Od účtovníka k tvorbe nábytku: Inšpiratívny príbeh slovenskej firmy st.vol

Vyrobené na Slovensku Redakcia | rubrika: Článok | 12. 8. 2024
Spoločnosť st.vol čaruje so starým drevom a vyrába z neho nábytok, ktorý má dušu. Naša nedávna návšteva poodhalila ich príbeh remeselného umenia a v rozhovore s jedným so zakladateľov značky sme získali nahliadnutie do procesu tvorby a filozofie firmy, ktorej cieľom je prinášať nábytok so silným príbehom a jedinečnou identitou.
Od účtovníka k tvorbe nábytku: Inšpiratívny príbeh slovenskej firmy st.vol

Zdroj: Vyrobené na Slovensku

V rozhovore s Tomášom Fedorčákom, spoluzakladateľom značky st.vol, sa ponárame do sveta tvorby nábytku, ktorý prekračuje hranice bežného remesla a stáva sa umeleckým dielom. Značka st.vol, ktorá začala ako odvážny nápad dvoch nadšencov, dnes vytvára jedinečné kusy nábytku, plné emócií a príbehov, ktoré nachádzajú svoje miesto v domácnostiach po celej Európe. Ako sa im darí udržiavať exkluzivitu v dynamickom svete dizajnu a ako reagujú na meniace sa trendy? Čo nové pripravujú pre budúcnosť?

Ako vznikla značka st.vol a prečo práve práca s drevom?

Táto otázka má trochu obšírnejšiu odpoveď, pretože som v prvom rade vyučený cukrár, čo zrejme nebolo od začiatku také jednoznačné. V minulosti som sa tiež zaoberal rôznymi činnosťami, nasával rôzne informácie a skúsenosti. V tom období som mal silný pocit sebarealizácie a po dlhých rokoch v kancelárii na pozícii účtovníka sme si s kolegom a súčasným spoločníkom Števom povedali, že čo keby sme to skúsili. Začalo to byť práve trendom prichádzajúcim zo západu, a tak sme sa dohodli a skúsili to s drevom. Števo je náš výrobný McGyver, ktorý zabezpečí všetko, čo vymyslím, navrhnem, odkomunikujem so zákazníkom a predám. Vždy sa postará o to, aby sa to vo výrobe zrealizovalo tak, ako sú naši zákazníci zvyknutí alebo ako očakávajú, aby to vyzeralo.

Akým spôsobom sa značka st.vol vyvinula od svojho vzniku?

História našej značky sa začala písať pred takmer šiestimi rokmi. Dlhých a intenzívnych osem mesiacov sme sa učili čo s drevom, ako s ním pracovať a ako sa k nemu správať. Učili sme sa ho pochopiť a zároveň sme skúšali rôzne techniky a technológie jeho opracovávania, až sme prišli na to, že to čo chceme získame jedine so skutočne kvalitným a profesionálnym náradím. Bez neho sme nevedeli dosiahnuť vopred zadefinované štandardy. Postupne sme preto začali kreovať a od dvoch ľudí v malej garáži sme sa posunuli až sem, do priestorov veľkej dielne s deviatimi spolupracovníkmi.

Čím sa st.vol odlišuje od iných výrobcov nábytku?

V prvom rade ide o ten rozmer emócií, ktoré sa snažím prostredníctvom st.volu odovzdať zákazníkom. Či už v procese návrhu, pracujem s emóciami a snažím sa o to, aby ten stôl naozaj vyvolal emócie radosti, spokojnosti a šťastia. Skúsme si to predstaviť ako obraz. Obraz je tiež o emóciách, je to umelecké dielo, a taktiež sa častokrát hovorí, že to čo robíme my je dielo, ktoré je prudko personalizované. Každý výrobok je originálny kus a práve ten má vyjadrovať nejakú emóciu, podobne ako obraz na stene.

Ďalším faktorom, ktorý nás odlišuje od konkurencie je to, ako stôl zostavujeme. Pri zostavovaní návrhu sa neustále snažíme pracovať s materiálom, ktorý pochádza z jedného kmeňa. Nikdy nekombinujeme pláty z rôznych druhov kmeňa v jednom výrobku.

Ako udržuje st.vol rovnováhu medzi požiadavkami zákazníkov a zachovaním vlastných štandardov?

Každý stôl je originál. Do každého sa snažíme zapracovať určité prvky, ktoré odkazujú na náš rukopis. Čo sa týka požiadaviek rôznych zákazníkov, snažíme sa ich v určitých dopytoch alebo ich predstavách trošku usmerniť, pretože nie všetko čo chcú môže dosiahnuť očakávaný výsledok. Ak má zákazník nejakú predstavu, ktorú chce dosiahnuť, vyžadujeme si trošku viac daného zákazníka navnímať, a tiež priestor, do ktorého chce stôl umiestniť. Skrz naše skúsenosti už vieme aj odporučiť a usmerniť čo bude lepšie, správne alebo zlé rozhodnutie a je už na nich, ktorou cestou sa rozhodnú vydať.

Ako st.vol reaguje na meniace sa trendy v dizajne a preferenciách zákazníkov, aby zostal inovatívny a aktuálny na trhu?

Pohybujeme sa v oblasti výroby, ktorá veľmi reaguje na zmeny trendov, ktoré prichádzajú z rôznych smerov, preto sa veľmi často stretávame a prepájame s rôznymi dizajnérmi a architektmi, ktorých počúvame a sledujeme ich návrhy, ktoré tvoria do svojich projektov. Zároveň sa zúčastňujeme rôznych zahraničných výstav, kde nasávame ten vplyv iných výrobcov alebo iných trensetterov v tejto oblasti. Z pohľadu pozície na trhu, ktorú sme si za tých šesť rokov vybudovali, si myslím, že je dôležité a potrebné, aby sme sledovanie trendov brali ako zásadnú vec.

Ako st.vol pracuje na rozvoji svojej značky a čo robí pre to, aby si udržala exkluzívnosť a výnimočnosť na trhu?

Už od svojho začiatku mal st.vol stanovenú nejakú víziu a stratégiu, ako sa dopracovať či už tam kde sme dnes, alebo kam sa ešte chceme dostať. Exkluzivita u nás možno spočíva v našej komunikácii, v tom ako náš stôl vyzerá, ako pôsobí naživo, aký je na dotyk. st.vol má už vybudovanú celkom dobrú základňu našich partnerov – sú to naši predajcovia a približne sedem showroomov, v ktorých máme umiestnené naše stoly. Zároveň v tomto období pracujeme na vlastnom showroome v Bratislave. Taktiež už máme uzavretú dohodu s naším partnerom v Budapešti, kde máme v pláne vystaviť naše stoly a ďalej networkovať všade tam, kde to pre nás bude zaujímavé. Nesmieme vynechať ani našu aktivitu na sociálnych sieťach, kde veľmi kladieme dôraz na to, aby náš Instagram a Facebook boli tým hlavným komunikačným kanálom, ktorý ukazuje alebo hovorí o tom, kto je st.vol, čo vyrába, kto ho vyrába a ako pracujeme. To znamená veľmi autenticky a naši zákazníci sa môžu naozaj utvrdiť v tom, že st.vol je asi tou najlepšou voľbou, keď chcú stôl akéhokoľvek charakteru.

Aké má značka st.vol vízie do budúcnosti v súvislosti s vývojom svojich výrobkov a podnikateľským rastom?

V tomto období máme rozpracovaných asi sedem našich vlastných produktov, ktoré máme v pláne v nasledujúcom období pustiť do sveta. Sú to rôzne produkty, nielen stoly, ale viac vám teraz nepoviem, dozviete sa neskôr.

Čo si myslíte o projekte vyrobené na Slovensku?

Som rád, že vznikol, pretože je to projekt, ktorý informuje o nových alebo aj starých existujúcich firmách – výrobných, nevýrobných – a odkrýva z nich to, čo možno ľudia nevedia. A tým pádom podporuje slovenských podnikateľov a firmy, za čo im patrí vďaka.

Vyrobené na Slovensku Redakcia

Autor článku Vyrobené na Slovensku Redakcia

U nás doma, na Slovensku, máme množstvo šikovných ľudí, ktorí svoju prácu robia poctivo a s láskouk tradíciám. Sme preto radi, že aj vďaka projektu Vyrobené na Slovensku môžeme spoločne objavovať lokálne klenoty a poodhaliť... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

10. 9. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

Ako získať čo najviac voľných dní počas školského roka 2024/2025? Pozrite si náš prehľad a naplánujte si prázdiny.

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

26. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

Spoznajte s nami príbeh značky Fusakle, ktorá je príkladom skvelej kombinácie lokálnej výroby a globálnej kvality. V rozhovore so Zuzanou Srnankovou, marketingovou manažérkou spoločnosti,... celý článok