Slováci uvidia od tohto dátumu viac peňazí na výplatných páskach

Natália Stašíková | rubrika: Čo sa deje | 11. 6. 2024
Od januára 2025 zamestnanci môžu očakávať zvýšenie čistej mzdy vďaka nárastu nezdaniteľného minima. Výšku nezdaniteľnej položky určuje výška životného minima.
Slováci uvidia od tohto dátumu viac peňazí na výplatných páskach

Zdroj: Archív Canva

Životné minimum od júla 2024 stúpne z 268,88 eura na 273,99 eura mesačne, čo ovplyvní aj výpočet nezdaniteľného minima, ktoré sa zvýši zo 5 646,48 eura na 5 753,79 eura ročne. 

Portál Finsider informuje, že mesačná nezdaniteľná suma sa zvýši na 479,48 eura. Pre bezdetného zamestnanca so mzdou 1 200 eur to znamená nárast čistej mzdy o necelé dve eurá.

S rastom nezdaniteľného minima sa síce čisté mzdy zvýšia, avšak len mierne, keďže životné minimum vzrástlo len o 1,9 percenta. V predchádzajúcom roku, kedy životné minimum rástlo o viac než 14 percent, bol rozdiel v čistej mzde výraznejší.

Rodičia si prilepšia aj vďaka daňovému bonusu

Zamestnanci s nižšími príjmami budú mať vyššiu čistú mzdu, pretože daňový základ sa zníži. Pri súčasnej úrovni nezdaniteľného minima je nezdaniteľná časť odpočítaná od hrubej mzdy a následne sa zdaňuje znížená suma, čím sa znižuje celková daňová povinnosť.

 Ako píše portál, niektorí rodičia si môžu prilepšiť aj vďaka daňovému bonusu, ktorý sa však môže zmeniť po úpravách súčasnej vládnej koalície. Na deti do 18 rokov sa uplatňuje bonus 140 eur mesačne, na deti nad 18 rokov 50 eur. Výška bonusu závisí od príjmu rodiča a počtu detí. Minimálny bonus je 20 percent zo základu dane pri jednom dieťati a zvyšuje sa s každým ďalším dieťaťom.

Zvýšenie nezdaniteľného minima je jedným z mála spôsobov, ako si môžu zamestnanci zvýšiť čistú mzdu bez zmeny hrubej mzdy. Pre mnohých to znamená mierne finančné zlepšenie, avšak významné zlepšenie si vyžaduje vyšší rast životného minima alebo iné legislatívne opatrenia na podporu zamestnancov. 

Ako to teda bude vyzerať v roku 2025? 

Napriek tomu, že sa na začiatku pri uzatvorení pracovnej zmluvy so zamestnávateľom dohodnete na hrubej mzde, vo výsledku dostanete inú čiastku. Je potrebné počítať s tým, že z hrubej mzdy sa ešte odratávajú zdravotné a sociálne odvody. 

Zamestnancom pracujúcim na trvalý pracovný pomer (TPP) na sociálne poistenie odchádza 9,4 % z mzdy. Do zdravotnej poisťovne sú odvádzané 4 % z hrubej mzdy. Živnostníci alebo SZČO, si tieto odvody hradia sami. 

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Letné brigády: V zahraničí si študenti vedia zarobiť aj trojnásobok. Nevyberajte len podľa platu

21. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Letné brigády: V zahraničí si študenti vedia zarobiť aj trojnásobok. Nevyberajte len podľa platu

Letné prázdniny prinášajú množstvo príležitostí na brigády, ktoré sú ideálne pre mladých ľudí a študentov na získanie pracovných skúseností, rozšírenie obzorov a zarobenie peňazí. Tento... celý článok

Štát zo Slovákov potichu vysáva viac a viac peňazí

21. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát zo Slovákov potichu vysáva viac a viac peňazí

Pracujete a platíte dane? Potom by vás mohlo zaujímať, ako sa daňové zaťaženie pracujúcich na Slovensku zmenilo za posledné roky. Jozef Mihál, odborník na dane a bývalý minister práce,... celý článok

EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

20. 6. 2024 | Barbora Magočová

EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

Máte pocit, že je k vám zamestnávateľ nespravodlivý len preto, že máte iný politický názor, ste v odboroch alebo kvôli tomu, že ste žena? Kedy ide z jeho strany o protiprávne konanie... celý článok

Štát ukázal novú priemernú mzdu: Väčšina Slovákov ju nezarobí, ale platy rástli raketovo

4. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát ukázal novú priemernú mzdu: Väčšina Slovákov ju nezarobí, ale platy rástli raketovo

Reálne mzdy na Slovensku zaznamenali výrazný nárast, čo potvrdzujú čerstvé údaje Štatistického úradu SR za 1. štvrťrok 2024. Priemerná mzda dosiahla 1 447 eur, čo predstavuje medziročný... celý článok

Nové sumy: Najobľúbenejší príspevok každého zamestnanca sa čoskoro zvýši

29. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy: Najobľúbenejší príspevok každého zamestnanca sa čoskoro zvýši

Od 1. augusta 2024 sa zvyšujú sumy stravného a príspevky zamestnávateľa na stravovanie. Podľa údajov Štatistického úradu SR z konca mája 2024 dosiahol nárast cien v apríli 2024 hodnotu... celý článok