Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Ivana Sladkovská | rubrika: Čo sa deje | 26. 6. 2024
Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu, čo vyvolalo nápor žiadostí v marci. Tisíce Slovákov teraz márne čakajú na svoje pasy. Poslanec PS Ján Hargaš obviňuje vládu z nesprávneho postupu a podcenenia situácie. V omeškaní je takmer 15 000 pasov a mnohí môžu prísť o svoje dovolenky. Štát nestíha vydávať doklady včas a musí vracať poplatky za omeškané pasy.
Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Zdroj: Reprofoto: Ministerstvo vnútra SR

Tisíe Slovákov márne čakajú na svoj pas. Upozornil na to poslanec PS Ján Hargaš. Na tlačovej besede uviedol, že v omeškaní je momentálne takmer 15 000 pasov, čo považuje za dôsledok nesprávneho postupu vlády.

Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu. Množstvo ľudí sa preto rozhodlo požiadať o nový doklad ešte v marci, ďaleko pred letnou sezónou. 

Cestovné pasy meškajú, ľudia môžu prísť o dovolenky

„Vláda tento problém sama spôsobila, keď zásadne navýšila poplatky za vydávanie dokladov. Nepredvídali, že ľudia budú chcieť využiť nižšie sadzby a nepripravili sa na to. Dnes absolútne nezvládajú nápor žiadostí a v omeškaní je k 21. júnu až 14.549 pasov." Podľa neho ministerstvo situáciu so zvyšovaním poplatkov podcenilo a nevenovalo dostatočnú pozornosť zvýšeniu kapacít na spracovanie žiadostí.

„Na manažérske zlyhanie ministra sa, navyše, poskladáme my všetci, pretože poplatok za omeškané pasy sa vracia," dodal Hargaš. Na vracanie poplatkov za doklady upozornili pred časom Aktuality.sk. Ak štát nestihne vydať doklad v zákonom stanovenej lehote, občanovi musí vrátiť poplatok.

Na pas sa štandardne čaká mesiac, no je možné si zaplatiť za vydanie do 10 alebo aj do 2 dní. Žiadatelia o cestovný pas, ktorí si šli vybaviť nové doklady v marci, na ne čakajú ešte dnes. Poplatky za ne im štát vráti, no viacerí z nich nemôžu bez pasov odcestovať na dovolenku.

Rezort vnútra sa k situácii zatiaľ nevyjadril, článok budeme aktualizovať o jeho stanovisko.

Nové poplatky za vydanie cestovného pasu od 1. apríla 2024

Vydanie cestovného pasu do 30 dníPôvodná suma poplatkuNová suma poplatku

Dieťa do 6 rokov

8 EUR12
Dieťa od 6 do 16 rokov13 EUR20
Od 16 rokov33 EUR50
Vydanie cestovného pasu do 10 dníPôvodná suma poplatkuNová suma poplatku
Dieťa do 6 rokov16 EUR24 EUR
Dieťa od 6 do 16 rokov26 EUR40 EUR
Od 16 rokov66 EUR100 EUR 
Vydanie cestovného pasu do 2 dníPôvodná suma poplatkuNová suma poplatku
Dieťa do 6 rokov24 EUR36 EUR
Dieťa od 6 do 16 rokov39 EUR60 EUR
Od 16 rokov99 EUR150 EUR 

Chuť Slovákov dovolenkovať je na predpandemickej úrovni

Letná dovolenka je pre Slovákov tento rok veľkým lákadlom, keďže 55 % z nich sa chystá vyraziť na dovolenku, čo je najvyššie číslo za posledných päť rokov. Tento rastúci trend vyplýva z prieskumu, ktorý pre finančnú spoločnosť Partners realizovala agentúra Focus.

Podľa odborníka na financie z Partners Tomáša Dányiho, Slováci sú po pandémii pripravení opäť cestovať a sú ochotní investovať do svojho oddychu pri mori. "Slováci sú po pandémii pripravení opäť cestovať a sú ochotní investovať do svojho oddychu pri mori," uviedol Dányi. Zároveň dodal, že je dôležité byť finančne zodpovedný a vyhnúť sa zbytočným výdavkom, ktoré môžu dovolenku predražiť.

Prieskum tiež odhalil, že 30 % opýtaných plánuje stráviť dovolenku na Slovensku, zatiaľ čo takmer dve tretiny (64 %) Slovákov majú v pláne cestovať do zahraničia. Chuť ľudí cestovať sa podľa finančnej spoločnosti vrátila na predpandemickú úroveň a niektorí sú ochotní minúť aj viac peňazí než v minulých rokoch.

Čo sa týka výdavkov na dovolenku, polovica opýtaných respondentov, ktorí sa chystajú na letnú dovolenku, plánuje zaplatiť za ubytovanie, dopravu a stravu do 1000 eur. Približne 35 % ľudí si vyčlenilo na tieto náklady sumu od 1000 do 2000 eur. Zaujímavosťou je, že viac peňazí plánujú minúť tí, ktorí sa chystajú do zahraničia, oproti tým, ktorí plánujú dovolenku na Slovensku.

Na mieste dovolenky plánuje až 63 % respondentov minúť približne 500 eur. Necelá štvrtina ľudí má vymedzenú sumu od 500 do 1000 eur. Dányi zdôraznil, že "cestovanie a oddych sú dôležité, avšak rovnako dôležité je mať pod kontrolou svoje výdavky, aby sa dovolenka nestala finančnou záťažou."

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Doklady či pokuty sa budú môcť vybavovať na pošte. Vláda schválila novinku

5. 6. 2024 | Redakcia

Doklady či pokuty sa budú môcť vybavovať na pošte. Vláda schválila novinku

Na pošte si čoskoro budeme môcť vybaviť aj zaplatenie pokút či vyzdvihnúť si doklady. Vláda schválila návrh, ktorý umožní výrazné rozšírenie služieb Slovenskej pošty.

Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

3. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

Slováci v týchto dňoch dostávajú vyúčtovanie za energie a mnohých prekvapili vysoké nedoplatky za kúrenie. A to aj napriek tomu, že zima bola mierna. Paradoxne, najviac musia doplatiť... celý článok

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok