Stane sa z liečebných kúpeľov luxus? Poplatky sa budú zvyšovať

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 25. 7. 2024
Kúpele na Slovensku sú dlhodobo obľúbeným miestom pre zotavenie a liečbu rôznych ochorení, no čoskoro sa pacienti budú musieť pripraviť na zmeny v poplatkoch. Rokovania so zdravotnými poisťovňami sú v plnom prúde a výsledky môžu priniesť výrazné zvýšenie poplatkov za kúpeľné pobyty.
Stane sa z liečebných kúpeľov luxus? Poplatky sa budú zvyšovať

Liečebné kúpele Piešťany, ilustračná snímka.

Kúpele sú pýchou Slovenska a každý rok ich využívajú desaťtisíce ľudí, ktorí sa zotavujú po ťažkých zákrokoch, alebo trpia chronickými ochoreniami. Títo pacienti môžu využívať kúpele s príplatkom od poisťovne. To sa však čoskoro zmení.

Minulý rok využilo kúpeľnú liečbu na Slovensku približne 167-tisíc pacientov, pričom dospelí sa najčastejšie liečili s chorobami pohybového ústrojenstva a deti s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest. Aktuálne sa však pripravujú zmeny v poplatkoch za kúpeľnú liečbu, ktoré budú závisieť od rokovaní so zdravotnými poisťovňami. Všeobecná zdravotná poisťovňa už rokovania absolvovala, zatiaľ čo s Dôverou sa ešte len chystajú a Union, ako najmenšia poisťovňa, sa pravdepodobne prispôsobí výsledkom týchto rokovaní. O týchto zmenách informovali Hospodárske noviny.

Kúpele určite zdražejú

Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov v Bratislave a viceprezidentka Európskeho zväzu kúpeľov v Bruseli, pre Hospodárske noviny uviedla, že s Všeobecnou zdravotnou poisťovňou už rokovania prebehli, a teraz sa musia poplatky dohodnúť s Dôverou. Ako posledná príde na rad zdravotná poisťovňa Union. Nové zmluvy s poisťovňami, vrátane poplatkov za kúpeľnú liečbu, platia už od 1. júla 2024, avšak konkrétne ceny zatiaľ nie sú známe.

 

Poplatky za kúpeľné pobyty určite porastú, hlavne kvôli zvyšujúcim sa nákladom na prevádzku kúpeľov a potrebnej modernizácii služieb. Pacienti musia počítať aj s vyššími poplatkami za ubytovanie. Kúpeľnú starostlivosť typu A hradí verejná zdravotná poisťovňa, ktorá zahŕňa aj ubytovanie a stravu, ale pacienti si musia uhradiť daň z ubytovania, ktorej výška sa pohybuje od 0,80 € do 3,50 € v závislosti od lokality. Okrem toho je tu aj poplatok za služby vo výške 1,70 € na deň, ktorý platí bez ohľadu na dĺžku pobytu.

Väčšina ľudí si platí kúpele sama

Záujem o kúpeľnú liečbu rastie, čo potvrdzuje aj údaj Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), podľa ktorého počet pacientov medziročne vzrástol o 3,1 percenta. Najčastejšie indikácie na liečbu u dospelých zahŕňali choroby pohybového ústrojenstva, netuberkulózne choroby dýchacích ciest a choroby obehového ústrojenstva. U detských pacientov dominovali netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby pohybového ústrojenstva a nervové choroby. Počet odliečených pacientov sa vlani priblížil úrovni návštevnosti spred pandémie COVID-19, pričom väčšinu z nich tvorili osoby s trvalým pobytom v SR. 

„Sledovanie pacientov s trvalým pobytom na Slovensku podľa spôsobu úhrady kúpeľného pobytu ukazuje, že v roku 2023 prevládali klienti, ktorí si liečebný pobyt hradili sami s podielom 59,0 % (85 552 osôb). Počet pobytov s úhradou poistencom sa oproti roku 2022 takmer nezmenil. Počet pacientov, ktorým pobyt hradila poisťovňa, medziročne narástol o 1,7 %, na 59 560 osôb,“ uvádza sa v správe NCZI.

Okrem domácich pacientov sa podľa dát NCZI v slovenských kúpeľoch minulý rok liečilo aj 22.075 osôb bez trvalého pobytu v SR, z ktorých najviac pochádzalo z Česka, Izraela a Nemecka. Slovenské kúpele zaznamenali nárast počtu zahraničných klientov oproti predchádzajúcemu roku o 22,2 percenta, avšak v porovnaní s päťročným priemerom pred pandémiou ide stále o pokles o 35,8 percenta.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok

Darovanie krvi - aké výhody vďaka nemu možno získať v roku 2024?

26. 2. 2024 | Barbora Magočová

Darovanie krvi - aké výhody vďaka nemu možno získať v roku 2024?

Darovanie krvi vám nemusí priniesť len dobrý pocit, že ste niekomu zachránili zdravie či dokonca život. Dobrovoľným darcom sú priznané mnohé benefity, zľavy a zvýhodnenia, ktoré často... celý článok

Príspevky pre ŤZP v roku 2023: Čo sa mení od augusta?

14. 8. 2023 | Marek Mittaš

Príspevky pre ŤZP v roku 2023: Čo sa mení od augusta?

Vysoké náklady na špeciálne pomôcky a služby predstavujú len jeden z problémov, s ktorými sa ťažko zdravotne postihnuté (ŤZP) osoby denne stretávajú. Ako kompenzáciu im štát poskytuje... celý článok

Staráte sa o seniora či o chorého? Služby na Slovensku, ktoré vám to výrazne uľahčia

26. 7. 2023 | Barbora Magočová

Staráte sa o seniora či o chorého? Služby na Slovensku, ktoré vám to výrazne uľahčia

Zdravotné znevýhodnenie či zhoršená kondícia človeka výrazne ovplyvňuje aj život jeho blízkych. Riešením môže byť využitie sociálnych služieb. Niektoré umožnia skĺbiť pracovné aktivity... celý článok

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

28. 12. 2021 | Redakcia

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

Novela zákona o účtovníctve z novembra 2021 so sebou prináša digitalizáciu účtovníctva. S účinnosťou od 1. januára 2022 sa mení aj niekoľko ďalších oblastí, ktorých sa táto novela dotýka.... celý článok