Skontrolujte si zásoby českých korún. Týmito bankovkami už u susedov nezaplatíte

Kateřina Hovorková | rubrika: Článok | 1. 6. 2024
Na jednoduchú výmenu starších bankoviek zostáva už len mesiac. Zatiaľ čo teraz sa vymieňajú v bežných bankách, od júla ich bude možné vymeniť len v siedmich pobočkách ČNB. V obehu je stále 41 miliónov neplatných bankoviek.
Skontrolujte si zásoby českých korún. Týmito bankovkami už u susedov nezaplatíte

Zdroj: Shutterstock

Chystáte sa na výlet alebo nákupy k našim západným susedom a máte doma české koruny? Dajte si pozor, najmä ak vám doma ležia už dlhší čas. Môžu byť totiž neplatné a obchodníci vám ich nesmú vziať. Budú sa dať ešte vymeniť v pobočkách Českej národnej banky, upozorňujú Penize.cz.

Česko s novými bankovkami

V obehu je ešte 41 miliónov starších bankoviek, ktoré Česká národná banka začala sťahovať z obehu v roku 2021. Od júla 2022 sa nimi nedá platiť.

Staršie vzory majú užší strieborný prúžok - ochranný prvok, ktorý bankovku vertikálne pretína. Jeho farba sa navyše pri naklonení bankovky nemení. Neplatné vzory sa dajú rozpoznať aj podľa letopočtu alebo niektorých ďalších ochranných prvkov.

Novšie - stále platné - vzory bankoviek majú širší a zlatý prúžok. Pri miernom naklonení alebo otočení bankovky sa jej farba zmení z hnedofialovej na zelenú.

Bankovky v nominálnych hodnotách 100, 200, 500, 1000 a 2000 korún z rokov 1995 až 1999 si môžete vymeniť v každej banke s pokladňou a vo väčšine bankomatov, ktoré prijímajú vklady. Táto jednoduchá výmena však potrvá len do konca júna tohto roka, potom sa skončí.

Od 1. júla 2024 bude možné vymeniť staršie vzory bankoviek len v pobočkách Českej národnej banky. Tých je v celej krajine len sedem: v Prahe, Brne, Ostrave, Plzni, Českých Budějoviciach, Hradci Králové a Ústí nad Labem.

V našej galérii si pozrite, ktoré bankovky už neplatia a ako ich rozpoznať:

Fotogaléria: Ako rozoznať neplatné bankovky

Detaily o jednotlivých bankovkách nájdete v galérii.

Koľko kusov neplatných bankoviek s úzkym strieborným prúžkom zostalo v obehu na konci mája?

  • 2000 Kč: 1,1 mil.
  • 1 000 Kč: 4,5 milióna
  • 500 Kč: 1,9 mil. kusov
  • 200 Kč: 13,5 milióna kusov
  • 100 Kč: 20 miliónov kusov

ČNB chce mať v obehu len jeden exemplár každej bankovky. Podľa ČNB to nielen urýchli strojové spracovanie bankoviek, ale prinesie to aj výrazné zjednodušenie pre obyvateľov Českej republiky a zahraničných návštevníkov.

Jedinou výnimkou je bankovka najvyššej nominálnej hodnoty: päťtisícová bankovka. Jej vzory z rokov 1999 a 2009 zostávajú v platnosti, po novom pribudol vzor 2023.

Čo s neplatnými bankovkami?

Staré vzory bankoviek už v obchodoch neprijmú. Kam teda s nimi, ak vám nejaké zostanú? Najrýchlejším a najjednoduchším riešením môže byť vkladomat, teda bankomat s vkladovou funkciou. Staré vzory prijímajú vkladomaty českých bánk: Českej sporiteľne, ČSOB, Komerčnej banky, Air Bank, Raiffeisenbank (vrátane Equa bank), Fio, Monety a UniCredit Bank. Naopak, vkladomaty mBank (OK Point) staré vzory neprijmú. Tieto vkladomaty dokážu rozpoznať starý vzor a zabrániť mu v opätovnom uvedení do obehu. Môžu ich teda prijať, ale už nevydajú. 

Treba dodať, že táto možnosť je pre väčšinu Slovákov nedostupná, ale využiť ju môže každý, kto má účet v niektorej českej banke vedený v korunách.

Pozor: predajné automaty, samoobslužné pokladne v obchodoch alebo napríklad parkovacie automaty staré bankovky neprijmú. Ani nemôžu. Podľa ČNB musia tieto „anonymné samoobslužné technické zariadenia“ (na rozdiel od tých neanonymných = bankomatov) staré vzory odmietnuť. Od polovice roku 2022 prijímajú iba nové vzory.

Až do 30. júna 2024 môžete staré vzory týchto bankoviek vymeniť na pokladniciach bežných bánk, a to bez obmedzení a bez poplatku. Vymeniť sa dajú aj na všetkých siedmich krajských pobočkách Českej národnej banky. Od júla 2024 bude výmena prebiehať iba na pokladniciach ČNB – zatiaľ na neobmedzenú dobu.

 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

1. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako obísť daň z finančných transakcií a platiť len pár centov ročne (návod)

Poslanci parlamentu schválili konsolidačný balíček a daň z finančných transakcií pre podnikateľov je jednou z najväčších položiek. Menší podnikatelia a najmä živnostníci si však budú... celý článok

Ako financovať začiatok podnikania: Podnikateľský účet bez poplatku je najlepším začiatkom

1. 10. 2024 | Redakcia

Ako financovať začiatok podnikania: Podnikateľský účet bez poplatku je najlepším začiatkom

Podnikateľský účet je prvá vec, ktorú potrebujete, ak chcete začať podnikať a potrebujete financie na rozbeh. Umožní vám získať úver, lízing a dokáže vám pomôcť získať potrebné prostriedky. celý článok

Podnikatelia si povinne založia firemný účet: PREHĽAD ponuky slovenských bánk

23. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Podnikatelia si povinne založia firemný účet: PREHĽAD ponuky slovenských bánk

Nová daň z finančných transakcií, ktorá vstúpi do platnosti od 1. januára 2025, prináša pre slovenských podnikateľov nové výzvy. Každý živnostník bude musieť mať podnikateľský účet,... celý článok

Spoločný bankový účet vás v najhorších chvíľach nechá bez peňazí

23. 9. 2024 | Barbora Magočová

Spoločný bankový účet vás v najhorších chvíľach nechá bez peňazí

Mnohí manželia či partneri majú z praktických dôvodov spoločný účet. Neraz sa z neho hradia všetky výdavky súvisiace s chodom domácnosti, vrátane poplatkov za energie či iné služby;... celý článok

Novinka od slovenskej banky: Hra, ktorá učí deti to, čo ich škola nenaučí

16. 9. 2024 | Redakcia

Novinka od slovenskej banky: Hra, ktorá učí deti to, čo ich škola nenaučí

Tatra Banka predstavuje nové funkcie aplikácie TABI, ktoré im pomáhajú nielen sa zabaviť, ale aj získať dôležité vedomosti o finančnom svete. Táto edukačno-herná aplikácia je k dispozícii... celý článok