Čo robiť, keď sa letná brigáda zmení na peklo? Výpoveď má prísne pravidlá

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 22. 7. 2024
Obdobie letných brigád je v plnom prúde a najmä študenti si takto vedia cez prázdniny pekne prilepšiť. Letná brigáda pre nich znamená aj zážitky, no žiaľ, nie vždy sú len pozitívne. Prinášame návod, ako vycúvať z brigády, ktorá sa zmenila na horor.
Čo robiť, keď sa letná brigáda zmení na peklo? Výpoveď má prísne pravidlá

Zdroj: Shutterstock

Nie ste spokojní s letnou brigádou alebo kvôli nej nič iné nestíhate? Toto sú vaše možnosti

Ak prázdninová brigáda neprebieha podľa vašich predstáv, dôvodov môže byť viacero. Naskytla sa vám atraktívnejšia práca s vyšším zárobkom? Máte neznesiteľného šéfa, ktorý vám organizuje život do takej miery, že si vôbec neužijete naplánované letné radovánky? A možno vám celá brigáda skrátka vôbec nesadla. Akým spôsobom sa dajú uvedené situácie riešiť? 

Aj brigádnik má právo dopredu vedieť, kedy bude pracovať

Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť tzv. minimálnu predvídateľnosť práce voči všetkým „dohodárom“. Výnimkou teda nie sú ani tí, ktorí s ním uzatvorili dohodu o brigádnickej práci študentov. 

Už pri uzatvorení dohody vám musí poskytnúť písomnú informáciu o:

- dňoch a časových úsekoch, v ktorých od vás môže vyžadovať výkon práce,

- lehote, v ktorej vás musí informovať o potrebe výkonu práce ešte pred jej začiatkom; táto lehota nesmie byť nikdy kratšia ako 24 hodín.

Ak sa potreby zamestnávateľa zmenia a on sa rozhodne nastaviť časový rozvrh vašej práce inak, je povinný vám to opäť oznámiť písomne, a to najneskôr v deň nadobudnutia účinnosti zmeny. Pokiaľ od vás zamestnávateľ žiada, aby ste pracovali aj v dobe, v ktorej ste podľa písomnej informácie mali mať voľno, nemusíte mu vyhovieť.

 

Zrušenie plánovanej brigádnickej zmeny môže založiť nárok na finančnú kompenzáciu

Zamestnávateľ vám môže dať dopredu vedieť, že vás v pôvodne dohodnutom pracovnom čase nakoniec nebude potrebovať. Musí vám to však oznámiť dostatočne vopred. Záväznú lehotu pre oznámenie nájdete v už spomínanej písomnej informácii, ktorú by vám mal zamestnávateľ poskytnúť pri uzatvorení dohody o brigádnickej činnosti. Táto lehota je rovnako dlhá ako doba, v ktorej vás zamestnávateľ musí informovať o výkone práce pred jej začiatkom.

Príklad:

V dokumente od zamestnávateľa nájdete, že o výkone práce musíte dostať informáciu najneskôr do 48 hodín pred jej začiatkom. V takom prípade platí, že aj jej zrušenie vám musí byť oznámené 48 hodín vopred.

Ak zamestnávateľ zruší výkon práce v kratšej lehote, máte nárok na kompenzáciu. Táto sa poskytuje v sume najmenej 30 % odmeny, ktorú by ste dosiahli, ak by ste si dohodnutú prácu riadne odrobili.

Právo na náhradu odmeny vám ale nevzniká vždy. Výnimku predstavujú nasledujúce prípady:

  • ak u zamestnávateľa platí režim, v ktorom sa začiatok a koniec pracovného času a rozvrh pracovných zmien určuje po dohode so zástupcami zamestnancov a oznamuje sa najmenej týždeň vopred s platnosťou najmenej na týždeň, a to písomne na mieste, ktoré je zamestnancom prístupné,
  • ak sa s vami zamestnávateľ dohodol, že si rozvrhnete pracovný čas sami,
  • ak váš priemerný týždenný pracovný čas nepresiahne 3 hodiny v období štyroch po sebe nasledujúcich týždňov 

Brigádu možno ukončiť okamžite len za výnimočných podmienok

Brigádnická práca študentov zvyčajne končí uplynutím dohodnutej doby. Ďalšie spôsoby jej ukončenia by mali byť dojednané v písomnom vyhotovení dohody. Pokiaľ výslovné dojednanie chýba, môžete ju ukončiť nasledovnými spôsobmi: 

1. Dohodou 

Na základe obojstranného súhlasu môžete brigádnickú činnosť ukončiť k akémukoľvek dňu.

2. Výpoveďou

Dohodu o brigádnickej činnosti môže ktorákoľvek z jej strán (aj zamestnávateľ, aj študent) skončiť písomnou výpoveďou s 15-dennou výpovednou lehotou a to z akéhokoľvek dôvodu, resp. aj bez jeho uvedenia. Výpovedná lehota začína plynúť dňom, v ktorom bola výpoveď doručená druhej strane. 

Vzor výpovede dohody o brigádnickej práci študentov zo strany brigádnika:

Vzor výpovede dohody o brigádnickej práci študentov zo strany brigádnika:

Predajňa XYZ, s.r.o.

Zelená 3

Bratislava

 

Dňa 30. 6. 2024 som s vašou spoločnosťou uzatvoril dohodu o brigádnickej práci študentov, na základe ktorej som sa zaviazal, že pre vás budem vykonávať práce spočívajúce v predaji tovaru a obsluhe zákazníkov. Dohoda bola uzatvorená v trvaní do 31. 8. 2024. 

V súlade s § 228 ods. 2 Zákonníka práce touto výpoveďou ukončujem náš vzájomný vzťah založený vyššie označenou dohodou o brigádnickej práci študentov. 

V Bratislave, dňa 23. 7. 2024

 

(vlastnoručný podpis)

Ján Novák

Za normálnych okolností nemožno brigádu jednostranne okamžite ukončiť. Okamžité skončenie je možné dojednať len v rozsahu, v akom by k nemu mohlo dôjsť aj pri klasickom pracovnom pomere. Zamestnávateľ si ho teda môže vyhradiť len pre prípady právoplatného odsúdenia brigádnika pre úmyselný trestný čin a závažného porušenia pracovnej disciplíny.

U brigádnika prichádza do úvahy len z dôvodu:

  • nemožnosti ďalšieho výkonu práce bez vážneho ohrozenia zdravia potvrdeného lekárskym posudkom, ak ho zamestnávateľ nepreradí do 15 dní odo dňa predloženia posudku na inú vhodnú prácu,
  • bezprostredného ohrozenia života alebo zdravia,
  • nevyplatenia odmeny alebo jej časti ani do 15 dní po uplynutí ich splatnosti.

Mladistvý brigádnik (tzn. mladší ako 18 rokov) môže okamžite skončiť brigádu aj vtedy, ak ju nemôže vykonávať bez ohrozenia svojej morálky.

Pri skončení dohody vám musí zamestnávateľ vydať potvrdenie o tom, či sa z vašej odmeny vykonávajú zrážky, v čí prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú sa majú zrážky ďalej vykonávať.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

2. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Od 1. septembra platia nové sumy obľúbeného príspevku pre zamestnancov

Od septembra 2024 dochádza k zvýšeniu súm stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má výrazný vplyv na nároky zamestnancov, daňové výdavky zamestnávateľov aj SZČO. V tomto článku... celý článok

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

30. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Nepracujú a neštudujú. Každý piaty mladý človek nerobí nič, najhoršie sú na tom ženy

Desiatky miliónov mladých ľudí po celom svete nemá prácu. Miera nezamestnanosti mladých v roku 2023 dosiahla 13 percent, čo zodpovedá 64,9 miliónom ľudí. Ide o najnižšiu úroveň za posledných... celý článok

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

28. 8. 2024 | Barbora Magočová

V SR je vyše 100 000 ľudí so zlými pracovnými vyhliadkami: takto ich podporí štát

Nájsť si dobrú prácu nie je také ľahké. Dosiahnutie tejto méty môže sťažiť veľa faktorov – rodinný stav, vek, nedostatočné vzdelanie či skúsenosti alebo zdravotné problémy. Zákon ale... celý článok

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

27. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

13. a 14. platy by mohli byť oslobodené od dane, ale je to komplikované

Návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov sa dostáva do parlamentu. Skupina poslancov pod vedením Andreja Danka predkladá zákon, ktorý by zamestnancom umožnil získať tieto... celý článok

Členstvo v odboroch vás ochráni pred výpoveďou. Je to pravda alebo nie?

23. 8. 2024 | Barbora Magočová

Členstvo v odboroch vás ochráni pred výpoveďou. Je to pravda alebo nie?

Slovenskí zamestnávatelia berú odborárov ako partnerov len málokedy. Sú pre nich skôr hrozbou, ktorú treba čo najskôr eliminovať. Pomerne bežne sa preto z médií dozvedáme o rôznych... celý článok