Členstvo v odboroch vás ochráni pred výpoveďou. Je to pravda alebo nie?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 23. 8. 2024
Slovenskí zamestnávatelia berú odborárov ako partnerov len málokedy. Sú pre nich skôr hrozbou, ktorú treba čo najskôr eliminovať. Pomerne bežne sa preto z médií dozvedáme o rôznych kontroverzných výpovediach pre aktívnych členov odborov. Tieto sú dávané aj napriek tomu, že ich prepustenie by malo byť podľa zákona ťažšie. Ako je to ale naozaj?
Členstvo v odboroch vás ochráni pred výpoveďou. Je to pravda alebo nie?

Zdroj: Shutterstock

Pred prepustením z práce z neférových dôvodov sú chránení všetci zamestnanci. S niektorými z nich je ale rozviazanie pracovného pomeru ešte komplikovanejšie než s inými. Osobitné podmienky pre okamžité skončenie a výpoveď platia napríklad pre odborárov. Nie však pre všetkých.

Ak ste iba radovým členom odborovej organizácie, nepožívate (oproti odborovo neorganizovaným zamestnancom) v súvislosti s ukončením pracovného pomeru nijakú špeciálnu ochranu. Aby ste z nej mohli profitovať, museli by ste byť členom príslušného odborového orgánu.

Kto je ale vlastne členom príslušného odborového orgánu? Odpoveď na túto otázku treba hľadať v zákone o kolektívnom vyjednávaní. Príslušným odborovým orgánom sa podľa uvedeného zákona rozumie orgán, ktorý je oprávnený v mene odborovej organizácie vystupovať v právnych vzťahoch; označuje sa tiež ako štatutárny orgán. Zoznam členov odborového orgánu musí odborová organizácia predložiť zamestnávateľovi.

S členom príslušného odborového orgánu je možné skončiť pracovný pomer len s predchádzajúcim súhlasom odborov. Takýto súhlas môže byť daný dvojakou formou:

1) buď je daný výslovne alebo

2) sa tento súhlas predpokladá, a to v situácii, keď odborový orgán písomne neodmietne udeliť súhlas ani do 15 dní odo dňa, v ktorom oň zamestnávateľ požiadal. 

Pokiaľ odbory predchádzajúci súhlas udelia, môže ho zamestnávateľ použiť ako podklad pre platné rozviazanie pracovného pomeru len v lehote dvoch mesiacov od jeho udelenia. Skutočným dôvodom pre platnú výpoveď či dokonca okamžité skončenie pracovného pomeru pochopiteľne nemôže byť aktivita v odboroch. Prepustenie z práce musí byť aj pri členoch odborového orgánu opreté o zákonom stanovené dôvody, ktoré sa zároveň zhodujú s realitou (napr. o nadbytočnosť či o závažné porušenie pracovnej disciplíny).

Čo ak dá zamestnávateľ výpoveď, aj keď s ňou odbory nesúhlasia? 

Poďme sa spolu pozrieť aj na konkrétny príklad, ktorý v tomto roku zarezonoval v médiách. V marci 2024 vznikla odborová organizácia zamestnancov TV Markíza. Podľa výpisu z príslušného registra je predsedom jej štatutárneho orgánu Michal Kovačič, ktorý v júni dostal výpoveď bez súhlasu odborov. 

Zákon jasne stanovuje, že ak odbory odmietnu udeliť súhlas s výpoveďou člena príslušného odborového orgánu, je táto neplatná. Aké má teda Michal Kovačič možnosti? 

Ak by chcel, aby sa jeho pracovný pomer na základe výpovede neskončil, musí zamestnávateľovi v prvom rade oznámiť, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával. V prípade, že nebude trvať na tom, aby ho Markíza naďalej zamestnávala, bude platiť (pokiaľ sa s Markízou nedohodne inak), že sa jeho pracovný pomer skončil dohodou v deň, v ktorom mu v súlade s výpoveďou uplynie výpovedná doba.

Aby svoje práva vyplývajúce z neplatnej výpovede mohol využiť, mal by svojho zamestnávateľa zároveň zažalovať. Žalobu o neplatnosť výpovede musí podať najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa mal pracovný pomer podľa výpovede skončiť.

Môže sa stať, že Michal Kovačič súd prehrá, hoci je výpoveď neplatná?

Ak sa člen príslušného odborového orgánu proti výpovedi neodsúhlasenej odbormi bráni súdnou cestou, nie je isté, že bude úspešný. Aj keď je v konkrétnom prípade úplne zrejmé, že k udeleniu súhlasu naozaj nedošlo a výpoveď je preto neplatná, bude súd aj napriek tomu skúmať:

1) Splnenie ostatných podmienok pre platné rozviazanie pracovného pomeru

Predovšetkým sa teda bude zaoberať tým, či bola výpoveď daná zo zákonom stanoveného dôvodu, ktorý aj v realite nastal, či obsahuje všetky predpísané náležitosti a či bola zamestnancovi riadne doručená. 

2) Či možno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca ďalej zamestnával

Ak by súd zistil, že by voči zamestnávateľovi bolo nespravodlivé, aby napriek neplatnej výpovedi z dôvodu nesúhlasu odborov zamestnanca ďalej zamestnával, bude sa ukončenie pracovného pomeru považovať za platné. 

Pokiaľ by sa teda Michal Kovačič bránil na súde, mohla by Markíza výpoveď ustáť, ak by súd uznal, že výpovedný dôvod bol splnený a od Markízy by už navyše nebolo neférové vyžadovať jeho ďalšie zamestnávanie. 

Dodajme, že okrem členov príslušného odborového orgánu sú pri okamžitom skončení pracovného pomeru a výpovedi rovnako zvýhodnení aj členovia zamestnaneckej rady, zamestnanecký dôverník a zástupcovia zamestnancov pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

12. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

Vyhrážanie sa odobratím bonusov či nenárokového osobného ohodnotenia je pomerne bežnou praktikou. Zamestnávatelia sa k nemu nezriedka uchyľujú aj preto, aby zamestnancov odradili od... celý článok

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

11. 9. 2024 | Redakcia

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

Od roku 2025 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 816 eur mesačne, čo predstavuje 4,690 eur za hodinu. Táto zmena neovplyvní len zamestnanecké mzdy, ale aj výpočet rôznych príplatkov... celý článok

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

Od septembra 2024 dochádza k zvýšeniu súm stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má výrazný vplyv na nároky zamestnancov, daňové výdavky zamestnávateľov aj SZČO. V tomto článku... celý článok

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

Desiatky miliónov mladých ľudí po celom svete nemá prácu. Miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 dosiahla 13 percent, čo zodpovedá 64,9 miliónom ľudí. Ide o najnižšiu úroveň za posledných... celý článok