Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 30. 8. 2024
Desiatky miliónov mladých ľudí po celom svete nemá prácu. Miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 dosiahla 13 percent, čo zodpovedá 64,9 miliónom ľudí. Ide o najnižšiu úroveň za posledných 15 rokov a pokles oproti predpandemickej úrovni 13,8 percenta v roku 2019.
Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Každý piaty mladý človek na svete do 24 rokov sa nevzdeláva a ani nepracuje. Najhoršie sú na tom mladé ženy. Situácia bola pre mladých zlá už pred COVIDom, no pandémia všetko ešte zhoršila. Paradoxom je, že súčasná generácia ľudí do 24 rokov je najviac vzdelaná v histórii. 

Globálny trh práce pre mladých ľudí sa za posledné štyri roky výrazne zlepšil a podľa najnovšej správy Medzinárodnej organizácie práce (ILO) s názvom „Globálne trendy zamestnanosti mladých 2024“ (GET for Youth) sa očakáva, že tento pozitívny trend bude pokračovať ešte ďalšie dva roky. Napriek tomu však správa varuje, že počet mladých ľudí vo veku 15 až 24 rokov, ktorí nie sú zamestnaní, nezúčastňujú sa vzdelávania alebo školenia (NEET), je stále alarmujúci. Obnova zamestnanosti po pandémii COVID-19 totiž nebola rovnomerná, čo sa negatívne prejavuje najmä v niektorých regiónoch a u mnohých mladých žien, ktoré nepociťujú výhody ekonomického oživenia.

Desiatky miliónov mladých nemá prácu

Miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 dosiahla 13 percent, čo zodpovedá 64,9 miliónom ľudí. Ide o najnižšiu úroveň za posledných 15 rokov a pokles oproti predpandemickej úrovni 13,8 percenta v roku 2019. Očakáva sa, že táto miera v tomto roku a budúcom roku klesne ešte o niečo na 12,8 percenta. Situácia sa však líši medzi jednotlivými regiónmi. V Arabských štátoch, vo Východnej Ázii, Juhovýchodnej Ázii a Tichomorí bola miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 vyššia ako v roku 2019.

Správa GET for Youth upozorňuje aj na ďalšie prekážky, s ktorými sa mladí ľudia stretávajú pri hľadaní úspechu na pracovnom trhu. Mnohí mladí ľudia na celom svete patria do kategórie NEET (not in employment, education or training, teda nepracujú, neštudujú a ani sa nijako inak nepripravujú na povolanie) a príležitosti na získanie dôstojného zamestnania zostávajú v rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomikách obmedzené. V roku 2023 patrila do tejto kategórie každý piaty mladý človek, čo predstavuje 20,4 percenta globálnej populácie mladých. Z týchto NEET-ov boli dve tretiny ženy.

Keď už si prácu nájdu, je nedôstojná

Pre mladých ľudí, ktorí pracujú, správa zdôrazňuje nedostatočný pokrok pri získavaní dôstojných pracovných miest. Celosvetovo viac ako polovica mladých pracovníkov pracuje v neformálnej zamestnanosti. Iba v ekonomikách s vysokými a stredne vysokými príjmami majú väčšinu mladých pracovníkov dnes pravidelnú a stabilnú prácu. V krajinách s nízkymi príjmami budú až traja z každých štyroch mladých pracovníkov zamestnaní len ako samostatne zárobkovo činné osoby alebo dočasní pracovníci.

Správa tiež varuje, že pretrvávajúce vysoké miery NEET a nedostatočný rast dôstojných pracovných miest vyvolávajú medzi dnešnou mládežou rastúcu úzkosť. Ide pritom o najvzdelanejšiu generáciu mladých ľudí v histórii.

„Nikto z nás nemôže očakávať stabilnú budúcnosť, keď milióny mladých ľudí na celom svete nemajú dôstojnú prácu a v dôsledku toho sa cítia neistý a neschopní vybudovať si lepší život pre seba a svoje rodiny. Pokojné spoločnosti závisia od troch kľúčových ingrediencií: stability, inklúzie a sociálnej spravodlivosti, a dôstojná práca pre mládež je v srdci všetkých troch,“ vysvetlil Gilbert F. Houngbo, generálny riaditeľ ILO.

Muži vo výhode

Správa tiež ukazuje, že mladí muži profitovali z oživenia trhu práce viac ako mladé ženy. Miera nezamestnanosti mladých žien a mladých mužov bola v roku 2023 takmer rovnaká (12,9 percenta pre mladé ženy a 13 percent pre mladých mužov), čo je rozdiel oproti predpandemickým rokom, keď bola miera nezamestnanosti mladých mužov vyššia. Globálna miera NEET mladých žien bola však dvojnásobne vyššia ako u mladých mužov (28,1 percenta oproti 13,1 percenta) v roku 2023.

„Správa nám pripomína, že príležitosti pre mladých ľudí sú veľmi nerovné, pričom mnohé mladé ženy, mladí ľudia s obmedzenými finančnými prostriedkami alebo z akéhokoľvek menšinového prostredia stále zápasia. Bez rovnakých príležitostí na vzdelanie a dôstojnú prácu prichádzajú milióny mladých ľudí o šance na lepšiu budúcnosť,“ dodal Houngbo.

Správa ILO vyzýva na väčšiu pozornosť k posilňovaniu základov dôstojnej práce ako cesty na zmiernenie úzkostí mladých ľudí ohľadom sveta práce a posilnenie ich nádeje na svetlejšiu budúcnosť. V posolstve mladým čitateľom autori správy vyzývajú, aby prispeli svojim hlasom k volaniu po zmene. „Máte možnosť ovplyvniť politiku a obhajovať dôstojnú prácu pre všetkých. Poznajte svoje práva a pokračujte v investovaní do svojich zručností,“ uvádza sa v správe. „Buďte súčasťou zmeny, ktorú všetci potrebujeme na zabezpečenie sociálne spravodlivého a inkluzívneho sveta.“

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

12. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

Vyhrážanie sa odobratím bonusov či nenárokového osobného ohodnotenia je pomerne bežnou praktikou. Zamestnávatelia sa k nemu nezriedka uchyľujú aj preto, aby zamestnancov odradili od... celý článok

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

11. 9. 2024 | Redakcia

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

Od roku 2025 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 816 eur mesačne, čo predstavuje 4,690 eur za hodinu. Táto zmena neovplyvní len zamestnanecké mzdy, ale aj výpočet rôznych príplatkov... celý článok

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

Od septembra 2024 dochádza k zvýšeniu súm stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má výrazný vplyv na nároky zamestnancov, daňové výdavky zamestnávateľov aj SZČO. V tomto článku... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok