Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 4. 7. 2024
Letné dovolenky sú v plnom prúde a otázka, či platiť kartou alebo v hotovosti, je stále aktuálna. Platobné karty ponúkajú bezpečnosť a často aj výhodnejšie kurzové prepočty, no aj tu číhajú nástrahy. Vybrať hotovosť z bankomatu v zahraničí alebo priamo platiť kartou? Prinášame prehľad, ako sa vyhnúť nevýhodným kurzom a poplatkom, a prečo je dôležité mať kreditnú kartu pri požičaní auta.
Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

Zdroj: Shutterstock

Letné dovolenky sú v plnom prúde. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý často vyvoláva otázky pred odletom, je spôsob platby za služby v zahraničí: Je lepšie platiť kartou alebo v hotovosti? 

Vybrať hotovosť z bankomatu v zahraničí alebo priamo platiť platobnou kartou je iste bezpečnejšie, než cestovať s hotovosťou a potom hľadať zmenáreň. Má to však aj svoje nevýhody a nástrahy, na ktoré si treba dať pozor.

Prečo platiť kartou?

Odborníci odporúčajú predovšetkým platobné karty, pretože sú bezpečnejšie a často aj výhodnejšie z hľadiska kurzových prepočtov. Pri výbere hotovosti z bankomatu v zahraničí je dôležité zvoliť správnu menu, aby ste sa vyhli nevýhodným kurzovým poplatkom. Odborníci radia zvoliť možnosť bez konverzie na eurá, čím sa vyhnete dodatočným nákladom, uvádza Markíza

Platby kartou sú bezpečné a regulované, pričom sa odporúča používať bezkontaktné platby. Platobné karty sú istotou aj v prípade straty alebo krádeže, kedy kartu môžete rýchlo zablokovať. Navyše, pri platobných kartách je možné zabezpečiť si aj cestovné poistenie, čo môže byť veľkou výhodou. 

Čo je konverzia?

Ak ste na dovolenke v krajine, kde sa platí inou menou, ako je euro, určite sa stretnete s konverziou. Ak budete chcieť platiť kartou napríklad v obchode či reštaurácii, terminál vám ponúkne možnosť zaplatiť v eurách alebo v miestnej mene. Podobne to funguje aj pri výbere hotovosti, bankomat vám ponúkne možnosť vybrať si eurobankovky alebo miestne peniaze. 

Vždy voľte možnosť lokálnej meny. V prípade konverzie sa suma prepočíta menej výhodným kurzom. Prípadne zvoľte produkt ako Revolut, kde si peniaze zameníte s výhodným kurzo, priamo na účte a celú dovolenku môžete fungovať s lokálnou menou na účte. Po návrate domov si môžete zvyšné peniaze zmeniť naspäť na eurá.

Zabudnite na miestne zmenárne na ulici 

Finreport ozrejmuje, že v prípade hotovosti je výhodnejšie vybrať ju z bankomatu v pobočke banky, aby ste predišli nevýhodným kurzom a podvodom. Pri výbere hotovosti je tiež výhodné zvoliť menu krajiny, v ktorej sa nachádzate, namiesto eura. Týmto spôsobom sa vyhnete dynamickej konverzii, ktorá býva často spojená s vyššími poplatkami.

Ak chcete ušetriť na poplatkoch pri výbere hotovosti, odporúča sa zrealizovať jeden väčší výber ako niekoľko menších. Zároveň, výber hotovosti kreditnou kartou, nie debetnou, býva v zahraničí omnoho drahší. 

V požičovni áut sa oplatí kreditka

Trendom letných dovoleniek v Taliansku, Španielsku či Grécku, je požičanie áut. Tu však mnohí Slováci narazia na problém. Chýba im kreditná karta. Vyžadujú ich požičovne áut z jednoduchého dôvodu.

Pozor: Nie každá banková karta je kreditka

Slováci si veľakrát myslia, že keď dostanú kartu k účtu, je to kreditka. To je však veľký omyl. Banky vydvajú k účtom debetné karty. O kreditnú kartu treba žiadať zvlášť. Kým debetná karta vám umožňuje pristupovať k vašim peniazom na účte, kreditná karta je spotrebiteľským úverom. 

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť >>>

Potrebujú zablokovať určitú sumu na kreditnej karte ako zálohu. Táto záloha slúži na krytie potenciálnych škôd alebo ďalších nákladov. Debetné karty alebo hotovosť na tento účel nie sú vhodné, pretože blokovanie zálohy na debetnej karte by mohlo zablokovať prístup k vašim bežným finančným prostriedkom.

V niektorých prípadoch môžu požičovne akceptovať aj debetné karty, avšak podmienky môžu byť prísnejšie. Môže byť vyžadovaná vyššia záloha. Použitie kreditných kariet však pri rezerváciách a platbách ponúka množstvo výhod vrátane zliav na letenky a ubytovanie, ako aj prístup do letiskových salónikov.

Pri plánovaní dovolenky je tiež dobré mať pripravenú rezervnú hotovosť pre prípad, že by ste narazili na miesto, kde neakceptujú platobné karty alebo v prípade nevídaných udalostí. 

V neposlednom rade je dôležité mať kartu vždy pod dohľadom a nenechať ju mimo svojho dosahu, aby ste predišli prípadným nepríjemnostiam. Dodržiavaním týchto jednoduchých rád môžete ušetriť peniaze a užiť si dovolenku bez starostí o svoje peniaze.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

1. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

Vkladná knižka bola svojho času naozaj výhodným bankovým produktom a výnosy na nej boli skutočne zaujímavé. V súčasnosti ich banky už neponúkajú, naopak, končia s nimi. Na vkladných... celý článok

Priložte oko. Vo vybraných obchodoch testujú platenie bez karty či telefónu

13. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Priložte oko. Vo vybraných obchodoch testujú platenie bez karty či telefónu

Bezkontaktné platby hodinkami a telefónmi vyzerajú pri tejto technológii ako z doby kamennej. V Poľsku testujú terminály, ktorým na zaplatenie stačí vaše oko.

Skontrolujte si účet, či vám nezmizli peniaze. Známu službu napadli hackeri

6. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Skontrolujte si účet, či vám nezmizli peniaze. Známu službu napadli hackeri

Cloudové úložisko Snowflake sa stalo nedávno terčom veľkého hackerského útoku. Unikli pri ňom kvantá citlivých dát, vrátane platobných údajov, ktoré zbiera spoločnosť Ticketmaster.... celý článok

Skontrolujte si zásoby českých korún. Týmito bankovkami už u susedov nezaplatíte

1. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Skontrolujte si zásoby českých korún. Týmito bankovkami už u susedov nezaplatíte

Na jednoduchú výmenu starších bankoviek zostáva už len mesiac. Zatiaľ čo teraz sa vymieňajú v bežných bankách, od júla ich bude možné vymeniť len v siedmich pobočkách ČNB. V obehu je... celý článok

Čoraz viac Slovákov chodí bez peňaženky a bez platobnej karty. Prieskum prezrádza dôvod

28. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Čoraz viac Slovákov chodí bez peňaženky a bez platobnej karty. Prieskum prezrádza dôvod

Slováci sa doslova zamilovali do platenia mobilom a hodinkami, čo potvrdzuje nedávny prieskum Mastercard. Značná časť ľudí už pri sebe ani nenosí peňaženku ani bankomatvú kartu.