EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 20. 6. 2024
Máte pocit, že je k vám zamestnávateľ nespravodlivý len preto, že máte iný politický názor, ste v odboroch alebo kvôli tomu, že ste žena? Kedy ide z jeho strany o protiprávne konanie a ako sa môžete brániť? Riešenia sú k dispozícii už dnes; vďaka EÚ by mali byť ľuďom lepšie dostupné.
EÚ „zarezala“ obrovskú nespravodlivosť. Slovenskí zamestnávatelia to musia rešpektovať

Zdroj: Shutterstock

Rada EÚ prijala nové pravidlá, ktorými chce zefektívniť boj proti diskriminácii v členských štátoch. Zintenzívnenie kontroly rovného zaobchádzania by sa nemalo týkať len pracovného trhu; vynechané nebudú ani oblasť sociálneho zabezpečenia či prístup k tovarom a službám.

Jednotlivé štáty budú musieť zabezpečiť nové štandardy fungovania subjektov na podporu rovnakého zaobchádzania. Po zapracovaní pravidiel do nášho právneho poriadku by sa teda mohlo napríklad posilniť postavenie Slovenského národného strediska pre ľudské práva, ktoré momentálne pôsobí ako národný antidiskriminačný orgán.

Prijatá smernica kladie dôraz na to, aby antidiskriminačný orgán nebol viazaný politickými pokynmi. Mala by mu byť ponechaná možnosť spravovať si svoje finančné zdroje a zároveň by si mal sám vyberať a riadiť svojich zamestnancov.

Široká verejnosť má byť lepšie informovaná

Európska únia ďalej od SR vyžaduje prijatie opatrení, na základe ktorých sa informácie o uplatňovaní práv z porušenia zákazu diskriminácie dostanú aj k ohrozeným skupinám ľudí. Osobitná pozornosť by mala byť venovaná sociálnym skupinám so sťaženým prístupom k informačným zdrojom. Ide napríklad o seniorov či o osoby so zdravotným znevýhodnením. 

Služby antidiskriminačného orgánu majú byť zároveň dostupnejšie. Jeho kontaktné miesta majú byť organizované tak, aby boli schopné bezplatne poradiť či pomôcť aj vo vidieckych oblastiach. Smernicu máme transponovať najneskôr do polovice roka 2026.

Diskriminácia je riešiteľná aj dnes

Ak sa domnievate, že ste sa stali obeťou nerovnakého zaobchádzania, nezúfajte. Svoju situáciu môžete skúsiť riešiť napríklad podaním podnetu už spomínanému Slovenskému národnému stredisku pre ľudské práva (SNSĽP). Možno tak urobiť písomne, osobne alebo tiež formou e-mailu. Pracoviská SNSĽP sa nachádzajú v Bratislave, v Žiline, v Banskej Bystrici a v Košiciach.

Zároveň treba dodať, že diskriminácia v pracovnoprávnej sfére sa môže prejavovať rôzne. Z praktických príkladov uvádzaných SNSĽP vyplýva, že o ňu môže ísť napríklad v nasledujúcich situáciách: 

Príklad 1: 

Zamestnávateľ vám prisľúbil, že vám predĺži zmluvu na dobu neurčitú. Pred podpisom ste však otehotneli. Zamestnávateľ následne predĺžil zmluvy všetkým vašim kolegom okrem vás.

Príklad 2:

Šéf vám opakovane dáva najavo, že vám môže (na rozdiel od vašich kolegov) vyplatiť nenárokové odmeny k mzde len vtedy, ak s ním budete mať intímny pomer. 

Ďalším porušením zákazu diskriminácie formou sexuálneho obťažovania môže byť podľa SNSĽP tiež vystavovanie rôznych materiálov (napr. kalendárov) s erotickým obsahom na pracovisku.

