Smutná realita platov na Slovensku: Státisíce ľudí nezarábajú dosť na dôstojný život

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 8. 7. 2024
Slovensko patrí medzi krajiny s najväčšou medzerou medzi zákonom garantovanou minimálnou mzdou a dôstojnou mzdou. Rozdiel dosahuje až 22 %, čo je jeden z najvyšších v EÚ. Poznáme minimálnu sumu, ktorú by mali Slováci zarábať, aby žili dôstojne.
Smutná realita platov na Slovensku: Státisíce ľudí nezarábajú dosť na dôstojný život

Zdroj: Shutterstock

Tisíckam Slovákov chýma každý mesiac niekoľko stoviek eur na to, aby mohli žiť dôstojný život. Upozorňuje na to denník Pravda, pričom sa odvoláva na výpočty Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce a holandskej Nadácie WageIndicator Foundation. Tie poukazujú na to, že súčasná minimálna mzda na Slovensku pokrýva len 78 percent základných výdavkov potrebných na dôstojný život. Ak chce človek pracujúci na Slovensku žiť slušne, mal by zarobiť aspoň 962 eur v hrubom.

Minister práce Erik Tomáš ešte na jar avizoval, že minimálna mzda bude na Slovensku rásť a má šancu pokoriť hranicu 1 000 eur už čoskoro. Zmenu však brzdí politické napätie v rámci vládnej koalície.

Minimálna mzda a dôstojný príjem sú rozdielne veci

Minimálna mzda na Slovensku nie je jednotná suma pre každého, ale sa líši podľa náročnosti práce. Napríklad, pri práci na najnižšom stupni náročnosti je zárobok v hrubom o 212 eur nižší ako potrebný na slušný život. V druhom stupni náročnosti práce je minimálna mzda 866 eur, čo je stále o 96 eur menej ako dôstojný príjem. Až v treťom stupni náročnosti práce, kde patria napríklad zdravotné sestry, zarobíte o 20 eur viac ako je hranica dôstojného príjmu.

Suma minimálneho mzdového nároku zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou pre príslušný stupeň:

STUPEŇSUMA MINIMÁLNEHO MZDOVÉHO NÁROKU
1750,00 eur za mesiac
2866,00 eur za mesiac
3982,00 eur za mesiac
41 098,00 eur za mesiac
51 214,00 eur za mesiac
61 330,00 eur za mesiac

Suma minimálneho mzdového nároku pre príslušný stupeň za každú hodinu odpracovanú zamestnancom pri ustanovenom týždennom pracovnom čase 40 hodín:

STUPEŇSUMA MINIMÁLNEHO MZDOVÉHO NÁROKU
14,310 eura za hodinu
24,977 eura za hodinu
35,644 eura za hodinu
46,310 eura za hodinu
56,977 eura za hodinu
67,644 eura za hodinu

Zdroj: Inšpektorát práce

Pravda na základe dát od odborárov tiež upozorňuje, že Slovensko patrí medzi krajiny s najväčšou medzerou medzi zákonom garantovanou najnižšou mzdou a dôstojnou mzdou. Rozdiel dosahuje 22 percent. V horšej situácii sú v Európskej únii Lotyši, Chorváti, Portugalci, Gréci a Česi. Naopak, v Nemecku, Francúzsku a Holandsku sú minimálne zárobky vyššie ako dôstojná mesačná mzda. Poliaci, Maďari, Slovinci, Litovčania a Estónci majú, na rozdiel od Slovenska, minimálnu mzdu nad národnou hranicou dôstojnej minimálnej mzdy.

Minimálne mzdy na Slovensku patria medzi najnižšie v EÚ. V horšej situácii sú napríklad Maďari a Rumuni. Najvyššie minimálne mzdy v rámci EÚ majú v Luxembursku, Írsku, Holandsku a Nemecku.

