Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 19. 8. 2024
Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business triede, ale to nie je pravda. Aj držitelia niektorých kreditných a debetných kariet môžu mať vstupy do salónikov zadarmo alebo za zvýhodnenú cenu.
Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Zdroj: Shutterstock

Slováci najčastejšie trávia letnú dovolenku v zahraničí. Neoddeliteľnou súčasťou je v tom prípade letecká doprava. Avšak, čakanie na letiskách vie nadšených cestovateľov nielen vyčerpať, ale aj poriadne vyžmýka z peňazí. Existuje však riešenie, ktoré môže čas strávený na letisku spríjemniť. Ide o letiskové salóniky. Ako sa tam človek dostať zadarmo?

Letiskové salóniky sú synonymom komfortu a pohodlia, ktoré v klasickej zóne na letisku, nie sú samozrejmosťou. Sú však viaceré možnosti ako sa tam dostať. Buď si zaplatíte jednorazový poplatok, ktorý je zárukou neobmedzenej konzumácie jedál a nápojov, pohodlných sedačiek či Wi-Fi pripojenia. Druhou z možností sú kreditné alebo debetné karty, najmä tie prémiovejšie ponúkajú vstup do salónikov zadarmo. 

Využitie letiskových salónikov s kreditnou kartou

Síce si mnohí Slováci myslia, že salóniky sú primárne určené pre cestujúcich v prvej alebo business triede, nie je to úplne pravda. Aj držitelia niektorých kreditných a debetných kariet môžu mať vstupy do salónikov zadarmo alebo so zľavou. 

Čo ponúkajú slovenské banky? 

ČSOB

Klienti ČSOB s debetnou kartou Mastercard Gold, ktorú získajú zadarmo k účtom Extra Pohoda a Smart Premium, môžu mať vstup do letiskových salónikov zadarmo alebo za zvýhodnenú cenu.

Ak ste vlastníkom tejto platobnej karty, využívate výhody:

Mastercard Caproni Lounge na letisku v Bratislave: Držiteľ karty Gold má vstup zadarmo, sprievod hradí zvýhodnenú cenu 30 eur. Deti do 2 rokov majú bezplatný vstup.

VIENNA Lounge na letisku Schwechat vo Viedni: Držiteľ karty Gold má vstup zadarmo, sprievod hradí 39 eur. Deti do 3 rokov majú bezplatný vstup. Deti od 4 do 14 rokov hradia 29 eur.

SKY Lounge na letisku Schwechat vo Viedni: Držiteľ karty Gold má vstup zadarmo, sprievod hradí 29 eur. Deti do 3 rokov majú bezplatný vstup. Deti od 4 do 14 rokov hradia 24 eur.

Mastercard Lounge na letisku Václava Havla v Prahe: Držiteľ karty Gold hradí vstup vo výške 450 Kč, sprievod hradí 860 Kč. Deti do 3 rokov majú bezplatný vstup

UniCredit Bank

Unicredit bankaponúka napríklad k účtu TOP môžete mať Visa Business kartu zdarma. K účtom PB Infinite a PB Platinum máte zdarma MasterCard Gold.

MasterCard Business Gold vám umožní vstup zdarma do letiskových salónikov v Bratislave, Viedni a v Prahe.  Do MasterCard Caproni Lounge v Bratislave si dokonca môžete zobrať vami blízku osobu, a to za zvýhodnenú cenu 18 eur. 

Naopak vo Viedenských letiskových salónikoch zaplatí Váš spolucestujúci 39 eur. 

V prípade, že máte kreditné karty Visa Business a Visa Business Gold, vo Viedni máte vstup do letiskového salónika Vienna Lounge za 29 eur. Spolucestujúci hradí rovnakú čiastku a dieťa do 3 rokov je zdarma. 

VÚB banka

Klienti VÚB banky môžu využívať letiskové salóniky vďaka kreditnej karte Mastercard World. Salóniky vo Viedni, Budapešti a Prahe sú dostupné bezplatne a zvýhodnený vstup je možný kdekoľvek na svete.

Karta Mastercard World poskytuje službu LoungeKey, ktorá zahŕňa prístup do približne 1 500 salónikov v 500 mestách a 130 krajinách.

Na využitie tejto služby je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu LoungeKey, kde nájdete polohu salónikov na letiskách. Vstupné môžete uhradiť fyzickou alebo digitálnou kartou. 

Zvýhodnený vstup stojí 24 € pre vás aj vašich spolucestujúcich, pričom deti do 2 rokov majú väčšinou vstup zdarma. Poplatok za vstup sa účtuje dodatočne a môžete si ho overiť vo výpise z účtu.

Slovenská sporiteľňa

Klienti Slovenskej sporiteľne môžu využívať letiskové salóniky rôznymi spôsobmi: 

Visa Gold a Visa Business Platinum: Bezplatný vstup do salónikov štyrikrát ročne na letiskách Schwechat vo Viedni a v Budapešti. Ďalší vstup stojí 27 eur.

Airport Companion Europe a Dragon Pass:Bezplatné členstvo pre kreditné karty Gold, debetné Visa Platinum, Business a Business Platinum. Umožňuje vstup do viac ako 800 salónikov za 26 eur na osobu.

Visa Benefit program: Zvýhodnené vstupy do letiskového salónika FastTrack na pražskom letisku: 500 Kč pre dospelých, 350 Kč pre deti od 3 do 14 rokov, deti do 3 rokov majú vstup zdarma. Platí pre karty Visa Gold, Visa Platinum, Business a Business Platinum.

Debetná Visa Platinum a kreditná Visa Gold majú mesačný poplatok 8 eur, ktorý je možné získať späť pri splnení podmienok vernostného programu. Visa Business a Business Platinum sú súčasťou vybraných firemných balíkov, inak sú poplatky 3,50 eur a 8 eur mesačne.

Tatra banka

V Tatra banke súkromná zlatá kreditná karta Visa ponúka neobmedzené bezplatné vstupy pre držiteľa karty a jedného hosťa do VIP letiskového salónika – Vienna lounge a Sky lounge na letisku Viedeň-Schwechat.

Poplatok za danú kartu je 8 eur mesačne a pri platbách v objeme 500 eur človek získava 50 % zľavu z mesačného poplatku za kreditnú kartu.

Naopak, Visa Platinum súkromná, automaticky zahŕňa členstvo v Priority Pass, ktoré poskytuje bezplatný vstup do viac ako 1 300 salónikov po celom svete pre držiteľa a jedného hosťa. Mesačný poplatok je 20 eur. Pri platbách 1 000 eur získate 50 % zľavu a pri platbách 2 000 eur je zľava 100 %.

A do tretice, Visa zlatá firemná, ponúka neobmedzený bezplatný vstup pre držiteľa a jedného hosťa do VIP salónikov na letisku Viedeň-Schwechat (Vienna Lounge a Sky Lounge). Ročný poplatok za kartu je 100 eur.

Alternatívne spôsoby vstupu 

Nie každý však chce alebo môže investovať do prémiových kreditných kariet. Podľa blogerky a cestovateľky Janky Schweighoferovej z blogu Travelhacker, sú dalšou z možností Priority Pass, Lounge Pass alebo DragonPass, ktoré ponúkajú prístup do viac ako 1300 salónikov po celom svete, s výhodnými balíkmi pre častých cestovateľov.

Priority Pass je skvelá voľba pre častých cestovateľov. Za 10 vstupov do viac než 700 salónikov po celom svete zaplatíte 259 €. Ak si chcete vziať so sebou ďalšiu osobu, zaplatíte 28 € za každý vstup. Pre pravidelných cestovateľov je výhodné ročné členstvo za 399 €, ktoré umožňuje neobmedzený vstup do salónikov počas celého roka.

Lounge Pass: Flexibilná možnosť pre tých, ktorí nechcú platiť za vstupy vopred. Tento program umožňuje kúpiť vstup do salónika presne vtedy, keď ho potrebujete, bez potreby predplatenia. Ceny sa pohybujú medzi 20 a 30 € za osobu a vstupy je možné zakúpiť najneskôr deň pred plánovaným použitím. Tento spôsob je ideálny pre tých, ktorí chcú platiť iba za to, čo skutočne využijú.

DragonPass: Ponúka prístup do viac než 1300 salónikov po celom svete, najmä v Ázii a Európe. Je výhodný pre cestovateľov v economy triede, ktorí si môžu vybrať balík Preferential alebo Prestige. Prihlásením sa na newsletter môžete získať zľavy na členstvo počas špeciálnych akcií.

Kúpa vstupu priamo v salóniku: Táto možnosť je často najdrahšia. Ceny pri kúpe na mieste sú vyššie a niektoré salóniky neumožňujú vstup na základe priamej platby. Preto sa oplatí zvážiť alternatívne spôsoby nákupu vstupov, ktoré sú nielen výhodnejšie, ale aj pohodlnejšie.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovenské ženy „držia kasu“, ale peniaze majú na účtoch muži

30. 7. 2024 | Redakcia

Slovenské ženy „držia kasu“, ale peniaze majú na účtoch muži

Finančné bohatstvo na Slovensku sa stále viac koncentruje na účtoch mužov, ukazujú dáta UniCredit Bank. S pribúdajúcimi peniazmi na účtoch sa nožnice medzi mužmi a ženami roztvárajú,... celý článok

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

24. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

Fitbit Pay, populárne platobné riešenie pre hodinky a smart náramky, končí na Slovensku 29. júla. Prečo sa Google rozhodlo ukončiť túto službu a čo to znamená pre banky a ich klientov? celý článok

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

11. 7. 2024 | Redakcia

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

Slováci si veľmi rýchlo obľúbili inovácie, akou je napríklad digitálna peňaženka. Ako ukázal prieskum MasteCard, až tretina Slovákov uprednostňuje tento typ platby, keďže sa im nechce... celý článok

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

10. 7. 2024 | Redakcia

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

Revolut, jedna z najhodnotnejších európskych fintechových spoločností, hlási rekordný rok. S príjmami vo výške 2,1 miliardy eur a ziskom pred zdanením 503 miliónov eur, Revolut upevňuje... celý článok

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

4. 7. 2024 | Natália Stašíková

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

Letné dovolenky sú v plnom prúde a otázka, či platiť kartou alebo v hotovosti, je stále aktuálna. Platobné karty ponúkajú bezpečnosť a často aj výhodnejšie kurzové prepočty, no aj tu... celý článok