Slováci môžu využiť štedré dotácie: V projekte Zelená domácnostiam je viac ako 50 miliónov eur

Redakcia | rubrika: Článok | 17. 10. 2024
Od júla 2024 je v ránci projektu Zelená domácnostiam stále k dispozícii takmer polovica z celkového rozpočtu 107,7 milióna eur, pričom domácnosti môžu získať dotácie až do roku 2029. Tento projekt umožňuje získať dotácie na rôzne zariadenia, ako sú tepelné čerpadlá či fotovoltické panely.
Slováci môžu využiť štedré dotácie: V projekte Zelená domácnostiam je viac ako 50 miliónov eur

Zdroj: Shutterstock

Projekt Zelená domácnostiam, ktorý organizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), prináša slovenským domácnostiam jedinečnú príležitosť získať finančné prostriedky na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

Tento projekt, financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Program Slovensko, má za cieľ podporiť rodiny a jednotlivcov, aby investovali do zelených technológií, ako sú tepelné čerpadlá, slnečné kolektory či fotovoltické panely. Domácnosti môžu získať dotáciu vo výške niekoľkých tisíc eur.

Peňazí je stále dosť, so žiadosťou neváhajte

Od júla 2024, keď sa začalo aktuálne kolo projektu, je stále k dispozícii takmer polovica finančných prostriedkov – konkrétne 51,64 milióna eur, čo tvorí 47,9 % všetkých voľných poukážok. SIEA doteraz vyplatila príspevky vo výške 8,76 milióna eur, čo predstavuje približne 8 % celkového rozpočtu, pričom domácnosti môžu o podporu požiadať až do roku 2029. Celkový rozpočet projektu dosahuje výšku 107,7 milióna eur.

Projekt Zelená domácnostiam je navrhnutý tak, aby podporoval inštaláciu zariadení na obnoviteľné zdroje energie. V rámci aktuálnej výzvy sú  pripravené poukážky, ktoré môžu dosiahnuť hodnotu od 1 500 eur na kotol na biomasu až po 3 040 eur na tepelné čerpadlo. Dotácia môže pokryť maximálne 50 % výdavkov na zdroj obnoviteľnej energie.

Ministerka Denisa Saková už v júni avizovala postupné spúšťanie aktivácie žiadostí pre jednotlivé typy zariadení, čo má za cieľ zjednodušiť proces pre domácnosti aj zhotoviteľov. Aktivácia žiadostí sa začala v polovici júla a žiadatelia môžu postupne získavať poukážky na kotly na biomasu, slnečné kolektory, tepelné čerpadlá, fotovoltické panely a veterné turbíny.

Kalendár

Dnes je Den čokoládových cupcakeů

Medzinárodný deň čokoládových koláčikov je dňom oslavy všetkých milovníkov tohto obľúbeného koláčika. Tento deň si získal svojich verných fanúšikov vďaka tomu, že sa v ňom spájajú dve obľúbené sladkosti... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Návod: Ako požiadať o poukážku v projekte Zelená domácnostiam

1. Preštudujte si podmienky projektu – Pred podaním žiadosti je dôležité prečítať si všeobecné a osobitné podmienky dostupné na oficiálnej stránke projektu Zelená domácnostiam.
2. Získajte technický návrh – Požiadajte svojho dodávateľa o technický návrh a cenovú ponuku na zariadenie, ktoré si plánujete inštalovať.
3. Registrujte sa v informačnom systéme – Na stránke projektu nájdete sekciu „Žiadosti o poukážku“. Odtiaľ sa môžete zaregistrovať v informačnom systéme.
4. Vyplňte formulár žiadosti – Uveďte potrebné údaje, ako miesto inštalácie a technické parametre zariadenia.
5. Potvrďte záujem o poukážku – Po vyplnení formulára vám príde e-mail s odkazom na potvrdenie záujmu. Po kliknutí na odkaz bude vaša žiadosť zaradená do poradia.
6. Očakávajte vydanie poukážky – Ak všetko prebehne hladko, dostanete e-mail s informáciou o vydaní poukážky, ktorá má platnosť 90 dní.

Zelená solidarita je za dverami

Čoskoro sa má spustiť aj projekt Zelená solidarita. Ministerstvo ohlásilo jeho spustenie v poslenom štvrťroku 2024. 

V rámci tohto projektu budú mať domácnosti s nižšími príjmami možnosť získať podporu až do 90 % oprávnených výdavkov.

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková pri predstavovaní projektu zdôraznila: „Naším zámerom je pomôcť slovenským domácnostiam znížiť ich výdavky na energie a zároveň podporiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Teraz máme skvelú príležitosť pomôcť aj nízkopríjmovým domácnostiam, ktoré by si inak nemohli dovoliť investovať do moderných zariadení, ani s bežným príspevkom. Pre tieto rodiny pripravujeme výhodnejšie podmienky. Zároveň plánujeme upraviť aj rozdelenie prostriedkov v rámci projektu Zelená domácnostiam, pretože predchádzajúce nastavenie nebolo spravodlivé.“

Kým štandardná podpora v rámci projektu Zelená domácnostiam pokrýva maximálne 50 % nákladov na inštaláciu, projekt Zelená solidarita umožní uhradiť až 90 % nákladov.

Domácnosti budú môcť, rovnako ako v projekte Zelená domácnostiam, vyberať z 5 300 zariadení spĺňajúcich technické normy a inštaláciu zabezpečí 1 570 certifikovaných dodávateľov zaregistrovaných v projekte Zelená domácnostiam.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok

Investujete do opráv cudzej nehnuteľnosti? Čo žiadať od jej vlastníka?

11. 4. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Investujete do opráv cudzej nehnuteľnosti? Čo žiadať od jej vlastníka?

Financovanie rekonštrukcie bytu alebo domu inej osoby nie je vôbec neobvyklé. Do cudzej nehnuteľnosti často investujú partneri v snahe vybudovať spoločné zázemie či potomkovia, ktorým... celý článok

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

23. 6. 2021 | Redakcia

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

Úrokové sadzby hypoték sú na historických minimách a záujem ľudí o kúpu vlastného bývania je preto v posledných rokoch rekordný. Výsledkom je výrazný nárast zadlženia domácností. Od... celý článok

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

10. 6. 2021 | Roland Regely

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

Ak chcete nahliadnuť do listu vlastníctva, postačí vám online kataster. Ak ho potrebujete pre právne účely, čaká vás návšteva pošty alebo obecného úradu.

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

3. 11. 2020 | Redakcia

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

Staviate dom svojpomocne, so skupinou murárov či vám celý dom vyrieši jedna firma? Ako dom financovať, projektovať a prizrieť si vašu mnohokrát životnú investíciu?