Štát zo Slovákov potichu vysáva viac a viac peňazí

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 21. 6. 2024
Pracujete a platíte dane? Potom by vás mohlo zaujímať, ako sa daňové zaťaženie pracujúcich na Slovensku zmenilo za posledné roky. Jozef Mihál, odborník na dane a bývalý minister práce, analyzoval dáta z rokov 2004 až 2023 a zistil, že štát ukrajuje pracujúcim čoraz väčší kus z ich zárobku.
Štát zo Slovákov potichu vysáva viac a viac peňazí

Zdroj: Archív Canva

Daňové zaťaženie pracujúcich sa v posledných rokoch potichu zvyšuje. Upozornil na to bývylý minister práce a odborník na dane, odvody a sociálne dávky Jozef Mihál na sociálnej sieti.

Na dátach z rokov 2004 až 2023 ukazuje, že kým priemerná mzda sa výrazne zvýšila, nezdaniteľná časť na daňovníka narástla oveľa pomalšie. Tento rozdiel v raste vedie k vyššiemu daňovému zaťaženiu pracujúcich.

Pracuješ? Zaplať

V roku 2004 bola nezdaniteľná časť na daňovníka vo výške 223,59 € mesačne, pričom priemerná mzda na Slovensku bola 525 €. To znamenalo, že nezdaniteľná časť predstavovala 43 % z priemernej mzdy. Zamestnanec s touto priemernou mzdou platil daň vo výške 43,90 € mesačne, čo tvorilo 8,4 % z jeho hrubej mzdy. Jozef Mihál to ukazuje v prehľadnej tabuľke:

 

Oproti tomu v roku 2023 bola nezdaniteľná časť zvýšená na 410,24 € mesačne, avšak priemerná mzda narástla na 1 430 €. Nezdaniteľná časť teda predstavovala len 29 % z priemernej mzdy. Zamestnanec s priemernou mzdou 1 430 € platil daň vo výške 157,35 € mesačne, čo predstavuje 11 % z jeho hrubej mzdy.

Pri pohľade na nárast priemernej mzdy a nezdaniteľnej časti vidíme, že priemerná mzda sa od roku 2004 do roku 2023 zvýšila 2,7-násobne (z 525 € na 1 430 €). Nezdaniteľná časť však vzrástla len 1,8-násobne (z 223,59 € na 410,24 €). „Zato výška dane z priemernej mzdy sa od roku 2004 do roku 2023 zvýšila až 3,6-násobne (z 43,90 € na 157,35 €),“ upozorňuje Mihál.

Čím viac zarobíme, tým viac odvedieme

„Tento trend pokračuje. V roku 2025 sa nezdaniteľná časť na daňovníka zvýši (len) o 1,9 % na 479,48 €, pričom priemerná mzda sa momentálne zvyšuje tempom na úrovni 8 % ročne. Pracujúci tak platia a budú platiť stále vyššie a vyššie dane v porovnaní s rastom svojho hrubého príjmu,“ podotýka Mihál.

Čo to v praxi znamená? Že hoci majú Slováci stále vyššie výplaty, štát si z nich rok čo rok ukrajuje väčšiu a väčšiu časť.

Rastúce daňové zaťaženie má významné dopady na životnú úroveň pracujúcich. Kým ich mzdy síce rastú, reálna hodnota príjmu po zdanení sa znižuje, čo môže ovplyvniť ich schopnosť pokryť životné náklady.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Letné brigády: V zahraničí si študenti vedia zarobiť aj trojnásobok. Nevyberajte len podľa platu

21. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Letné brigády: V zahraničí si študenti vedia zarobiť aj trojnásobok. Nevyberajte len podľa platu

Letné prázdniny prinášajú množstvo príležitostí na brigády, ktoré sú ideálne pre mladých ľudí a študentov na získanie pracovných skúseností, rozšírenie obzorov a zarobenie peňazí. Tento... celý článok

EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

20. 6. 2024 | Barbora Magočová

EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

Máte pocit, že je k vám zamestnávateľ nespravodlivý len preto, že máte iný politický názor, ste v odboroch alebo kvôli tomu, že ste žena? Kedy ide z jeho strany o protiprávne konanie... celý článok

Slováci uvidia od tohto dátumu viac peňazí na výplatných páskach

11. 6. 2024 | Natália Stašíková

Slováci uvidia od tohto dátumu viac peňazí na výplatných páskach

Od januára 2025 zamestnanci môžu očakávať zvýšenie čistej mzdy vďaka nárastu nezdaniteľného minima. Výšku nezdaniteľnej položky určuje výška životného minima.

Štát ukázal novú priemernú mzdu: Väčšina Slovákov ju nezarobí, ale platy rástli raketovo

4. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát ukázal novú priemernú mzdu: Väčšina Slovákov ju nezarobí, ale platy rástli raketovo

Reálne mzdy na Slovensku zaznamenali výrazný nárast, čo potvrdzujú čerstvé údaje Štatistického úradu SR za 1. štvrťrok 2024. Priemerná mzda dosiahla 1 447 eur, čo predstavuje medziročný... celý článok

Nové sumy: Najobľúbenejší príspevok každého zamestnanca sa čoskoro zvýši

29. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy: Najobľúbenejší príspevok každého zamestnanca sa čoskoro zvýši

Od 1. augusta 2024 sa zvyšujú sumy stravného a príspevky zamestnávateľa na stravovanie. Podľa údajov Štatistického úradu SR z konca mája 2024 dosiahol nárast cien v apríli 2024 hodnotu... celý článok