Nové sumy: Najobľúbenejší príspevok každého zamestnanca sa čoskoro zvýši

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 29. 5. 2024
Od 1. augusta 2024 sa zvyšujú sumy stravného a príspevky zamestnávateľa na stravovanie. Podľa údajov Štatistického úradu SR z konca mája 2024 dosiahol nárast cien v apríli 2024 hodnotu 5,3 % v porovnaní s júnom 2023. Zistite, ako tieto zmeny ovplyvnia vaše pracovné cesty a stravovanie.
Nové sumy: Najobľúbenejší príspevok každého zamestnanca sa čoskoro zvýši

Zdroj: Shutterstock

Od 1. augusta 2024 sa zvyšujú sumy stravného a príspevky zamestnávateľa na stravovanie, čo je výsledok nárastu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v SR. Upozornil na to exmnister Jozef Mihál na sociálnej sieti.

Podľa údajov Štatistického úradu SR z konca mája 2024 dosiahol nárast cien v apríli 2024 hodnotu 5,3 % v porovnaní s júnom 2023. Na základe tohto rastu Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripraví opatrenie na zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách podľa zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách.

„Na základe tejto skutočnosti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripraví a zverejní v Zbierke opatrenie, ktorým sa zvýšia sumy stravného. Ak si na ministerstve ‚švihnú‘, nové sumy budú platiť už od 1. augusta 2024. Ak si dajú načas, tak nové sumy budú platiť od 1. septembra 2024,“ píše Mihál.

- 8,30 € pre časové pásmo 5 až 12 hodín,
- 12,30 € pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín,
- 18,40 € pre časové pásmo nad 18 hodín.

„Všetci, čo poznáme prácu mzdovej účtovníčky, vieme, že na zvyšenie stravného treba reagovať s časovým predstihom ... Nové sumy príspevku na stravovanie sa musia zamestnancom vyplatiť ešte pred začiatkom mesiaca, odkedy budú platné ... a ak tieto zmeny padnú práve na leto a na čas dovoleniek, nebude to vždy jednoduché zvládnuť,“ pripomína v komentári Jozef Mihál.

Okrem toho sa zvýši aj maximálny možný príspevok zamestnávateľa na jedlo na 4,57 € plus príspevok zo sociálneho fondu. Najnižšia možná hodnota gastrolístka bude 6,23 €. Finančný príspevok na stravovanie sa takisto zvýši, pričom bude najmenej 3,43 € a najviac 4,57 € plus príspevok zo sociálneho fondu.

Táto zmena reflektuje rast cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách, čo v apríli 2024 dosiahlo hodnotu 5,3 %. Táto hodnota bola opravená na základe spresnenej, aj keď zatiaľ neoficiálnej informácie.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečí, aby nové sumy stravného boli zverejnené v Zbierke opatrení, čím sa zabezpečí ich platnosť a uplatňovanie v praxi. Zvyšovanie súm stravného a príspevkov na stravovanie je nevyhnutným krokom na pokrytie rastúcich nákladov na stravovanie zamestnancov a na zabezpečenie primeraných podmienok pre pracovné cesty.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

20. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Mnohé slovenské rodiny prídu v budúcom roku až o 1 000 eur v príjmoch, varuje známy odborník

Zvýšenie minimálnej mzdy nie je až takou dobrou správou. Ako totiž upozorňuje známy odborník na dane a odvody, poteší sa najmä štát. Rodiny, ktoré majú príjem z minimálnej mzdy, však... celý článok

Poznáme výšku minimálnej mzdy na rok 2025, určil ju automat

19. 8. 2024 | Redakcia

Poznáme výšku minimálnej mzdy na rok 2025, určil ju automat

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš potvrdil, že minimálna mzda bude od 1. januára 2025 stanovená na 816 eur mesačne, a to na základe aktuálnej legislatívy. Prečo sa... celý článok

Školné pre externistov pôjde poriadne hore: Kompletný PREHĽAD nových súm

9. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Školné pre externistov pôjde poriadne hore: Kompletný PREHĽAD nových súm

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR predložilo nový návrh opatrenia, ktorý upravuje maximálne ročné školné na verejných a štátnych vysokých školách. Tento návrh, ktorý... celý článok

Neviete sa zamestnať? Štát pomôže úplne novým príspevkom

7. 8. 2024 | Redakcia

Neviete sa zamestnať? Štát pomôže úplne novým príspevkom

Národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť ponúka zamestnávateľom nielen príspevok na mzdu nového zamestnanca, ale aj na mentora, ktorý ho zaškolí. Minister práce, sociálnych... celý článok

Pozor, zvýšenie populárneho príspevku Slovákov sa posúva. Toto sú nové sumy platné od 1.septembra 2025

5. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, zvýšenie populárneho príspevku Slovákov sa posúva. Toto sú nové sumy platné od 1.septembra 2025

Výška stravného sa mala meniť už od 1. augusta, no zmena nastane 1. septembra 2024. Zamestnaní Slováci uvidia viac peňazí na stravných lístkoch aj výplatných páskach. Poznáme nové sumy. celý článok