Živnostníci môžu čoskoro očakávať v pošte obálku „zo sociálky“

Redakcia | rubrika: Čo sa deje | 27. 6. 2024
Živnostníkov a samostatne zárobkovo činné osoby čakajú od leta 2024 významné zmeny týkajúce sa ich odvodových povinností voči Sociálnej poisťovni. Od 1. júla 2024 začne platiť nový systém, ktorý prinesie zmeny v povinnom sociálnom poistení a výške odvodov. Sociálna poisťovňa bude všetkých SZČO informovať o týchto zmenách do 22. júla 2024, pričom informácie budú zaslané buď písomne, alebo elektronicky.
Živnostníci môžu čoskoro očakávať v pošte obálku „zo sociálky“

Zdroj: Archív Canva

Živostníci môžu čoskoro očakávať list vo svojej poštovej alebo elektronickej schránke. Na väčšinu živnostníkov a samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) čakajú v lete 2024 zmeny týkajúce sa ich odvodových povinností voči Sociálnej poisťovni.

Tieto zmeny sa začnú od 1. júla 2024, pričom Sociálna poisťovňa bude informovať SZČO o vzniku, trvaní alebo zániku povinného sociálneho poistenia a o výške odvodov do 22. júla 2024. Informácie budú zaslané automaticky, buď písomne alebo do e-schránky, ak ju má SZČO aktivovanú.

Ktorých živnostníkov čakajú zmeny?

Živnostníci a SZČO sa z oznámení dozvedia všetky podrobnosti týkajúce sa ich vymeriavacieho základu na platenie poistného, výšky sociálneho poistenia, dátumu splatnosti a spôsobu úhrady. Nové odvody prvýkrát zaplatia do 8. augusta 2024 za mesiac júl 2024. Zmeny sa týkajú SZČO, ktoré podali daňové priznanie v riadnom termíne do 31. marca 2024. SZČO s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania dostanú informácie od Sociálnej poisťovne do 21. októbra 2024 a prvýkrát zaplatia nové poistné do 8. novembra 2024 za mesiac október 2024.

Povinné poistenie pre SZČO vzniká od 1. júla 2024 tým, ktorí v roku 2023 dosiahli príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 7 824 eur a zároveň majú k 1. júlu 2024 platné oprávnenie na vykonávanie činnosti. Ak SZČO nevykonáva činnosť na základe oprávnenia, poistenie vzniká na základe dosiahnutého príjmu. Pre SZČO s príjmom rovnakým alebo nižším ako 7 824 eur povinné sociálne poistenie nevzniká alebo zaniká k 30. júnu 2024.

Minimálna a maximálna výška poistného

V roku 2024 platí pre povinne poistenú SZČO minimálny mesačný vymeriavací základ 652 eur, čo zodpovedá poistnému vo výške 216,13 eura mesačne. Pre SZČO, ktoré poberajú starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo výsluhový dôchodok a dosiahli dôchodkový vek, je mesačné poistné 177,01 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie.

Maximálny mesačný vymeriavací základ pre SZČO v roku 2024 je 9 128 eur, čo zodpovedá poistnému vo výške 3 025,93 eura mesačne. Pre SZČO, ktoré poberajú starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo výsluhový dôchodok a dosiahli dôchodkový vek, je mesačné poistné 2 478,25 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie.

V roku 2023 platilo poistné na starobné poistenie v priemere mesačne 201 384 živnostníkov a SZČO, pričom 80 % z nich platilo minimálne poistné. Maximálne poistné platilo 290 živnostníkov a SZČO. Za posledných šesť rokov stúpol počet SZČO a úmerne k tomu aj počet tých, ktorí uhrádzajú minimálne poistné. V roku 2018 platilo minimálne odvody 75 % SZČO, zatiaľ čo v roku 2023 to bolo už 80 %.

Sociálna poisťovňa pre SZČO aj tento rok pripravila užitočnú pomôcku – Kalkulačku na informatívny výpočet poistného pre SZČOod 1. júla 2024, ktorá im pomôže presne vypočítať svoje odvody.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Záťah na nútené živnosti: Nový zákonník zasiahne viac ako 100 000 Slovákov

28. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Záťah na nútené živnosti: Nový zákonník zasiahne viac ako 100 000 Slovákov

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš oznámil, že sa pripravuje novela Zákonníka práce, ktorá by mala jasne definovať hranice medzi živnosťou a riadnym pracovným pomerom. celý článok

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To má však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Konatelia, spoločníci a členovia dozornej rady: môžu podnikať aj mimo s.r.o.?

10. 1. 2022 | Barbora Magočová

Konatelia, spoločníci a členovia dozornej rady: môžu podnikať aj mimo s.r.o.?

Funkcionári a spoločníci spoločnosti s ručením obmedzeným by si mali počínať tak, aby neporušili tzv. zákaz konkurencie. Aké aktivity nie sú povolené a čo hrozí, ak je zákaz porušený? celý článok

Firmy čakajú novinky. EÚ zverejnila návrh nových pravidiel zverejňovania informácií

16. 12. 2021 | Redakcia

Firmy čakajú novinky. EÚ zverejnila návrh nových pravidiel zverejňovania informácií

Európska únia (EÚ) zverejnila návrh nových pravidiel týkajúcich sa zverejňovania nefinančných informácií o firmách. Očakáva sa, že smernicu o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov... celý článok