Slovenskí zamestnanci sa môžu tešiť z viacerých výhod; jednou z najobľúbenejších je určite prispievanie zamestnávateľa na stravu. V tomto majú určite navrch napríklad oproti pracujúcim v susednej Českej republike, kde takáto povinnosť pre zamestnávateľov plošne stanovená nie je. V akom rozsahu ju musia plniť slovenské firmy?
Zabezpečenie stravovania a prestávka na jedlo ako dobrý základ
Zamestnávateľ môže stravovanie zamestnancov zabezpečiť:
- poskytovaním stravy vo vlastnom zariadení (v podnikovej jedálni),
- poskytovaním stravy v blízkosti pracoviska, a to buď u iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom osoby, ktorá je oprávnená poskytovať stravovacie služby (s využitím stravovacích poukážok – tzv. gastrolístkov).
Zabezpečená strava musí zodpovedať zásadám správnej výživy. Štandardom je aspoň 1 teplé hlavné jedlo a vhodný nápoj. Stravu treba zabezpečiť vo všetkých zmenách (vrátane nočných).
So stravovaním súvisí aj prestávka na jedenie (označovaná ako prestávka na „odpočinok a jedenie“), ktorá vám musí byť umožnená nasledovne:
- na prestávku v trvaní 30 minút máte nárok, ak vaša zmena trvá dlhšie ako 6 hodín;
- ak ste mladistvým zamestnancom, patrí vám rovnako dlhá prestávka už pri zmene dlhšej ako 4 a ½ hodiny;
- pokiaľ vykonávate práce, ktoré sa nesmú prerušiť, musí vám zamestnávateľ poskytnúť na jedenie aspoň primeraný čas.
Prestávka sa neposkytuje na začiatku a konci zmeny a nezapočítava sa do pracovného času; výnimkou je prípad, v ktorom sa poskytuje v režime bez prerušenia práce.
Zamestnávateľ vám navyše musí na stravovanie prispievať; túto povinnosť môže za určitých okolností plniť aj poskytovaním účelovo viazaného finančného príspevku na stravovanie (skrátene len „finančný príspevok na stravovanie“).
Existujú aj zamestnanci, ktorým netreba zabezpečiť stravovanie?
Aby vám vznikol nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie, musíte v rámci pracovnej zmeny odpracovať viac ako 4 hodiny; nárok teda strácate, ak kvôli vyšetreniu u lekára či iným prekážkam v práci odpracujete kratšiu časť zmeny. Ak vaša pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, môže vám zamestnávateľ zabezpečiť aj ďalšie stravovanie alebo poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravovanie.
Povinnosti súvisiace so zabezpečením stravovania treba plniť aj voči dočasne prideleným zamestnancom; osobitný režim však platí pre pracovníkov:
- ktorým sa poskytuje finančný príspevok na stravovanie,
- pri výkone práce vo verejnom záujme v zahraničí,
- na pracovnej ceste, ak na svojom pravidelnom pracovisku neodpracovali viac ako 4 hodiny.
Aj týmto skupinám zamestnancov sa náklady na stravovanie kompenzujú – prebieha to však špecifickým spôsobom.
Pokiaľ ide o finančný príspevok na stravovanie, tento musí byť poskytnutý, ak:
- zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie kvôli podmienkam výkonu práce na pracovisku (napr. ak ide o druh práce, z ktorej sa zamestnanec nemôže vzdialiť a kúpiť si obed),
- zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie inou formou (napr. v blízkosti pracoviska nie je nijaké zariadenie, kde by bolo stravovanie možné),
- zamestnanec kvôli svojmu zdravotnému znevýhodneniu potvrdenému špecializovaným lekárom nemôže využiť ani jednu možnosť stravovania zabezpečenú zamestnávateľom,
- zamestnávateľ nezabezpečí stravovanie zamestnancovi vykonávajúcemu domácku prácu alebo teleprácu alebo by uvedené stravovanie bolo v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce či telepráce.
Kedy si môžete vybrať medzi finančným príspevkom na stravovanie a stravenkami?
Pokiaľ váš zamestnávateľ nezabezpečuje stravovanie sám vo vlastnom zariadení alebo u iného zamestnávateľa a zároveň nejde o jeden z vyššie uvedených prípadov, ktorý sa povinne rieši finančným príspevkom na stravovanie, môžete si ako zamestnanec zvoliť medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom na stravovanie.
Váš výber však môžete zmeniť najskôr za 12 mesiacov. Stravovaciu poukážku by mal zamestnávateľ poskytnúť v elektronickej forme; ak to však nie je možné (napr. ak v blízkosti pracoviska nie je zariadenie s terminálom pre platbu poukážkou), poskytne ju v papierovej forme.
Výška kompenzácií súvisiacich so stravovaním v roku 2025
Zamestnávateľ vám musí na stravovanie prispieť minimálne sumou vo výške 55 % ceny jedla; na každé jedlo však maximálne do sumy 55 % stravného pri pracovnej ceste trvajúcej 5 až 12 hodín. Príspevok sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor. Od 1. 4. 2025 sa stravné pre pracovnú cestu trvajúcu od 5 do 12 hodín navyšuje na 8,80 eur; maximálny príspevok zamestnávateľa teda predstavuje 4,84 eur.
Finančný príspevok na stravovanie musí zodpovedať sume, ktorou zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom. Najmenej však musí ísť o 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky (tzn. od 1. 4. 2025 suma 3,63 eur). Ak zamestnávateľ neprispieva na stravovanie iným zamestnancom, suma finančného príspevku na stravovanie je aspoň 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky, najviac však 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín (tzn. od 1. 4. 2025 ide o 4,84 eur).
Pre úplnosť dodajme, že hodnota stravovacej poukážky musí dosahovať aspoň 75 % stravného pri pracovnej ceste trvajúcej 5 až 12 hodín. Od 1. 4. 2025 teda bude minimálna hodnota gastrolístku 6,60 eur.
Tabuľka: Stravné pri pracovnej ceste v tuzemsku (platné od 1. 4. 2025)
Časové pásmo pracovnej cesty | Stravné |
5 až 12 hodín | 8,80 eur |
nad 12 do 18 hodín | 13,10 eur |
nad 18 hodín | 19,50 eur |
Barbora Magočová
Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.