Koľko stojí na Slovensku zamestnanec? Expert má výpočet, ktorý mnohým otvorí oči

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 24. 7. 2024
Slovenské firmy v roku 2024 čelia značným finančným výzvam v podobe vysokého daňového a odvodového zaťaženia a zvýšených nákladov na zamestnancov. Napriek tomu musia neustále zvyšovať mzdy a benefity, aby prilákali a udržali kvalifikovaných pracovníkov. Tento trend zvyšuje tlak na firmy, ktoré musia hľadať nové spôsoby, ako zostať konkurencieschopné v náročnom ekonomickom prostredí.
Koľko stojí na Slovensku zamestnanec? Expert má výpočet, ktorý mnohým otvorí oči

Zdroj: Shutterstock

Rok 2024 priniesol pre slovenské firmy nové výzvy v podobe vysokého daňového a odvodového zaťaženia, ktoré patrí medzi najvyššie v Európe. Na Slovensku dosahuje daňové zaťaženie práce 41,6 %, čo je viac ako v susedných krajinách V4 a predstavuje značný tlak na konkurencieschopnosť firiem. Pre porovnanie, v Belgicku je daňové zaťaženie práce 53 % a v Nemecku 47,8 %, uvádza SITA.

Zjednodušene povedané, Slováci nemajú také nízke platy, ale firmy stojí veľa peňazí 

Zvýšené náklady pre zamestnávateľov

Okrem vysokého daňového zaťaženia sa zvyšujú aj sadzby zdravotného poistenia pre zamestnávateľov, čo ešte viac zvyšuje ich celkové náklady. Podľa odborníka na financieJozefa Mihála pri priemernej hrubej mzde 1 500 eur mesačne dosahujú celkové ročné náklady zamestnávateľa až 27 307 eur, čo predstavuje 176 % hrubej mzdy zamestnanca. Tieto náklady zahŕňajú nielen mzdu, ale aj dovolenku, sviatky, práceneschopnosť, príplatky za nadčasy, stravovanie a rôzne príspevky.

Na základe modelového príkladu so slovenskou priemernou hrubou mzdou 1 500 eur mesačne Mihál detailne rozobral náklady zamestnávateľa:

  • Mzda v hrubom: 15 480 eur ročne
  • Dovolenka: 1 750 eur
  • Platené sviatky: 700 eur
  • Návštevy lekára: 350 eur
  • Práceneschopnosť: 322 eur
  • Príplatky za nadčasy: 216 eur
  • Príplatky za soboty a nedele: 138 eur
  • Pracovná pohotovosť: 87 eur
  • Stravovanie: 720 eur
  • Príspevok na rekreáciu: 250 eur
  • Príspevok na športové aktivity: 300 eur
  • Odvody do sociálneho fondu a ďalšie povinné príspevky: 6 886 eur

„Z celkových ročných nákladov zamestnávateľa (27307 €) tvorí čistý príjem zamestnanca (15815 €), čo je 58 %. Odvody a daň zamestnanca (4606 €) a odvody zamestnávateľa (6886 €) sú spolu 11492 €, čo je z celkových ročných nákladov zamestnávateľa 42 %,“ vysvetľuje ďalej Mihál v komentároch k príspevku.

Celkové náklady zamestnávateľa sú 27 307 eur, zamestnanec z tejto sumy uvidí na účte ledva polovicu. Príklad totiž hovorí o hrubej mzde, teda treba ešte odpočítať dane a odvody zamestnanca. Tie si môže každý jednoducho vypočítať na našej kalkulačke:

Čistá mzdaHrubá mzda

Mzdová kalkulačka 2024

+
+

Ďalšie kalkulačky

Ako sa počíta čistá mzda

Výpočet čistej mzdy začína od hrubej mzdy, ktorá je uvedená v pracovnej zmluve. Z tejto sumy sa odpočítavajú sociálne a zdravotné poistenie, ktoré platí zamestnanec aj zamestnávateľ.

Sociálne poistenie zahŕňa nemocenské, dôchodkové, invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Po odpočítaní týchto poistení sa získa čiastkový základ dane. Následne sa aplikuje daňová sadzba 19 % alebo 25 % v závislosti od výšky mzdy po zohľadnení nezdaniteľnej časti základu dane. Ak máte deti, môžete si uplatniť daňový bonus, ktorý ešte viac ovplyvní čistú mzdu, uvádza portál Money.sk.

Napríklad, fyzioterapeutka Leona s hrubou mzdou 1 000 € a bez detí má čistú mzdu 779,41 €. Naopak, učiteľka Zuzana s rovnakou hrubou mzdou, ale s dvoma deťmi, dosiahne čistú mzdu 1 013,23 € vďaka daňovým bonusom.

Pre presný výpočet sa odporúča využiť mzdové programy, ktoré automaticky vypočítajú všetky potrebné sumy a položky. Tým sa zabezpečí správnosť a jednoduchosť celého procesu výpočtu mzdy.

Rast miezd a benefitov

Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov núti firmy neustále zvyšovať mzdy a ponúkať atraktívnejšie benefity. Podľa prieskumu agentúry Grafton Recruitment viac ako 80 % spoločností potvrdilo rast miezd v minulom roku a takmer 40 % spoločností posilnilo svoje benefity. Tento rok očakáva zvýšenie miezd dokonca 89 % zamestnávateľov, pričom zamestnanci považujú za kľúčové finančné benefity.

Marketingová riaditeľka Grafton Recruitment a Gi Group, Jitka Kouba, uviedla, že najžiadanejšie benefity zostávajú finančné benefity, nasledované voľnom a dovolenkou navyše. Medzi žiadané benefity patrí dorovnávanie mzdy pri pracovnej neschopnosti, 13. a 14. mzda, príspevok na dovolenku a vianočné či iné odmeny.

Finančné benefity hrajú významnú úlohu pri rozhodovaní o prijatí novej pracovnej ponuky a sú kľúčovým nástrojom na udržanie zamestnancov. Firmy často ponúkajú aj benefity ako flexibilný pracovný čas či home office, čo je vítané medzi pracovníkmi v oblasti financií a IT. Na rozdiel od finančne náročných benefitov, firemné akcie sú menej nákladné a často vítané zamestnancami.

 

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

Od septembra 2024 dochádza k zvýšeniu súm stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má výrazný vplyv na nároky zamestnancov, daňové výdavky zamestnávateľov aj SZČO. V tomto článku... celý článok

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

Desiatky miliónov mladých ľudí po celom svete nemá prácu. Miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 dosiahla 13 percent, čo zodpovedá 64,9 miliónom ľudí. Ide o najnižšiu úroveň za posledných... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

27. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto... celý článok

Členstvo v odboroch vás ochráni pred výpoveďou. Je to pravda alebo nie?

23. 8. 2024 | Barbora Magočová

Členstvo v odboroch vás ochráni pred výpoveďou. Je to pravda alebo nie?

Slovenskí zamestnávatelia berú odborárov ako partnerov len málokedy. Sú pre nich skôr hrozbou, ktorú treba čo najskôr eliminovať. Pomerne bežne sa preto z médií dozvedáme o rôznych... celý článok