Všetky banky budú čoskoro povinne poskytovať obľúbenú vymoženosť Slovákov

Redakcia | rubrika: Článok | 9. 10. 2024
Okamžité SEPA platby si dnes môžu užívať klienti niektorých bánk na Slovensku. Čoskoro však bude tento expresný platobný spôsob dostupný všade. Banky ho postupne musia zaviesť do konca roka.
Všetky banky budú čoskoro povinne poskytovať obľúbenú vymoženosť Slovákov

Zdroj: Shutterstock

Od januára budúceho roka sa klienti všetkých bánk na Slovensku môžu tešiť na novinku, ktorá zjednoduší a zrýchli každodenné finančné transakcie. SEPA okamžité platby, ktoré umožňujú prevod finančných prostriedkov v priebehu niekoľkých sekúnd, budú totiž povinne prijímané vo všetkých bankách v eurozóne. Pre mnohých Slovákov nejde o úplne novú službu – vybrané banky ju poskytujú už od roku 2022, no teraz bude táto možnosť rozšírená pre všetkých. Informuje o tom Slovenská banková asociácia (SBA).

Okamžité platby SEPA budú povinné

Tento krok je súčasťou plánu, ktorý stanovuje Nariadenie o SEPA okamžitých platbách. Ide o dôležitý míľnik v rámci zjednotenia platobných procesov v eurozóne, ktorý bankám ukladá povinnosť prijímať okamžité platby najneskôr do 9. januára 2025. Odosielanie platieb bude povinné do októbra toho istého roku. Okrem toho nariadenie predpisuje, že poplatky za okamžité platby nesmú byť vyššie než poplatky za bežné platby. Pre krajiny mimo eurozóny platia mierne odlišné pravidlá, kde sa táto povinnosť zavádza až od roku 2027.

Banky poskytujúce SEPA okamžité platby
Zdroj: Slovenská banková asociácia, EPC (European Payments Council)

Implementácia takéhoto rozsiahleho systému však nie je jednoduchá. Bankové inštitúcie musia zabezpečiť, aby systémy pracovali nepretržite, boli spoľahlivé a zároveň odolné voči kybernetickým hrozbám. „Okamžité platby umožňujú klientom realizovať rýchle a bezpečné bezhotovostné úhrady,“ vysvetľuje Marcel Klimek, výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie. Systém zároveň prináša výhodu lepšieho prehľadu o spravovaní financií a môže sa stať vážnym konkurentom hotovosti.

Slováci si okamžité platby obľúbili

Na Slovensku sa SEPA okamžité platby postupne udomácňujú už dva roky, pričom ich v súčasnosti poskytuje sedem bánk. V roku 2023 sa uskutočnilo 39 miliónov týchto platieb v hodnote 11,2 miliardy eur, čo je podľa Národnej banky Slovenska 14,3 % z celkového počtu SEPA platieb v krajine. Tento trend neustále rastie a na začiatku roka 2024 už podiel okamžitých platieb dosiahol takmer 15 %. Vďaka plánovanému rozšíreniu služby sa očakáva, že tento podiel bude ďalej narastať.

Okamžité platby nielenže výrazne zrýchlia transakcie, ale aj zvýšia komfort a bezpečnosť pre používateľov. Pre banky je to zároveň ďalší krok k digitalizácii a modernizácii finančných služieb. Zavedenie plošného prijímania okamžitých platieb nielen prinesie praktické výhody, ale posilní aj pozíciu slovenských bánk ako lídrov v oblasti elektronických platobných systémov v regióne.

So zavedením SEPA okamžitých platieb sa Slovensko stáva súčasťou širšej európskej iniciatívy, ktorá má za cieľ zlepšiť komfort zákazníkov a zjednotiť platobné procesy v rámci eurozóny.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nový rebríček: Toto sú TOP sporiace a termínované účty

7. 10. 2024 | Redakcia

Nový rebríček: Toto sú TOP sporiace a termínované účty

Sporiaci účet a termínovaný vklad predstavujú jednodúchý spôsob, ako sporiť a ukladať peniaze. Sporiaci účet zhodnocuje peniaze a pritom ponúka lepšiu disponibilitu, teda úspory si... celý článok

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská | 1 komentár

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

Poslanci parlamentu schválili konsolidačný balíček a daň z finančných transakcií pre podnikateľov je jednou z najväčších položiek. Menší podnikatelia a najmä živnostníci si však budú... celý článok

Kde vziať peniaze na štart podnikania: Podnikateľský účet zadarmo je prvý krok k úspechu

1. 10. 2024 | Redakcia

Kde vziať peniaze na štart podnikania: Podnikateľský účet zadarmo je prvý krok k úspechu

Podnikateľský účet je prvá vec, ktorú potrebujete, ak chcete začať podnikať a potrebujete financie na rozbeh. Umožní vám získať úver, lízing a dokáže vám pomôcť získať potrebné prostriedky. celý článok

Podnikatelia si povinne založia firemný účet: PREHĽAD ponuky slovenských bánk

23. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Podnikatelia si povinne založia firemný účet: PREHĽAD ponuky slovenských bánk

Nová daň z finančných transakcií, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, prináša pre slovenských podnikateľov nové výzvy. Každý živnostník bude musieť mať podnikateľský účet,... celý článok

Spoločný bankový účet vás v najhorších chvíľach nechá bez peňazí

23. 9. 2024 | Barbora Magočová

Spoločný bankový účet vás v najhorších chvíľach nechá bez peňazí

Mnohí manželia či partneri majú z praktických dôvodov spoločný účet. Neraz sa z neho hradia všetky výdavky súvisiace s chodom domácnosti, vrátane poplatkov za energie či iné služby;... celý článok