Doklady či pokuty sa budú môcť vybavovať na pošte. Vláda schválila novinku

Redakcia | rubrika: Čo sa deje | 5. 6. 2024
Na pošte si čoskoro budeme môcť vybaviť aj zaplatenie pokút či vyzdvihnúť si doklady. Vláda schválila návrh, ktorý umožní výrazné rozšírenie služieb Slovenskej pošty.
Doklady či pokuty sa budú môcť vybavovať na pošte. Vláda schválila novinku

Zdroj: Reprofoto: Facebook/Slovenská pošta a.s.

Vláda Slovenskej republiky plánuje výrazné rozšírenie služieb poskytovaných prostredníctvom Slovenskej pošty. Tento krok je súčasťou snahy krajiny napĺňať digitálne ciele, ktoré stanovila Európska únia.

Medzi novými službami, ktoré by sa mohli poskytovať na poštách, je napríklad možnosť požiadať o vydanie dokladu alebo zaplatiť pokutu. Okrem toho by poštové služby mohli byť využité pri voľbách či sčítaní obyvateľov. Tieto opatrenia vyplývajú z návrhu na riešenie poskytovania služieb vo verejnom záujme prostredníctvom verejnej poštovej siete, ktorý v stredu 5. júna schválil vládny kabinet. Rezort dopravy má do konca roka 2025 pripraviť návrh koncepcie riešenia poskytovania služieb vo verejnom záujme prostredníctvom verejnej poštovej siete.

Zásielok je čoraz menej, pošta pridáva služby

Návrh, ktorý bol schválený vládnym kabinetom, vychádza z uznesenia č. 57 z februára 2023, kde sa vláda zaviazala k trvalo udržateľnej univerzálnej poštovej službe. Tento návrh zdôrazňuje potrebu zohľadniť nové trendy na trhu a meniace sa potreby používateľov poštových služieb. Cieľom je vytvárať podmienky pre rozvíjanie hospodárskej súťaže a poskytovanie kvalitných poštových služieb.

Ministerstvo dopravy sa pri príprave návrhu inšpirovalo aj skúsenosťami z okolitých krajín. „Verejné subjekty môžu v partnerstve s určeným poštovým podnikom efektívne využívať verejnú poštovú sieť pri implementácii národných alebo lokálnych iniciatív, od zberu dát až po environmentálne témy obehovej ekonomiky a odpadového hospodárstva,“ uvádza sa v návrhu.

Rozšírenie služieb by mohlo pozitívne ovplyvniť aj tvorbu nových pracovných miest a udržanie súčasného počtu zamestnancov, čo je dôležité najmä v čase klesajúceho objemu poštových zásielok. Ministerstvo dopravy zdôrazňuje, že kvalitné a dostupné služby vo verejnom záujme majú výrazne pozitívny vplyv na budovanie dôvery vo verejné inštitúcie a zvyšovanie kvality života obyvateľov.

Čo sa dá vybaviť na pošte

V súčasnosti môžu obyvatelia na špecializovaných pracoviskách Slovenskej pošty vybaviť niektoré úradné záležitosti, ako sú výpisy z obchodného registra, listy vlastníctva, registra trestov či kópie katastrálnych máp. Tieto služby aktuálne poskytuje približne 600 pracovísk Slovenskej pošty.

V budúcnosti by sa rozsah služieb mohol rozšíriť o spracovanie žiadostí a výdaj dokladov, ako aj o využitie poštovej siete pri voľbách, zbere dát a sčítaní obyvateľov. Verejná poštová sieť by mohla byť využitá aj na evidenciu a platenie pokút či poplatkov spojených s inštitúciami verejnej správy.

Rezort dopravy má do konca roka 2025 pripraviť návrh koncepcie riešenia poskytovania služieb vo verejnom záujme prostredníctvom verejnej poštovej siete. Pri príprave tejto koncepcie pomôže medzirezortná pracovná skupina, ktorú má ministerstvo dopravy zriadiť do konca augusta tohto roka.

Záväzok do budúcnosti

Pri príprave návrhu na rozšírenie služieb Slovenskej pošty spolupracovalo Ministerstvo dopravy s Ministerstvom hospodárstva. Spoločne pripravili Druhý akčný plán pre realizáciu opatrení vyplývajúcich zo Stratégie hospodárskej politiky Slovenskej republiky do roku 2030. Tento plán, ktorého príprava bola viackrát odložená, definuje 15 opatrení, medzi ktorými je aj zabezpečenie kvalitného prístupu obyvateľov k službám verejného záujmu.

Vláda podporuje tento plán aj v Programovom vyhlásení na roky 2023 – 2027. Deklaruje snahu o konsolidáciu spoločnosti Slovenská pošta a zachovanie rozsahu poštovej siete, pričom kladie dôraz na dostupnosť a kvalitu služieb. Osobitný dôraz je kladený na marginalizované a zraniteľné skupiny, najmä v menej rozvinutých regiónoch.

Do konca roka 2025 má byť pripravený návrh koncepcie riešenia poskytovania služieb vo verejnom záujme prostredníctvom verejnej poštovej siete. Na príprave tohto návrhu bude pracovať medzirezortná pracovná skupina zložená zo zástupcov viacerých ministerstiev, Protimonopolného úradu a Slovenskej pošty.

Rozšírenie služieb prostredníctvom Slovenskej pošty predstavuje významný krok k modernizácii verejných služieb a zlepšeniu ich dostupnosti pre obyvateľov Slovenska. Tento ambiciózny plán by mohol prispieť k vyššej spokojnosti občanov a efektívnejšiemu fungovaniu verejnej správy, čím by sa Slovenská pošta stala kľúčovým partnerom štátu v poskytovaní služieb vo verejnom záujme.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

26. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu, čo vyvolalo nápor žiadostí v marci. Tisíce Slovákov teraz márne čakajú na svoje pasy. Poslanec PS Ján Hargaš obviňuje... celý článok

Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

3. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

Slováci v týchto dňoch dostávajú vyúčtovanie za energie a mnohých prekvapili vysoké nedoplatky za kúrenie. A to aj napriek tomu, že zima bola mierna. Paradoxne, najviac musia doplatiť... celý článok

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok