Od 1. apríla 2025 vstúpia do platnosti nové sumy stravného, ktoré vyplývajú z Oznámenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 39/2025 Z. z. zverejneného v Zbierke zákonov dňa 27. februára 2025. Zmeny sa dotknú nielen samotných súm stravného, ale aj príspevkov zamestnávateľov na stravovanie, minimálnej hodnoty gastrolístkov a finančných príspevkov na stravovanie.
Na sociálnej sieti na to upozornil daňový a odvodový expert Jozef Mihál (Demokrati) s tým, že táto informácia je kľúčová pre mzdové účtovníčky a účtovníkov. „Keďže stravovanie je zamestnávateľ povinný zabezpečiť zamestnancom VOPRED, nové gastrolístky (resp. nabitie elektronických kariet) musí zamestnávateľ zabezpečiť zamestnancom ešte pred 1. aprílom 2025. Nové sumy finančných príspevkov na stravovanie musia zamestnanci dostať ešte pred 1. aprílom 2025,“ prízvukuje Mihál.
Nové sumy stravného od 1. apríla 2025
Po novom budú sumy stravného rozdelené podľa dĺžky pracovnej cesty nasledovne:
- 8,80 € pre pracovné cesty v trvaní 5 až 12 hodín
- 13,10 € pri pracovných cestách nad 12 až 18 hodín
- 19,50 € pri pracovných cestách dlhších ako 18 hodín
Zvýšenie týchto súm má priamy vplyv na minimálnu hodnotu gastrolístkov a finančných príspevkov, ktoré zamestnanci dostávajú na stravu. Od apríla sa tak zvyšuje maximálny možný príspevok zamestnávateľa na jedno jedlo na 4,84 €. Zároveň sa mení minimálna hodnota gastrolístka, ktorá bude od 1. apríla predstavovať 6,60 €. Najnižšia možná suma finančného príspevku na stravovanie bude 3,63 €, pričom maximálna suma dosiahne hranicu 4,84 €.
Zvýšenie súm stravného reaguje na rastúce náklady na stravovanie a má za cieľ zabezpečiť, aby zamestnanci mali dostatočné prostriedky na pokrytie výdavkov na jedlo počas pracovnej doby. Pre firmy to znamená administratívne aj finančné prispôsobenie, no zároveň je to krok smerujúci k lepšiemu ohodnoteniu pracovných podmienok zamestnancov.
Ivana Sladkovská
Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.