Oplatí sa viac hypotéka alebo prenájom? Záleží len na vás, takto sa rozhodnete

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 11. 10. 2024
V rozhodovaní o hypotéke alebo nájme u Slovákov väčšinou víťazí kúpa vlastnej nehnuteľnosti na dlh. To však nemusí byť vždy najlepšie riešenie. Prečo je vlastníctvo nehnuteľností na Slovensku také populárne a aké faktory by ste mali zvážiť predtým, než sa rozhodnete pre hypotéku alebo prenájom?
Oplatí sa viac hypotéka alebo prenájom? Záleží len na vás, takto sa rozhodnete

Zdroj: Shutterstock

Výber medzi bývaním vo vlastnom byte či dome na hypotéku a bývaním v prenájme je dilema, ktorú rieši mnoho mladých Slovákov. Obe možnosti prinášajú svoje výhody aj nevýhody, preto je dôležité zvážiť viacero faktorov.

Bývanie na Slovensku – prečo je vlastníctvo také populárne? 

Slováci majú silnú preferenciu pre bývanie vo vlastnej nehnuteľnosti. Podľa údajov Eurostatužije na Slovensku vo vlastnej domácnosti, či už v dome alebo byte, 92,9 % populácie. To nás radí na druhé miesto v rámci Európskej únie, hneď za Rumunskom, kde vlastníctvo nehnuteľností dosahuje 95,3 %.

Tento trend sa začal už počas socializmu, keď štát predával byty nájomníkom za symbolické ceny, čím sa vlastníctvo stalo normou. Naopak, v krajinách ako Nemecko je bežné bývať v prenájme aj niekoľko desaťročí.

Odborníci sa zhodujú, že silná túžba Slovákov mať „vlastné bývanie“ pramení predovšetkým z kultúrnych hodnôt.

Kedy dáva hypotéka zmysel? 

Hypotéka je výhodná, ak máte v pláne zostať na jednom mieste aspoň 10 rokov. Vytvárate si stabilitu, ktorú prenájom neponúka. Táto možnosť je vhodná pre rodiny alebo ľudí, ktorí hľadajú väčší priestor a chcú bývať podľa vlastných predstáv. Výhodou je aj lepšia predvídateľnosť mesačných výdavkov.

Hypotéka však znamená dlhodobý záväzok. Okrem toho je potrebné mať aspoň 20 % vlastných zdrojov, keďže Národná banka Slovenska obmedzila poskytovanie hypoték na plnú sumu. Splácanie úveru na 20 až 30 rokov vyžaduje aj disciplínu pri finančnom plánovaní.

Prenájom – flexibilita bez dlhodobého záväzku

Prenájom je ideálny pre tých, ktorí nechcú byť viazaní na jedno miesto alebo nemajú stabilný príjem. Umožňuje rýchlo reagovať na životné zmeny, napríklad pri zmene zamestnania. Výdavky sú predvídateľnejšie, pretože nemusíte investovať do opráv a údržby.

Aj keď sa často hovorí, že nájomné sú "vyhodené peniaze", v niektorých prípadoch môže byť prenájom výhodnejší než hypotéka – najmä ak plánujete časté sťahovanie alebo nemáte dostatok prostriedkov na kúpu nehnuteľnosti.

Aký je najčastejší mýtus pri kúpe nehnuteľnosti?

Bežný mýtus je, že ceny nehnuteľností vždy rastú. To môže platiť vo vysoko žiadaných oblastiach, ale tento rast často len kopíruje infláciu. Navyše, skutočným vlastníkom nehnuteľnosti sa stávate až po splatení hypotéky, čo môže trvať desaťročia.

Ako sa rozhodnúť? Rozhodnutie medzi hypotékou a prenájmom závisí od vašich preferencií a životných plánov. Ak chcete dlhodobo bývať na jednom mieste a máte dostatočné vlastné zdroje, hypotéka môže byť tou správnou cestou. Naopak, ak hľadáte flexibilitu a nechcete sa viazať, prenájom ponúka väčšiu slobodu a menšie finančné záväzky.

Každá situácia je individuálna, preto je dôležité zvážiť všetky faktory, ktoré ovplyvňujú vaše budúce bývanie. Neexistuje univerzálna odpoveď – kľúčom je nájsť riešenie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a cieľom.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Čo robiť, keď vám končí fixácia úroku na hypotéke? Máte tri možnosti, vyberajte múdro

31. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Čo robiť, keď vám končí fixácia úroku na hypotéke? Máte tri možnosti, vyberajte múdro

Čo môžete robiť, keď vám končí fixácia hypotéky? Máte tri možnosti: ostať v súčasnej banke, refinancovať úver v inej banke alebo splatiť úver predčasne. Každá z týchto možností má svoje... celý článok

Slováci môžu získať až 900 eur na bývanie navyše. Pozor, žiadosť treba podať do konca júla

22. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci môžu získať až 900 eur na bývanie navyše. Pozor, žiadosť treba podať do konca júla

Od 1. júna 2024 majú na pomoc so zvýšenými splátkami hypoték aj ľudia, ktorí svoje úvery refinancovali. Peniaze môžu získať až za pol roka spätne, no žiadosti musia poslať do konca... celý článok

Ako splácať hypotéku efektívne: Kompletný sprievodca

16. 7. 2024 | Natália Stašíková

Ako splácať hypotéku efektívne: Kompletný sprievodca

Hypotéka je pre väčšinu ľudí najväčším finančným záväzkom v živote. Preto je dôležité mať prehľad o tom, ako ju správne splácať a kedy by bolo vhodné zvážiť jej refinancovanie. Aké... celý článok

Stopka pre vysoké hypotéky: 1. júla sa mení kľúčové pravidlo

14. 6. 2024 | Ivana Sladkovská | 1 komentár

Stopka pre vysoké hypotéky: 1. júla sa mení kľúčové pravidlo

Banky pri výpočte maximálnej výšky hypotéky zohľadňujú nielen čistý príjem, ale aj existujúce úvery, maximálnu zadlženosť a životné minimum. Práve posledná spomínaná suma sa od júla... celý článok

TOP hypotéky na Slovensku: Iba v jednej banke dostanete úrok 4 %

3. 6. 2024 | Redakcia

TOP hypotéky na Slovensku: Iba v jednej banke dostanete úrok 4 %

Prima banka opäť obhájila prvé miesto v rebríčku hypotekárnych úverov, nasledovaná Fio bankou a ČSOB na treťom mieste. Tento výsledok potvrdzuje stabilitu ponúk na slovenskom hypotekárnom... celý článok