Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 24. 7. 2024
Fitbit Pay, populárne platobné riešenie pre hodinky a smart náramky, končí na Slovensku 29. júla. Prečo sa Google rozhodlo ukončiť túto službu a čo to znamená pre banky a ich klientov?
Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

Zdroj: Shutterstock

Slovenský trh zažil príliv viacerých moderných platobných riešení, ktoré umožňujú platiť mobilmi aj hodinkami. Medzi nimi je aj služba Fitbit Pay, ktorá však 29. júla skončí. Informuje o tom portál Živé.sk.

Fitbit pay končí 

Toto platobné riešenie umožňovalo platiť pomocou hodiniek a smart náramkov s NFC čipom. V minulosti ho na Slovensku zaviedli banky ako Slovenská sporiteľňa, Poštová banka, 365.banka, Fio banka, mBank a ČSOB. Tieto banky teraz upozorňujú svojich klientov, že služba bude čoskoro ukončená.

„Vážení klienti, radi by sme Vás informovali o dôležitej zmene týkajúcej sa bezkontaktných platieb prostredníctvom zariadenia Fitbit. S účinnosťou od 29. júla 2024 bude služba Fitbit Pay ukončená a už nebude možné vykonávať bezkontaktné platby prostredníctvom tejto platformy,“ cituje Živé oznámenie Fio banky.

 

Rovnako aj mBank informuje svojich klientov o tejto zmene a ponúka alternatívu v podobe Google Pay. Fitbit je totiž súčasťou spoločnosti Google, ktorá sa rozhodla zjednotiť svoje platobné riešenia pod jednu platformu.

Tento krok znamená, že používatelia Fitbit zariadení na Slovensku už nebudú môcť využiť svoje hodinky a náramky na bezkontaktné platby prostredníctvom Fitbit Pay. Prechod na Google Pay im však umožní naďalej využívať bezkontaktné platby, avšak prostredníctvom inej platformy.

Ukončenie služby Fitbit Pay je súčasťou širšej stratégie spoločnosti Google, ktorá chce zjednotiť a zjednodušiť svoje platobné riešenia pre používateľov na celom svete. Pre banky a ich klientov to znamená nutnosť adaptácie na nové podmienky a prechod na iné platobné platformy, ako je Google Pay.

Náramkom a hodinkami môžete platiť aj po skončení služby

Pre používateľov, ktorí chcú naďalej využívať svoje hodinky alebo náramky s podporou NFC na bezkontaktné platby, stále existuje riešenie. Podľa portálu Môj Android je potrebné prejsť na Google Wallet. Nastavenie tejto služby je podľa stránky support.google.com veľmi jednoduché.

Postup je nasledovný:

1. Otvorte aplikáciu Fitbit na svojom pripojenom smartfóne.
2. Prejdite na svoj profil.
3. Vyberte možnosť "Peňaženka".
4. Prihláste sa do svojho Google účtu.
5. Vytvorte štvormiestny kód (PIN).

Týmto spôsobom môžete naďalej využívať bezkontaktné platby pomocou svojho zariadenia.

Napriek ukončeniu služby Fitbit Pay zostávajú na trhu dostupné rôzne alternatívy pre bezkontaktné platby, ktoré môžu zákazníci využívať. Okrem Google Pay sú tu aj Apple Pay, Garmin Pay a ďalšie, ktoré poskytujú podobné možnosti platby prostredníctvom chytrých zariadení. Banky budú naďalej hľadať spôsoby, ako svojim klientom poskytnúť čo najviac možností na jednoduché a pohodlné platby.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

19. 8. 2024 | Natália Stašíková

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business... celý článok

Slovenské ženy „držia kasu“, ale peniaze majú na účtoch muži

30. 7. 2024 | Redakcia

Slovenské ženy „držia kasu“, ale peniaze majú na účtoch muži

Finančné bohatstvo na Slovensku sa stále viac koncentruje na účtoch mužov, ukazujú dáta UniCredit Bank. S pribúdajúcimi peniazmi na účtoch sa nožnice medzi mužmi a ženami roztvárajú,... celý článok

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

11. 7. 2024 | Redakcia

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

Slováci si veľmi rýchlo obľúbili inovácie, akou je napríklad digitálna peňaženka. Ako ukázal prieskum MasteCard, až tretina Slovákov uprednostňuje tento typ platby, keďže sa im nechce... celý článok

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

10. 7. 2024 | Redakcia

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

Revolut, jedna z najhodnotnejších európskych fintechových spoločností, hlási rekordný rok. S príjmami vo výške 2,1 miliardy eur a ziskom pred zdanením 503 miliónov eur, Revolut upevňuje... celý článok

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

4. 7. 2024 | Natália Stašíková

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

Letné dovolenky sú v plnom prúde a otázka, či platiť kartou alebo v hotovosti, je stále aktuálna. Platobné karty ponúkajú bezpečnosť a často aj výhodnejšie kurzové prepočty, no aj tu... celý článok