Nový rebríček: Toto sú TOP sporiace a termínované účty

Redakcia | rubrika: Článok | 7. 10. 2024
Sporiaci účet a termínovaný vklad predstavujú jednodúchý spôsob, ako sporiť a ukladať peniaze. Sporiaci účet zhodnocuje peniaze a pritom ponúka lepšiu disponibilitu, teda úspory si môžete kedykoľvek vybrať. Sporiaci účet má lepší výnos, no ak si úspory vyberiete predčasne, neochráni vás ani pred infláciou. Pozrite si rebríček najlepších produktov.
Nový rebríček: Toto sú TOP sporiace a termínované účty

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Ako si vybrať najlepší sporiaci účet a najepší termínovaný vklad? Finparáda hodnotí najlepšie ponuky sporiacich účtov a termínovaných vkladov. Prvé tri miesta medzi sporiacimi účtami obsadili Fio banka, Prima banka a Slovenská sporiteľňa, zatiaľ čo medzi termínovanými vkladmi viedli UniCredit Bank, Fio banka a Privatbanka.

Podľa štatistík Národnej banky Slovenska majú Slováci na bežných a sporiacich účtoch uložených až 35 miliárd EUR, pričom na termínovaných vkladoch sa nachádza ďalších 11 miliárd EUR. Úrokové sadzby na bežných a sporiacich účtoch sa pomaly zvyšujú, pričom v júli 2024 dosiahla priemerná úroveň 0,07 % v porovnaní s 0,05 % v januári toho istého roku. Termínované vklady poskytujú priemerne výnos 2,12 %.

Rebríček poukázal na to, že niektoré banky upravili podmienky vkladu – napríklad zmenili úrokové sadzby a viazanosti na termínovaných účtoch. Banky tiež prispôsobujú podmienky na získanie výhodnejších úrokov na sporiacich účtoch. Zaujímavé je, že úrokové sadzby na termínovaných vkladoch s dlhšou viazanosťou bývajú často nižšie než pri kratších viazanostiach, a to najmä do 12 mesiacov. Banky navyše ponúkajú zvýhodnené úroky pre klientov, ktorí aktívne využívajú svoje bežné účty.

Najlepšie sporiace účty na Slovensku

  1. Fio banka - FIO sporiaci účet: Úroková sadzba 3 % p.a. bez obmedzenia sumy. Tento účet však neponúka platobnú kartu a umožňuje len dva výbery mesačne. Zároveň nie je možné nastaviť trvalé príkazy či inkasá, čo môže byť pre niektorých klientov obmedzujúce.

  2. Prima banka – Sporenie k osobnému, študentskému a detskému účtu: Úroková sadzba 5 % p.a. je atraktívna, no podmienky sa líšia podľa typu účtu. Napríklad pri osobnom účte je minimálny mesačný vklad 10 EUR, ale maximálny vklad a viazanosť závisia od konkrétneho účtu. Sporenie má tiež obmedzenia – napríklad pri predčasnom výbere klient stráca všetky úroky.

  3. Slovenská sporiteľňa - Sporenie: Úroková sadzba 1 % p.a. s možnosťou zvýšenia o ďalších 0,5 % pri investovaní minimálne 20 EUR mesačne. Tento účet ponúka flexibilitu v zmene sumy sporenia a nevyžaduje vedenie bežného účtu v banke.

TOP termínované vklady na Slovensku

  1. UniCredit Bank - Termínovaný vklad: Ponúka širokú škálu viazaností, pričom pri 9-mesačnej viazanosti dosahuje úrokovú sadzbu až 3,3 % p.a. na sumy do 40 000 EUR. Kratšie viazanosti, ako napríklad na 6 mesiacov, sú úročené 3,15 % p.a., no banka neponúka možnosť vkladov na 3 mesiace ani dlhšie ako 1 rok.

  2. Fio banka - Termínovaný vklad: Atraktívne sadzby 3 % p.a. sú dostupné pre kratšie viazanosti, napríklad do 12 mesiacov. Pri dlhšej viazanosti, napríklad na 24 alebo viac mesiacov, sadzba postupne klesá. Fio banka umožňuje predčasné výbery, avšak s pokutou minimálne 40 EUR.

  3. Privatbanka - Fix konto: Ponúka úrokové sadzby od 3 % p.a. pri ročnej viazanosti, pričom pri 36-mesačnej viazanosti sa sadzba zvyšuje na 3,3 %. Výhodou je minimálny vklad už od 250 EUR a absencia poplatkov alebo podmienok viazaných na vedenie bežného účtu.

A čo na to návštevníci Finparády.sk?

Máte vybavený vkladový produkt? Vyjadrite pomocou smajlíkov svoju spokojnosť či nespokojnosť s produktom a s prístupom banky. Tu môžete hodnotiť >>>

Spoločnosť Scott & Rose na hodnotenie využíva pätnásťročnú prax v oblasti spracovania dát, informácií a analýzy finančných produktov v ČR, SR a ďalších európskych štátoch, ako aj skúsenosti s prípravou súťaží a hodnotenia.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Všetky banky budú čoskoro povinne poskytovať obľúbenú vymoženosť Slovákov

9. 10. 2024 | Redakcia

Všetky banky budú čoskoro povinne poskytovať obľúbenú vymoženosť Slovákov

Okamžité SEPA platby si dnes môžu užívať klienti niektorých bánk na Slovensku. Čoskoro však bude tento expresný platobný spôsob dostupný všade. Banky ho postupne musia zaviesť do konca... celý článok

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská | 1 komentár

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

Poslanci parlamentu schválili konsolidačný balíček a daň z finančných transakcií pre podnikateľov je jednou z najväčších položiek. Menší podnikatelia a najmä živnostníci si však budú... celý článok

Kde vziať peniaze na štart podnikania: Podnikateľský účet zadarmo je prvý krok k úspechu

1. 10. 2024 | Redakcia

Kde vziať peniaze na štart podnikania: Podnikateľský účet zadarmo je prvý krok k úspechu

Podnikateľský účet je prvá vec, ktorú potrebujete, ak chcete začať podnikať a potrebujete financie na rozbeh. Umožní vám získať úver, lízing a dokáže vám pomôcť získať potrebné prostriedky. celý článok

Podnikatelia si povinne založia firemný účet: PREHĽAD ponuky slovenských bánk

23. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Podnikatelia si povinne založia firemný účet: PREHĽAD ponuky slovenských bánk

Nová daň z finančných transakcií, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, prináša pre slovenských podnikateľov nové výzvy. Každý živnostník bude musieť mať podnikateľský účet,... celý článok

Spoločný bankový účet vás v najhorších chvíľach nechá bez peňazí

23. 9. 2024 | Barbora Magočová

Spoločný bankový účet vás v najhorších chvíľach nechá bez peňazí

Mnohí manželia či partneri majú z praktických dôvodov spoločný účet. Neraz sa z neho hradia všetky výdavky súvisiace s chodom domácnosti, vrátane poplatkov za energie či iné služby;... celý článok