Čistá mzdaHrubá mzda

Mzdová kalkulačka 2024

+
+

Ďalšie kalkulačky

Koľko ľudí na Slovensku má minimálnu mzdu

Podľa údajov zo Sociálnej poisťovne odhaduje INESS počet ľudí s minimálnou mzdou na približne 100 000. Z celkových 1,6 milióna zamestnancov, ktorí na Slovensku platia odvody, má vymeriavací základ pod alebo na úrovni minimálnej mzdy 215- tisíc ľudí. Sem však patria aj zamestnanci so skrátenými úväzkami, ktorých je približne 100 000. „Môžeme preto predpokladať, že za minimálnu mzdu pracuje približne 6 % slovenských zamestnancov,“ píšu analytici v článku

Podľa mzdových pásiem, ktoré monitoruje portál Platy.sk, má mzdu nižšiu ako 1 000 eur mesačne približne 12 % zamestnancov na Slovensku. 

Automat na minimálnu mzdu

Minister Erik Tomáš ešte na jar avizoval zmenu automatu minimálnej mzdy. Nový systém by mal stanoviť minimálnu mzdu na úroveň 60 percent priemernej mzdy, v súčasnosti je to 57 percent. Podľa tohto systému by minimálna mzda v roku 2026 mala dosiahnuť 920 eur a v roku 2027 sa priblíži k hranici tisíc eur.

Vláda, zamestnanci a zamestnávatelia už pri určovaní výšky minimálnej mzdy na rok 2024 preskočili automat keď sa dohodli na zvýšení minimálnej mzdy zo 700 na 750 eur. Nový automat na minimálnu mzdu má začať platiť už na jeseň tohto roka, no prijatie tohto zákona podľa neho zdržiava  koaličná SNS, ktorá si dala podmienku, že so zvyšovaním miezd príde aj zvyšovanie dôchodkov. Minister Erik Tomáš to vyhlásil v Rádiu Expres

„Nastavenie minimálnej mzdy, a to také, že ku koncu obdobia by mohla atakovať hranicu tisíc eur, je presne stanovené v programovom vyhlásení vlády, za ktoré hlasovala aj SNS. Potom si musím ako minister práce položiť otázku, že pokiaľ koalícia nie je schopná zahlasovať za vlastné programové vyhlásenie vlády, aký má zmysel?“ uviedol Tomáš.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

iness, minimálna mzda

Toto ste už čítali?

KALKULAČKA: Ako vypočítať čistú mzdu v roku 2024

2. 10. 2024 | Redakcia | 1 komentár

KALKULAČKA: Ako vypočítať čistú mzdu v roku 2024

Kalkulačka na výpočet čistej mzdy vám pomôže pri hľadaní práce. Väčšina firiem uvádza v inzerátoch a ponukách práce hrubú mzdu. Na našej kalkulačke si jednoducho vypočítate, koľko peňazí... celý článok

„Tajný“ príspevok pre ženy na Slovensku môže byť v stovkách eur, väčšina o ňom nevie

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

„Tajný“ príspevok pre ženy na Slovensku môže byť v stovkách eur, väčšina o ňom nevie

Vyrovnávacia dávka predstavuje významnú pomoc pre tehotné ženy a čerstvé matky, ktoré sú nútené pracovať na menej platených pozíciách v dôsledku svojho zdravotného stavu alebo bezpečnostných... celý článok

Záplavy vám zabránili ísť do práce? Pozrite sa, na čo máte nárok

17. 9. 2024 | Redakcia

Záplavy vám zabránili ísť do práce? Pozrite sa, na čo máte nárok

Ak patríte medzi zamestnancov, ktorých nepriaznivé počasie alebo záplavy zasiahli, je dobré vedieť, aké máte podľa Zákonníka práce práva a na čo máte nárok. V určitých prípadoch máte... celý článok

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

12. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môže vám zamestnávateľ svojvoľne krátiť prémie či inú nenárokovú časť mzdy?

Vyhrážanie sa odobratím bonusov či nenárokového osobného ohodnotenia je pomerne bežnou praktikou. Zamestnávatelia sa k nemu nezriedka uchyľujú aj preto, aby zamestnancov odradili od... celý článok