Neviete sa zamestnať? Štát pomôže úplne novým príspevkom

Redakcia | rubrika: Článok | 7. 8. 2024
Národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť ponúka zamestnávateľom nielen príspevok na mzdu nového zamestnanca, ale aj na mentora, ktorý ho zaškolí. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš zdôrazňuje, že tento nástroj má pomôcť mladým ľuďom do 30 rokov a ďalším znevýhodneným skupinám uplatniť sa na trhu práce.
Neviete sa zamestnať? Štát pomôže úplne novým príspevkom

Zdroj: Shutterstock

Znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie, mladým ľuďom do 30 rokov, ktorí sú bez práce a nepokračujú ďalej vo vzdelávaní či v odbornej príprave, pomôžu úrady práce, sociálnych vecí a rodiny zamestnať sa. Vďaka národnému projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť môžu zamestnávatelia získať nielen príspevok na mzdu nového zamestnanca, ale aj na mentora, ktorý ho na novom pracovisku zaškolí. Informuje o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR v tlačovej správe.

„Opäť odštartoval ďalší významný nástroj, vďaka ktorému pomôžeme znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie, aby sa uplatnili na trhu práce. Rovnako tak podávame pomocnú ruku zamestnávateľom, ktorí sa rozhodnú týchto ľudí zamestnať. Hneď v prvé dni ich na pracovisku zaškolí aj skúsený mentor, ktorý im pomôže adaptovať sa v novom pracovnom prostredí. Chceme dať znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie a mladým ľuďom do 30 rokov príležitosti a možnosti na to, aby sa zamestnali. Jednou z podmienok je tiež to, aby si ich zamestnávatelia na danom pracovnom mieste udržali po určitú dobu,“ zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

 

Mentorované zapracovanie, ako jedna z aktivít projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť, je určené na podporu zamestnania sa znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie a mladých uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú v situácii NEET (to znamená, že majú vek do 30 rokov (mínus jeden deň), sú nezamestnaní alebo nepokračujú vo vzdelávaní či v ďalšej odbornej príprave).

Príspevok dostáva zamestnávateľ

Dĺžka doby poskytovania príspevku na ich mzdu a príspevok na mentoring sú rozdelené do troch kategórií. Výška príspevku závisí od doby podporovania.

V prípade dlhodobo nezamestnaných osôb a tých, ktoré majú nižšie ako stredné odborné vzdelanie, je doba podporovania 12 mesiacov, príspevok na mentoring je poskytovaný 4 mesiace a doba udržania pracovného miesta je stanovená na ďalších 6 mesiacov.

Pri osobách so zdravotným postihnutím je príspevok na ich mzdu zamestnávateľovi poskytovaný 9 mesiacov, 4 mesiace je podporované mentorovanie a povinnosť udržať pracovné miesto 5 mesiacov.

Pri uchádzačoch o zamestnanie, ktorí majú nad 50 rokov je príspevok na ich mzdu zamestnávateľovi poskytovaný 9 mesiacov, 2 mesiace je podporované mentorovanie a povinnosť udržať pracovné miesto 5 mesiacov.

Pri ostatných znevýhodnených uchádzačoch o zamestnanie a mladých uchádzačoch o zamestnanie je doba podporovania 3 mesiace, z toho 2 mesiace aj príspevok na mentora a udržanie pracovného miesta je stanovené na 2 mesiace. Spoločnou podmienkou pre všetkých zamestnávateľov je prijatie do pracovného pomeru v rozsahu najmenej 20 hodín týždenne na dobu neurčitú.

Aká je výška príspevku?

Výška príspevku sa vypočítava ako percento z celkovej ceny práce (CCP) v závislosti od cieľovej skupiny, resp. stanovenej dĺžky podporovania. Výška podpory sa úmerne kráti v závislosti od dojednaného pracovného času podporenej osoby. „Príspevok je nastavený tak, aby bol zamestnávateľ podporovaný počas celej doby, no zároveň aj aby si postupne nastavil svoje vlastné finančné krytie pracovného miesta. Ide o príspevok od 40 do 10 percent celkovej ceny práce, čo predstavuje pre aktuálny rok sumu maximálne od približne 188 Eur do 753 Eur. Prínosom projektu sú nastavené podmienky udržania pracovného miesta. Po skončení podpory zo strany úradov práce, sociálnych vecí a rodiny chceme predchádzať situáciám, kedy by zamestnávateľ zrušil miesto a zamestnanec sa by sa nám okamžite vrátil do evidencie uchádzačov o zamestnanie,“ uviedol generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Výška príspevku na mentora je rovnaká po celý čas v roku 2024, a to v sume maximálne 282,54 Eur (15% z celkovej ceny práce). Výška finančného príspevku pre mentora zodpovedá pracovnému pomeru podporeného zamestnanca dohodnutému na ustanovený týždenný pracovný čas. Ak je pracovný pomer podporeného zamestnanca dohodnutý na kratší pracovný čas, výška finančného príspevku pre mentora sa pomerne kráti.

Národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť zavedie do budúcna ešte ďalšie formy podpory:

Finančný príspevok pre zamestnávateľov na prispôsobenie pracovísk pre potreby osôb so zdravotným postihnutím.

Finančný príspevok na udržanie osoby so zdravotným postihnutím v zamestnaní na otvorenom trhu práce. Ak sa počas trvania pracovného pomeru zamestnanec stal osobou so zdravotným postihnutím, štát prispeje zamestnávateľovi na jeho pracovné miesto.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

20. 6. 2024 | Barbora Magočová

EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

Máte pocit, že je k vám zamestnávateľ nespravodlivý len preto, že máte iný politický názor, ste v odboroch alebo kvôli tomu, že ste žena? Kedy ide z jeho strany o protiprávne konanie... celý článok

Ako treba doručiť skončenie pracovného pomeru? Pozor aj na tieto chyby

27. 11. 2023 | Barbora Magočová

Ako treba doručiť skončenie pracovného pomeru? Pozor aj na tieto chyby

Písomnosti, ktorými sa jednostranne rozväzuje pracovný pomer, musia spĺňať prísne podmienky. Okrem dodržania obsahových náležitostí je veľmi dôležité aj ich správne doručenie. Môže... celý článok

Kedy môžete odmietnuť zamestnanie sprostredkované úradom práce?

24. 10. 2023 | Barbora Magočová

Kedy môžete odmietnuť zamestnanie sprostredkované úradom práce?

Prihlásili ste sa na úrad práce, aby ste nemuseli hradiť platby na zdravotné poistenie; úrad vám však núka zamestnanie, ktoré sa vám nepáči. Existujú situácie, v ktorých máte právo... celý článok

Mzda či nákupy za "socíku"? Na väčšinu tovarov dnes stačí odpracovať kratší čas

17. 11. 2021 | Redakcia

Mzda či nákupy za "socíku"? Na väčšinu tovarov dnes stačí odpracovať kratší čas

Socializmus verzus súčasnosť. Čo sa v prípade obchodu, nákupov ale i cien tovarov a služieb za vyše tri desaťročia zmenilo najviac?

Ako bude rásť minimálna mzda v roku 2022? (tabuľka, príplatky a čistá mzda)

9. 9. 2021 | Redakcia

Ako bude rásť minimálna mzda v roku 2022? (tabuľka, príplatky a čistá mzda)

Rokovanie zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov o výške minimálnej mzdy na rok 2022 neprinieslo výsledok v podobe dohody. Stúpne teda automaticky podľa zákona.