Slováci môžu získať až 900 eur na bývanie navyše. Pozor, žiadosť treba podať do konca júla

Ivana Sladkovská | rubrika: Ako na to | 22. 7. 2024
Od 1. júna 2024 majú na pomoc so zvýšenými splátkami hypoték aj ľudia, ktorí svoje úvery refinancovali. Peniaze môžu získať až za pol roka spätne, no žiadosti musia poslať do konca júla 2024.
Slováci môžu získať až 900 eur na bývanie navyše. Pozor, žiadosť treba podať do konca júla

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie vám môže pomôcť so splácaním hypotéky po zvýšení úrokov. A to aj vtedy, ak ste úver refinancovali. Nepripravte sa však o peniaze, na ktoré máte nárok. Ministerstvo financií na sociálnej sieti upozorňuje, že každý, kto spĺňa podmienky a chce príspevok za pol roka (teda až do 900 eur), by nemal zabudnúť podať žiadosť do konca júla 2024. Po tomto termíne bude možné príspevok poskytnúť len za jeden mesiac spätne, čo predstavuje maximálne 150 eur.

Vláda od januára 2024 zaviedla nový príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Od júla 2024 sa táto pomoc vzťahuje aj na ľudí, ktorí svoje hypotéky refinancovali. 

Štátna sociálna dávka prispeje občanom na zvýšenú splátku úveru na bývanie, maximálne do výšky 150 eur mesačne, resp. 1 800 eur ročne. Zákon vstúpil do platnosti od 1. januára 2024. Na Slovensku však viac ako polovica všetkých hypoték prešla počas splácania refinancovaním. Vláda týchto ľudí z pomoci pôvodne vylúčila, ale opravlla to novelou zákona, ktorá im umožní od júna získať príspevok aj spätne.

Pravidlá pre príspevok na splátky hypotéky

Príspevok môžu získať fyzické osoby, ktoré spĺňajú nasledujúce podmienky:

  • Žiadateľ musí mať trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky.
  • Mesačná splátka úveru na bývanie sa zvýšila v dôsledku nárastu úrokovej sadzby po 31. decembri 2022.
  • Žiadateľ je dlžníkom alebo spoludlžníkom z oprávnenej zmluvy o úvere na bývanie.

Ak tieto podmienky spĺňate, môžete podať žiadosť o príspevok. Dôležité je, aby bola žiadosť podaná najneskôr do 31. júla 2024. Po tomto termíne bude možné príspevok poskytnúť len za jeden mesiac spätne.

Príspevok sa vzťahuje na úvery na bývanie, ktoré boli uzavreté pred 1. januárom 2024 a pri ktorých došlo k zvýšeniu úrokovej sadzby po 31. decembri 2022. Medzi oprávnené úvery patria:

  • Zmluvy s účelom nadobudnutia tuzemskej nehnuteľnosti, výstavby alebo zmeny dokončenej stavby.
  • Refinancované úvery, ak aspoň jeden zo splatených úverov spĺňal podmienky na nadobudnutie nehnuteľnosti, výstavby alebo zmeny dokončenej stavby.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na svojom webe uvádza jednoduché príklady situácií ktoré môžu nastať:

Príklad 1: Refinancovaný úver s refixom

Žiadateľ mal nasledovné úverové zmluvy:

  • V roku 2010 uzatvoril s bankou A úver na bývanie na nadobudnutie bytu, ktorý slúži na jeho vlastné trvalé bývanie.
  • V roku 2015 uzatvoril s bankou B bezúčelový úver.
  • V roku 2019 uzatvoril s bankou C úver na bývanie na splatenie úverov v bankách A a B.
  • V roku 2022 uzatvoril s bankou D úver na bývanie na splatenie úveru v banke C.

V januári 2024 došlo k zvýšeniu úrokovej sadzby v banke D a prvá zvýšená splátka bola splatná vo februári 2024. Tento úver je oprávnený na poskytnutie príspevku od februára 2024, ak žiadateľ podá žiadosť najneskôr do 31. júla 2024. Ak by však žiadateľ nemal úverovú zmluvu s bankou A na nadobudnutie nehnuteľnosti, úver by nebol oprávnený na poskytnutie príspevku.

Príklad 2: Refinancovaný úver bez refixu

Žiadateľ mal nasledovné úverové zmluvy:

  • V roku 2010 uzatvoril s bankou A úver na bývanie na nadobudnutie bytu.
  • V roku 2015 uzatvoril s bankou B bezúčelový úver.
  • V roku 2019 uzatvoril s bankou C úver na bývanie na splatenie úverov v bankách A a B, pričom mesačná splátka bola 300 eur.
  • V roku 2023 uzatvoril s bankou D úver na bývanie na splatenie úveru v banke C, pričom mesačná splátka bola 400 eur.

V banke D nedošlo k zvýšeniu úrokovej sadzby. Tento úver je oprávnený na poskytnutie príspevku od januára 2024, ak žiadateľ podá žiadosť najneskôr do 31. júla 2024. Ak by však žiadateľ nemal úverovú zmluvu s bankou A na nadobudnutie nehnuteľnosti, úver by nebol oprávnený na poskytnutie príspevku.

Aké dokumenty sú potrebné?

Pri podávaní žiadosti je potrebné predložiť:

  • Fotokópie súčasnej úverovej zmluvy,
  • Fotokópie úverových zmlúv, ktorými preukážete účel refinancovaných úverov,
  • Oznámenie alebo dodatok k zmluve o zvýšení úrokovej sadzby.

Výpočet príspevku

Výška príspevku je 75 % z kladného rozdielu medzi uhradenou mesačnou splátkou a referenčnou splátkou, maximálne však 150 eur mesačne. Napríklad:

  • Ak sa dlžníkovi zvýši mesačná splátka o 300 eur (z 200 eur na 500 eur), príspevok bude 150 eur (75 % z 300 eur je 225 eur, maximálna výška príspevku je 150 eur).
  • Ak sa dlžníkovi zvýši mesačná splátka o 60 eur (zo 120 eur na 180 eur), príspevok bude 45 eur (75 % zo 60 eur je 45 eur).

Ako požiadať o príspevok na pomoc so splátkami hypoték

Žiadosti sa podávajú písomne na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny alebo elektronicky cez portál slovensko.sk. Je dôležité uviesť všetky potrebné informácie vrátane osobných údajov žiadateľa a spoludlžníka, čísla účtu a čísla zmluvy o úvere.

Oprávnené osoby musia preukázať svoj príjem a potvrdiť, že nehnuteľnosť, na ktorú bol úver poskytnutý, slúži na ich vlastné trvalé bývanie. V prípade, že žiadateľ neoznámi zmenu skutočností, môže byť príspevok vrátený.e

Príspevok je možné poskytnúť, ak priemerný príjem oprávnenej osoby a spoludlžníka neprekračuje 1,6-násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy v SR. Pri posudzovaní nároku sa zohľadňuje príjem za dva roky pred podaním žiadosti. Napríklad, pre žiadosti podané v roku 2024 sa posudzuje príjem za rok 2022.

Príklad výpočtu príjmu:

  • Príjem dlžníka za rok 2022: 50 000 eur.
  • Príjem spoludlžníka za rok 2022: 30 000 eur.
  • Spolu za rok 2022: 80 000 eur.
  • Priemerný mesačný príjem dlžníka a spoludlžníka: 80 000 eur / 12 mesiacov / 2 osoby = 3 333 eur.

Ak priemerný mesačný príjem prekračuje 2 086,40 eur, posudzuje sa príjem za posledných šesť mesiacov pred podaním žiadosti.

Úrad vypláca príspevok mesačne pozadu, priamo na účet žiadateľa. V prípade refinancovaných úverov bude príspevok prvýkrát vyplatený v auguste 2024. Žiadosti sa podávajú na tlačive určenom Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadateľ musí uviesť presné identifikačné údaje, aby sa predišlo komplikáciám pri posudzovaní žiadosti. Ak žiadateľ neoznámi zmeny skutočností, ktoré ovplyvňujú nárok na príspevok, je povinný vrátiť neoprávnene poskytnutý príspevok.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Čo robiť, keď vám končí fixácia úroku na hypotéke? Máte tri možnosti, vyberajte múdro

31. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Čo robiť, keď vám končí fixácia úroku na hypotéke? Máte tri možnosti, vyberajte múdro

Čo môžete robiť, keď vám končí fixácia hypotéky? Máte tri možnosti: ostať v súčasnej banke, refinancovať úver v inej banke alebo splatiť úver predčasne. Každá z týchto možností má svoje... celý článok

Ako splácať hypotéku efektívne: Kompletný sprievodca

16. 7. 2024 | Natália Stašíková

Ako splácať hypotéku efektívne: Kompletný sprievodca

Hypotéka je pre väčšinu ľudí najväčším finančným záväzkom v živote. Preto je dôležité mať prehľad o tom, ako ju správne splácať a kedy by bolo vhodné zvážiť jej refinancovanie. Aké... celý článok

Stopka pre vysoké hypotéky: 1. júla sa mení kľúčové pravidlo

14. 6. 2024 | Ivana Sladkovská | 1 komentár

Stopka pre vysoké hypotéky: 1. júla sa mení kľúčové pravidlo

Banky pri výpočte maximálnej výšky hypotéky zohľadňujú nielen čistý príjem, ale aj existujúce úvery, maximálnu zadlženosť a životné minimum. Práve posledná spomínaná suma sa od júla... celý článok

TOP hypotéky na Slovensku: Iba v jednej banke dostanete úrok 4 %

3. 6. 2024 | Redakcia

TOP hypotéky na Slovensku: Iba v jednej banke dostanete úrok 4 %

Prima banka opäť obhájila prvé miesto v rebríčku hypotekárnych úverov, nasledovaná Fio bankou a ČSOB na treťom mieste. Tento výsledok potvrdzuje stabilitu ponúk na slovenskom hypotekárnom... celý článok

Ak máte hypotéku, zbystrite. Od 1. júna nastáva zmena zo strany štátu

30. 5. 2024 | Ivana Sladkovská | 1 komentár

Ak máte hypotéku, zbystrite. Od 1. júna nastáva zmena zo strany štátu

Pomoc so splácaním hypoték bola jedným z ekonomických highlightov predvolebnej kampane Smeru. Strana svoj sľub splnila, no Slováci ho prijali vlažne. Od 1. júna 2024 si bude môcť o... celý článok