Štát ukázal novú priemernú mzdu: Väčšina Slovákov ju nezarobí, ale platy rástli raketovo

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 4. 6. 2024
Reálne mzdy na Slovensku zaznamenali výrazný nárast, čo potvrdzujú čerstvé údaje Štatistického úradu SR za 1. štvrťrok 2024. Priemerná mzda dosiahla 1 447 eur, čo predstavuje medziročný nárast o 9 %.
Štát ukázal novú priemernú mzdu: Väčšina Slovákov ju nezarobí, ale platy rástli raketovo

Zdroj: Archív Canva, ŠÚ SR

Mzdy na Slovensku už dobehli infláciu. Štatistický úrad SR dnes zverejnil údaje o reálnych mzdách za 1. štvrťrok 2024. Reálne mzdy v tomto období vzrástli o 5,6 % už po zohľadnení miery inflácie, pričom tempo zvyšovania bolo tretie najrýchlejšie za posledných 15 rokov. Priemerná mzda vzrástla na 1 447 eur.

Priemerná mzda 2024

Zvýšenie zárobkov úrad zaznamenal vo všetkých 19 sledovaných odvetviach hospodárstva. Najviac platy rástli pracovníkom v oblasti dodávky plynu, elektriny a pary, a to až 20 %. V ďalších 6 odvetviach bol zaznamenaný dvojciferný rast. 

„Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR v 1. štvrťroku 2024 vzrástla medziročne o 9 % na 1 447 eur. V hrubom tak zamestnanci dostávali v priemere o 120 eur viac ako na začiatku roka 2023,“ uvádza úrad.

Mzdy oproti predcházajúcemu kvartálu rástli pomalšie, no aj tak ide podľa ŠÚ SR o výrazný nárast nominálnych miezd a spolu s klesajúcou infláciou prispel k tomu, že Slovákom vzrástli reálne mzdy. Tie aj po zohľadnení inflácie narástli o 5,6 %. „Rýchlejší kvartálny rast bol za posledných 15 rokov zaznamenaný len v 2. štvrťroku 2021 a 2019. Sezónne očistená nominálna priemerná mzda oproti 4. štvrťroku 2023 vzrástla o 1,9 %,“ dopĺňa úrad.

Na Slovensku sú stále ľudia, ktorí zarábajú pod 1 000 eur

Štatistický úrad uvádza, že platy rástli vo všetkých odvetviach ekonomiky, ktorých sleduje dokopy 19. Šlo o naozaj slušný nárast, v takmer dvoch tretinách bol nárast vyšší ako celoslovenský priemer. Najnižší rast, od 3,5 %, bol pri hrubých mzdách v odborných, vedeckých a technických činnostiach. Naopak, najviac sa hrubé mzdy nafúkli zamestnancom v energetike. Pracovníci v dodávke elektriny, plynu a pary si pripísali v priemere o 21,4 % viac na výplatné pásky. Úrad konštatuje, že inflácii už dokázali odolať mzdy vo všetkých sledovaných odvetviach hospodárstva.

„Priemysel, ako najväčší zamestnávateľ vykázal počas 1. štvrťroka 2024 medziročný rast miezd na úrovni 11,5 % (na 1 557 eur), reálne mzdy vzrástli o 8 %. V obchode, v ktorom pracuje druhý najväčší počet osôb v SR, nominálne mzdy vzrástli o 8,1 % (na 1 368 eur). Reálny rast platov pracovníkov v obchode dosiahol 4,7 %, čo bolo pod úrovňou priemeru za celé hospodárstvo SR,“ dodáva ŠÚ SR.

Aktuálne majú najvyššie platy pracovníci v spomínanom odvetví energetiky a tiež v odvetví finančných a poisťovacích činností. Tu sa hrubé mzdy pohybujú nad 2 800 eurami. Väčšina zamestnaných ľudí takýto plat nemá a dokonca nedosiahne ani na priemernú mzdu. V 11 z 19 sledovaných odvetví ekonomiky bola mzda pod hodnotou celoslovenského priemeru. Najmenej sa zarába v sektore ubytovania a stravovania (834 eur) a v tzv. ostatných činnostiach (896 eur). Sú to zároveň jediné odvetvia, kde plat nedosahuje ani 1 000 eur.

„Z územného hľadiska bola nadpriemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji (1 838 eur). V ostatných krajoch sa pohybovala od 1 119 eur v Prešovskom do 1 334 eur v Trenčianskom kraji. Vo všetkých krajoch priemerná mzda medziročne vzrástla, najdynamickejšie o 10 % v Banskobystrickom kraji. Reálne zárobky stúpli vo všetkých krajoch Slovenska o viac ako 5 %, výnimkou bol Nitriansky kraj, kde rast predstavoval len 1,3 %,“ uzatvára Štatistický úrad.

Priemerná mzda môže prekročiť 1 480 eur

Slovenskej ekonomike sa v tomto období darí, čo dokazujú aj údaje nezamestnanosti

Počet ľudí bez práce na začiatku roka 2024 naďalej významne klesal, a to už jedenásty kvartál za sebou, aktuálne bolo bez práce menej ako 155-tisíc osôb. Úbytok nezamestnaných medziročne zaznamenalo 7 krajov SR, výnimkou bol len Bratislavský kraj. Bez práce bolo v priebehu 1. štvrťroku 2024 na Slovensku 154,7-tisíca osôb, ich počet medziročne klesol takmer o 9 %. Medziročné úbytky počtu nezamestnaných pokračovali už 11. štvrťrok za sebou. Miera zamestnanosti (participácia) vzrástla o 0,9 % na 77,6 %. 

„Údaje z trhu práce sú tak naďalej stabilným pilierom domácej ekonomiky. Očakávame, že najmä rast nominálnych a reálnych miezd má stále priestor pre pokračovanie, na druhej strane ďalšie zníženie miery nezamestnanosti je nepravdepodobné, keďže participácia dosahuje podľa našich odhadov svoj potenciál a štruktúra ponuky na trhu práce (teda disponibilných ľudí), dáva iba minimálny priestor pre zvýšenie počtu zamestnaných,“ komentuje analytik 365.banky Tomáš Boháček.

„V aktuálnej situácii začína skutočne platiť, že ten kto si chce prácu nájsť, ju aj skutočne nájde. Práve toto je zároveň hlavný dôvod, prečo by rast miezd mal pokračovať. Ten však bude s najväčšou pravdepodobnosťou aj lákadlom pre zahraničných pracovníkov. Do konca roka môže podľa našich očakávaní prekročiť priemerná nominálna mzda hranicu 1 480 eur,“ dodáva analytik.

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Letné brigády: V zahraničí si študenti vedia zarobiť aj trojnásobok. Nevyberajte len podľa platu

21. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Letné brigády: V zahraničí si študenti vedia zarobiť aj trojnásobok. Nevyberajte len podľa platu

Letné prázdniny prinášajú množstvo príležitostí na brigády, ktoré sú ideálne pre mladých ľudí a študentov na získanie pracovných skúseností, rozšírenie obzorov a zarobenie peňazí. Tento... celý článok

Štát zo Slovákov potichu vysáva viac a viac peňazí

21. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát zo Slovákov potichu vysáva viac a viac peňazí

Pracujete a platíte dane? Potom by vás mohlo zaujímať, ako sa daňové zaťaženie pracujúcich na Slovensku zmenilo za posledné roky. Jozef Mihál, odborník na dane a bývalý minister práce,... celý článok

EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

20. 6. 2024 | Barbora Magočová

EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

Máte pocit, že je k vám zamestnávateľ nespravodlivý len preto, že máte iný politický názor, ste v odboroch alebo kvôli tomu, že ste žena? Kedy ide z jeho strany o protiprávne konanie... celý článok

Slováci uvidia od tohto dátumu viac peňazí na výplatných páskach

11. 6. 2024 | Natália Stašíková

Slováci uvidia od tohto dátumu viac peňazí na výplatných páskach

Od januára 2025 zamestnanci môžu očakávať zvýšenie čistej mzdy vďaka nárastu nezdaniteľného minima. Výšku nezdaniteľnej položky určuje výška životného minima.

Nové sumy: Najobľúbenejší príspevok každého zamestnanca sa čoskoro zvýši

29. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy: Najobľúbenejší príspevok každého zamestnanca sa čoskoro zvýši

Od 1. augusta 2024 sa zvyšujú sumy stravného a príspevky zamestnávateľa na stravovanie. Podľa údajov Štatistického úradu SR z konca mája 2024 dosiahol nárast cien v apríli 2024 hodnotu... celý článok