Príklad 3:

Nepovýšili vás, lebo ste čerstvo vydatá a v práci predpokladajú, že čoskoro budete chcieť dieťa. Namiesto vás povýšili kolegu, aj keď sa na pozíciu z hľadiska jeho pracovných skúseností a odbornosti hodí oveľa menej.

Príklad 4:

Zistili ste, že máte nižšiu mzdu ako vaši mužskí kolegovia, ktorí vykonávajú identickú prácu.

Nerovné zaobchádzanie nie je zakázané len z hľadiska pohlavia, veku, sexuálnej orientácie či národného pôvodu. Pred SNSĽP sa dostali aj prípady diskriminácie na pracovisku kvôli členstve v odborovej organizácii či politickým aktivitám zamestnancov.

V čom vám môže SNSĽP pomôcť?

Ak SNSĽP vyhodnotí, že sa zamestnávateľ (alebo tiež iný subjekt) voči vám dopustil porušenia antidiskriminačného zákona, môže:

- vám poskytnúť právne poradenstvo,

- vám pomôcť pri mimosúdnom urovnaní,

- vám poskytnúť odborné stanovisko,

- vás zastúpiť pred súdom v antidiskriminačnom spore.

Na súde môžete požadovať, aby porušovateľ upustil od svojho protiprávneho konania alebo ho napravil (pokiaľ je to možné). Do úvahy prichádza aj uplatnenie nároku na náhradu škody či na poskytnutie primeraného zadosťučinenia. Ak diskriminácia značným spôsobom znížila vašu dôstojnosť, spoločenskú vážnosť či spoločenské uplatnenie, môže vám byť priznaná aj náhrada nemajetkovej ujmy v peniazoch. Na súd sa môžete obrátiť aj bez súčinnosti so SNSĽP.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

diskriminácia

Toto ste už čítali?

Ako treba doručiť skončenie pracovného pomeru? Pozor aj na tieto chyby

27. 11. 2023 | Barbora Magočová

Ako treba doručiť skončenie pracovného pomeru? Pozor aj na tieto chyby

Písomnosti, ktorými sa jednostranne rozväzuje pracovný pomer, musia spĺňať prísne podmienky. Okrem dodržania obsahových náležitostí je veľmi dôležité aj ich správne doručenie. Môže... celý článok

Kedy môžete odmietnuť zamestnanie sprostredkované úradom práce?

24. 10. 2023 | Barbora Magočová

Kedy môžete odmietnuť zamestnanie sprostredkované úradom práce?

Prihlásili ste sa na úrad práce, aby ste nemuseli hradiť platby na zdravotné poistenie; úrad vám však núka zamestnanie, ktoré sa vám nepáči. Existujú situácie, v ktorých máte právo... celý článok

Mzda či nákupy za "socíku"? Na väčšinu tovarov dnes stačí odpracovať kratší čas

17. 11. 2021 | Redakcia

Mzda či nákupy za "socíku"? Na väčšinu tovarov dnes stačí odpracovať kratší čas

Socializmus verzus súčasnosť. Čo sa v prípade obchodu, nákupov ale i cien tovarov a služieb za vyše tri desaťročia zmenilo najviac?

Ako bude rásť minimálna mzda v roku 2022? (tabuľka, príplatky a čistá mzda)

9. 9. 2021 | Redakcia

Ako bude rásť minimálna mzda v roku 2022? (tabuľka, príplatky a čistá mzda)

Rokovanie zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov o výške minimálnej mzdy na rok 2022 neprinieslo výsledok v podobe dohody. Stúpne teda automaticky podľa zákona.

4 dni v týždni doma za 70 %-tnú mzdú. Aj to sú podmienky českého kurzarbeitu

8. 10. 2020 | Miroslava Hrášková

4 dni v týždni doma za 70 %-tnú mzdú. Aj to sú podmienky českého kurzarbeitu

Kurzarbeit má zachrániť prácu a zabrániť prepúšťaniu. V Česku chcú preplácať až 4 dni z pracovného týždňa.