenie z 17,40 € na 18,40 € (+1,00 €)

Tieto nové sumy stravného ovplyvnia nielen cestovné náhrady, ale aj ďalšie finančné ukazovatele. Napríklad, od sadzby stravného pre prvé časové pásmo (5 – 12 hodín) sa odvíjajú maximálne daňové výdavky na stravné pre SZČO a minimálna hodnota stravovacej poukážky.

Príspevok na stravovanie zamestnancov

Zákonník práce ukladá zamestnávateľom povinnosť zabezpečiť stravovanie zamestnancov počas pracovnej zmeny, a to buď formou teplého hlavného jedla alebo finančným príspevkom. Od 1. septembra 2024 sa mení výška tohto príspevku, kde maximálna zákonná suma príspevku stúpne na 4,57 € (55 % zo sumy 8,30 €). Zamestnávatelia môžu prispieť aj zo sociálneho fondu, kde maximálna výška príspevku nie je určená.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky (gastrolístka)

Minimálna hodnota gastrolístka sa od 1. septembra 2024 zvyšuje na 6,23 €. V prípade zamestnávateľov, ktorí poskytujú finančný príspevok na stravovanie, sa minimálna výška tohto príspevku zvyšuje na 3,43 € (55 % z hodnoty 6,23 €).

Zamestnávatelia musia zabezpečiť, aby stravné (či už vo forme poukážok alebo finančného príspevku) bolo zamestnancom k dispozícii vopred, teda najneskôr od prvého pracovného dňa v mesiaci, aby sa predišlo daňovým komplikáciám spojeným s dodatočným doplatkom.

Stravné pre SZČO

Samostatne zárobkovo činné osoby si od 1. septembra 2024 môžu zahrnúť do daňových výdavkov sumu 4,57 € za každý odpracovaný deň. Táto suma je založená na 55 % z hodnoty stravného pre pracovnú cestu v trvaní 5 až 12 hodín.

Navrhované zmeny od roku 2025

V legislatívnom procese sa nachádza návrh zákona, ktorý by mal upraviť spôsob oznamovania zmien súm stravného. Cieľom je zvýšiť predvídateľnosť týchto zmien a zabezpečiť, aby zamestnávatelia a zamestnanci boli o zvýšených sumách informovaní v dostatočnom predstihu, najmä s trojmesačným odstupom, aby sa mohli na zmeny adekvátne pripraviť. V praxi by to znamenalo, že napríklad zvýšenie sumy stravného na základe údajov z apríla 2025 by nadobudlo účinnosť od 1. júla 2025.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

12. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

Vyhrážanie sa odobratím bonusov či nenárokového osobného ohodnotenia je pomerne bežnou praktikou. Zamestnávatelia sa k nemu nezriedka uchyľujú aj preto, aby zamestnancov odradili od... celý článok

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

11. 9. 2024 | Redakcia

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

Od roku 2025 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 816 eur mesačne, čo predstavuje 4,690 eur za hodinu. Táto zmena neovplyvní len zamestnanecké mzdy, ale aj výpočet rôznych príplatkov... celý článok

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

Desiatky miliónov mladých ľudí po celom svete nemá prácu. Miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 dosiahla 13 percent, čo zodpovedá 64,9 miliónom ľudí. Ide o najnižšiu úroveň za posledných... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok