Od 1. augusta 2024 sa zvyšujú sumy stravného a príspevky zamestnávateľa na stravovanie, čo je výsledok nárastu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v SR. Upozornil na to exmnister Jozef Mihál na sociálnej sieti.
Podľa údajov Štatistického úradu SR z konca mája 2024 dosiahol nárast cien v apríli 2024 hodnotu 5,3 % v porovnaní s júnom 2023. Na základe tohto rastu Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripraví opatrenie na zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách podľa zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách.
„Na základe tejto skutočnosti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripraví a zverejní v Zbierke opatrenie, ktorým sa zvýšia sumy stravného. Ak si na ministerstve ‚švihnú‘, nové sumy budú platiť už od 1. augusta 2024. Ak si dajú načas, tak nové sumy budú platiť od 1. septembra 2024,“ píše Mihál.
- 8,30 € pre časové pásmo 5 až 12 hodín,
- 12,30 € pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín,
- 18,40 € pre časové pásmo nad 18 hodín.
„Všetci, čo poznáme prácu mzdovej účtovníčky, vieme, že na zvyšenie stravného treba reagovať s časovým predstihom ... Nové sumy príspevku na stravovanie sa musia zamestnancom vyplatiť ešte pred začiatkom mesiaca, odkedy budú platné ... a ak tieto zmeny padnú práve na leto a na čas dovoleniek, nebude to vždy jednoduché zvládnuť,“ pripomína v komentári Jozef Mihál.
Okrem toho sa zvýši aj maximálny možný príspevok zamestnávateľa na jedlo na 4,57 € plus príspevok zo sociálneho fondu. Najnižšia možná hodnota gastrolístka bude 6,23 €. Finančný príspevok na stravovanie sa takisto zvýši, pričom bude najmenej 3,43 € a najviac 4,57 € plus príspevok zo sociálneho fondu.
Táto zmena reflektuje rast cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách, čo v apríli 2024 dosiahlo hodnotu 5,3 %. Táto hodnota bola opravená na základe spresnenej, aj keď zatiaľ neoficiálnej informácie.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečí, aby nové sumy stravného boli zverejnené v Zbierke opatrení, čím sa zabezpečí ich platnosť a uplatňovanie v praxi. Zvyšovanie súm stravného a príspevkov na stravovanie je nevyhnutným krokom na pokrytie rastúcich nákladov na stravovanie zamestnancov a na zabezpečenie primeraných podmienok pre pracovné cesty.
Ivana Sladkovská
Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.