Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 20. 8. 2024
Zvýšenie minimálnej mzdy nie je až takou dobrou správou. Ako totiž upozorňuje známy odborník na dane a odvody, poteší sa najmä štát. Rodiny, ktoré majú príjem z minimálnej mzdy, však pocítia nielen zvýšenie platu, ale najmä zníženie bonusu na dieťa. V konečnom dôsledku tak na výplatných páskach uvidia menej peňazí.
Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

Zdroj: Shutterstock

Od roku 2025 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 816 eur v hrubom, čo na prvý pohľad vyzerá ako pozitívna správa pre zamestnancov, ktorí zarábajú na úrovni minimálnej mzdy. Avšak, pri bližšom pohľade na dopad tejto zmeny na čistý príjem, je situácia pre mnohé rodiny, najmä tie s deťmi, menej priaznivá.

Na socálnej sieti na to upozornil daňový a odvodový expert Jozef Mihál. „Na jednej strane sa síce hrubá minimálna mzda zvýši o 66 eur, avšak nezdaniteľná časť na daňovníka stúpne len symbolicky. Čo je podstatné, na deti táto rodina už nedostane daňový bonus 280 eur mesačne ale len 100 eur mesačne,“ vysvetľuje. 

Uvádza príklad rodiny, kde obaja rodičia zarábajú minimálnu mzdu a vychovávajú dve deti vo veku od 15 do 18 rokov. V roku 2024 táto rodina mala mesačný čistý príjem 1511 eur. Avšak v roku 2025, napriek zvýšeniu hrubej minimálnej mzdy o 66 eur, sa ich mesačný čistý príjem zníži o 84 eur, teda na 1427 eur. Ročne to pre rodinu znamená pokles o 1008 eur.

V roku 2024 táto rodina dostávala na deti daňový bonus 280 eur mesačne, ale v roku 2025 to bude len 100 eur mesačne. Tento výrazný pokles v podpore rodín s deťmi spôsobí, že aj napriek zvýšeniu hrubej mzdy, budú rodiny zarábajúce minimálnu mzdu z hľadiska čistého príjmu na tom horšie.

Tento stav núti rodiny, aby sa zamysleli nad svojou finančnou situáciou a zvážili, či si nenájdu lepšie platené zamestnanie, aby dokázali pokryť svoje životné náklady. 

„A štát - ten bude ‚vysmiaty‘. Ak v roku 2024 ‚vyťažil‘ od tejto rodiny na daniach a odvodoch 532 eur mesačne, v roku 2025 to už bude 795 eur mesačne, teda o 49 % viac,“ dodáva Mihál.

Koniec „Matovičovho bonusu“

Rodičia detí do 18 rokov si svojich „200 eur na dieťa“ z bilbordov strany OĽANO (dnes Hnutie Slovensko) zrejme tento rok užívajú naposledy. Nedávno sme informovali, že daňový bonus v súčasnej podobe končí a vláda zatiaľ neprišla s iným riešením. Je celkom možné, že s ním ani nepríde, vláda sa netají tým, že takýto vysoký bonus pre pracujúcich rodičov je pre štátnu kasu drahý.

Užite si svojich „200 eur na dieťa“. Štedrý bonus zrejme dostanete tento rok naposledy >>>

Dnes si pracujúci rodičia môžu uplatniť daňový bonus, ktorý má maximálnu výšku 140 eur mesačne. Keď sa k tomu pripočítajú prídavky na dieťa vo výške 60 eur, rodič skutočne dostane bájnych 200 eur. 

Od budúceho roka sa rodičia musia pripraviť na naozaj radikálne zníženie daňového bonusu. Súčasné nastavenie zákona hovorí, že rodičia môžu poslednýkrát využiť aktuálnu výšku daňového bonusu v decembri tohto roka, následne sa maximálna suma bonusu zníži na 100 eur a nárok na maximálnu sumu bude mať menej ľudí.

Vláda už dávnejšie avizovala, že tento bonus je pre štát veľmi drahý a jeho zníženie či zrušenie by predstavovalo naozaj veľkú úsporu. Ministerstvo financií pod vedením Ladislava Kamenického (Smer) hľadá spôsoby, ako ušetriť 1,4 miliardy eur ročne, pričom rodinný balíček stojí 1,2 miliardy eur. Definitívne rozhodnutie však padne až po predstavení konsolidačného balíčka, ktorý minister financií čoskoro predloží.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

12. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

Vyhrážanie sa odobratím bonusov či nenárokového osobného ohodnotenia je pomerne bežnou praktikou. Zamestnávatelia sa k nemu nezriedka uchyľujú aj preto, aby zamestnancov odradili od... celý článok

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

11. 9. 2024 | Redakcia

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

Od roku 2025 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 816 eur mesačne, čo predstavuje 4,690 eur za hodinu. Táto zmena neovplyvní len zamestnanecké mzdy, ale aj výpočet rôznych príplatkov... celý článok

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

Od septembra 2024 dochádza k zvýšeniu súm stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má výrazný vplyv na nároky zamestnancov, daňové výdavky zamestnávateľov aj SZČO. V tomto článku... celý článok

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

Desiatky miliónov mladých ľudí po celom svete nemá prácu. Miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 dosiahla 13 percent, čo zodpovedá 64,9 miliónom ľudí. Ide o najnižšiu úroveň za posledných... celý článok