Školné pre externistov pôjde poriadne hore: Kompletný PREHĽAD nových súm

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 9. 8. 2024
Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR predložilo nový návrh opatrenia, ktorý upravuje maximálne ročné školné na verejných a štátnych vysokých školách. Tento návrh, ktorý sa dotkne externých študentov od akademického roka 2025/2026, stanovuje maximálne sumy ročného školného podľa ekonomickej náročnosti jednotlivých študijných odborov.
Školné pre externistov pôjde poriadne hore: Kompletný PREHĽAD nových súm

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR predložilo do pripomienkového konania nový návrh opatrenia, ktorým sa upravuje suma maximálneho ročného školného na verejných a štátnych vysokých školách. Tento návrh bol zaradený do medzirezortného pripomienkového konania a prináša zmeny, ktoré sa dotknú externých študentov už od akademického roka 2025/2026.

Nové maximálne ceny školného pre externistov

Cieľom tohto opatrenia je stanoviť maximálne sumy ročného školného pre externé štúdium na vysokých školách. Ministerstvo pri návrhu zohľadnilo dotácie, ktoré vysoké školy dostávajú na realizáciu akreditovaných študijných programov. Zároveň sa prihliada na ekonomickú náročnosť jednotlivých študijných odborov. To znamená, že študenti rôznych odborov budú platiť rozdielne maximálne sumy školného, podľa toho, aký odbor študujú a na akom stupni vysokoškolského vzdelania sa nachádzajú.

 

V dôvodovej správe k tomuto opatreniu sa uvádza, že ekonomická náročnosť jednotlivých študijných odborov hrá kľúčovú rolu pri určovaní výšky školného. V praxi to znamená, že študenti odborov, ktoré vyžadujú viac zdrojov a technického vybavenia, budú platiť vyššie školné než tí, ktorí študujú menej náročné odbory. To sa odrazí aj na maximálnych sumách ročného školného, ktoré sa v jednotlivých študijných odboroch budú líšiť.

Dobrou správou pre súčasných externých študentov je, že toto zvýšenie sa dotkne až tých, ktorí budú študovať v akademickom roku 2025/2026. Ministerstvo totiž vždy navrhuje takéto opatrenia s dostatočným časovým predstihom, aby sa na ne mohli študenti pripraviť.

Po novom študenti zaplatia takmer 15 000 ročne

Externí študenti na I. a II. stupni vysokoškolského štúdia si tak v akademickom roku 2025/2026 budú musieť priplatiť v závislosti od svojho odboru. Napríklad, študenti psychológie môžu očakávať zvýšenie školného až na 140 eur mesačne, zatiaľ čo tí, ktorí študujú veterinárne lekárstvo, budú musieť počítať s maximálnym školným až 750 eur mesačne.

Tento návrh opatrenia tak reflektuje potrebu prispôsobiť výšku školného reálnym nákladom spojeným so štúdiom, pričom rozdielne náklady v jednotlivých odboroch vedú k tomu, že študenti budú platiť rôzne sumy podľa toho, aký odbor si zvolia.

V tabuľke nájdete kompletný prehľad súm maximálneho ročného školného.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

školné, vysoké školy

Toto ste už čítali?

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

11. 9. 2024 | Redakcia

Skupina zamestnancov uvidí na výplatných páskach viac peňazí. PREHĽAD nových súm príplatkov

Od roku 2025 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 816 eur mesačne, čo predstavuje 4,690 eur za hodinu. Táto zmena neovplyvní len zamestnanecké mzdy, ale aj výpočet rôznych príplatkov... celý článok

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

Od septembra 2024 dochádza k zvýšeniu súm stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má výrazný vplyv na nároky zamestnancov, daňové výdavky zamestnávateľov aj SZČO. V tomto článku... celý článok

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

Desiatky miliónov mladých ľudí po celom svete nemá prácu. Miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 dosiahla 13 percent, čo zodpovedá 64,9 miliónom ľudí. Ide o najnižšiu úroveň za posledných... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

27. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto... celý článok