Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

Vyrobené na Slovensku Redakcia | rubrika: Článok | 26. 8. 2024
Spoznajte s nami príbeh značky Fusakle, ktorá je príkladom skvelej kombinácie lokálnej výroby a globálnej kvality. V rozhovore so Zuzanou Srnankovou, marketingovou manažérkou spoločnosti, vám priblížime, ako táto slovenská spoločnosť pristupuje k výrobe svojich produktov s dôrazom na minimalizáciu environmentálnej stopy a podporu lokálnej ekonomiky. Nahliadneme tiež do tvorivých procesov, charitatívnych aktivít a budúcich ambícií značky, ktorá chce byť synonymom pre kvalitné ponožky na Slovensku.
Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita
Zuzana Srnanková, marketingová manažérka FUSAKLE.
Zdroj: Vyrobené na Slovensku

Čo si myslíte o projekte Vyrobené na Slovensku a prečo ste sa ho rozhodli podporiť?

Sme veľmi radi, že projekty ako „Vyrobené na Slovensku“ existujú a dávajú ľuďom a širokej verejnosť vedieť, čo sa na Slovensku vyrába a akých šikovných ľudí tu máme, pretože podmienky pre podnikanie na Slovensku nie sú vždy úplne ľahké. Preto je dôležité, aby sa o takýchto veciach a o našich šikovných ľuďoch dozvedelo čo najviac ľudí.

Fusakle sa na Slovensku stali pojmom. Čím sú podľa vás vaše produkty unikátne a čo ich odlišuje od konkurencie?

Myslím si, že je to najmä našou lokálnou výrobou. Naše produkty sme vždy vyrábali a vyrábame výlučne na Slovensku a v Čechách. To nám poskytuje možnosť dať prácu našim slovenským a českým šikovným rukám, ktorých tu máme naozaj veľa. Zároveň nám to poskytuje flexibilitu, vďaka ktorej vieme na ponožky dávať to, čo sa aktuálne deje v spoločnosti. Či už je to nejaké spoločenské dianie, spoločenská udalosť alebo naše lokálne dizajny. Keď sme sa dozvedeli, že vypukla vojna na Ukrajine, zbúchali sme návrhy, poslali ich do výroby a vytvorili ponožky, ktoré si mali ľudia možnosť predobjednať. Z týchto ponožiek sme 100 % zisk posielali organizácii „Človek v ohrození“, ktorá ľuďom pomáhala priamo na hraniciach. U ľudí to malo veľmi veľký úspech, Slováci boli fakt úžasní, chceli pomáhať a skutočne to zahrialo pri srdiečku.

Aký príbeh sa skrýva za niektorým z vašich najobľúbenejších dizajnov?

Moja osobne najobľúbenejšia kolekcia je kolekcia hory a horské chaty. Vytvorili sme ju počas pandémie, kedy veľa ľudí začalo chodiť do prírody, objavili čaro našich hôr a prestali chodiť do zahraničia. Týmito ponožkami sme chceli poukázať na krásy našich hôr a toho, že treba v týchto ťažkých časoch podporovať najmä lokálny biznis. Na ponožky sme dali horské chaty vo Vysokých Tatrách, ktoré sme poslali aj chatárom, ktorí ich predávajú. Človek si ich môže teda kúpiť priamo na danej vysokohorskej chate ako suvenír. Bola to veľmi príjemná spolupráca, ktorou sme ľuďom ukázali, kam ísť, zároveň pomohli chatárom, a vizuálne to považujem za veľmi peknú kolekciu.

Zapájate sa aj do iných projektov?

Úplne od začiatku nášho vzniku sa venujeme tzv. dobročinnej kolekcii „pomáham“, kde vyrábame ponožky pre rôzne občianske združenia a neziskové organizácie, ktoré pomáhajú tam, kde treba. Dlhodobo spolupracujeme aj s „Úsmev ako dar“, „Svetielko nádeje“ či „Ligou proti rakovine“. Výťažok z predaja ponožiek daného dizajnu vždy putuje týmto organizáciám. Ponožky sú vždy v dizajne danej organizácie a okrem toho, že si kúpite kvalitný slovenský produkt, môžete im touto cestou pomôcť. Okrem toho, že si sami vytvárame svoje dizajny, spolupracujeme so študentskými organizáciami, kde nám študenti posielajú svoje návrhy, a my z nich potom vyrobíme reálny produkt. Študenti sa tak zapoja do výroby, získajú cennú skúsenosť a nielenže vytvoria nejaký dizajn, ale na konci z toho naozaj môže vzniknúť produkt, ktorý sa dá uchopiť, ktorý sa predáva a dostáva sa medzi ľudí. Týmto mladých ľudí podporujeme vo svojej kreatíve a vidia celý ten proces výroby a to, že si človek napokon môže kúpiť produkt v ich dizajne, je skvelý pocit aj pre nich.

Ako pristupujete k udržateľnosti a ekologickým aspektom vo výrobe?

Našou najväčšou devízou je lokálna výroba. Už len to, že produkt necestuje cez pol sveta, aby sa dostal človeku do rúk alebo do predajne je veľmi dôležité pri uhlíkovej stope a pri všetkých úskaliach, ktoré sa týkajú presunu tovaru. Zamestnávame ľudí na Slovensku, podporujeme slovenskú zamestnanosť, slovenskú ekonomiku a takisto sa snažíme vyrábať v malých množstvách. To znamená, že nemáme veľké oči a nevyrábame veľa ponožiek a veľa produktov, ktoré by nám potom stáli v sklade, z ktorých potom napríklad vzniká textilný odpad, keď sa nepredajú. Vyrábame radšej v menších dávkach a keď treba, dopletieme. Naozaj sa teda snažíme sledovať si skladové zásoby, aby sme boli optimalizovaní finančne, ale takisto aj ekologicky.

Kam by ste sa ešte v budúcnosti radi posunuli? Je ešte nejaký míľnik, ktorý ste nezdolali a radi by ste?

Našou dlhodobou víziou je zamestnávať ľudí na Slovensku, vytvárať kvalitný slovenský produkt a tým, že náš názov je „Fusakle“, tak nás predurčuje k tomu, aby boli ponožky náš hlavný biznis a chceli by sme byť tým miestom, kde keď niekto bude chcieť kúpiť akékoľvek ponožky, tak sa proste povie Fusakle – keďže je to synonymum slova ponožky. Ak si teda budete chcieť kúpiť ponožky na bežný deň, ponožky na lyžovanie, zdravotné ponožky, ponožky na opúchajúce nohy, ponožky pre deti – všetko nájdete u nás pod jednou strechou a budete vedieť, že je to kvalitný produkt vyrobený doma na Slovensku.

Ako vznikajú vaše dizajny?

Dizajny produktov vyrábame podľa toho, čo je obľúbené u našich zákazníkov. Veľakrát od nich dostávame podnety o tom, čo by chceli. Je veľmi dobré, keď si takto niečo vypýtajú, pretože my im to potom vieme priniesť. Sme flexibilní a nepotrebujeme veľmi veľa času na to, aby sme pripravili nové dizajny alebo novú kolekciu. Takisto sa inšpirujeme našimi lokálnymi reáliami, či už sú to nejaké miesta na Slovensku, pamiatky, spoločenské udalosti. Robili sme kolekciu k 100. výročiu vzniku Československej republiky, robili sme tiež kolekciu na podporu Ukrajiny, kolekcie s našimi obľúbenými pamiatkami, hradmi alebo pohoriami. Máme na ponožkách Bratislavský hrad, UFO, máme na ponožkách včeličky, máme na ponožkách všetko.

Pár slov na záver

Som veľmi rada, že projekty ako „Vyrobené na Slovensku“ rozprávajú o slovenských výrobcoch a chcela by som apelovať na všetkých, pretože máte ako spotrebitelia možnosť voľby uprednostniť ten produkt, ktorý si chcete vybrať. Myslím si, že ak chceme, aby sa nám na Slovensku dobre žilo, je veľmi dôležité uprednostniť domáci produkt , pretože naša kvalita je, dovolím si povedať, svetová. Či už sme to my alebo iné slovenské značky, ale ak zvolíte slovenský produkt vyrobený na Slovensku, podporujete zamestnanosť, našich šikovných ľudí, podporujete našu ekonomiku a náš rozvoj.

Vyrobené na Slovensku Redakcia

Autor článku Vyrobené na Slovensku Redakcia

U nás doma, na Slovensku, máme množstvo šikovných ľudí, ktorí svoju prácu robia poctivo a s láskouk tradíciám. Sme preto radi, že aj vďaka projektu Vyrobené na Slovensku môžeme spoločne objavovať lokálne klenoty a poodhaliť... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

16. 9. 2024 | Barbora Magočová

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

Už dlhšie avizovaná novela katastrálneho zákona sa pomaly blíži do štádia, v ktorom by mohla byť predložená parlamentu. Plánované zmeny sú pomerne zásadné. Pocítime ich nielen pri podávaní... celý článok

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

10. 9. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

Ako získať čo najviac voľných dní počas školského roka 2024/2025? Pozrite si náš prehľad a naplánujte si prázdiny.

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok