Prémia k stavebnému sporeniu sa zvyšuje. Slováci, ktorí sporia, môžu dostať viac peňazí navyše

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 6. 8. 2024
Štátna prémia na stavebné sporenie sa zvyšuje zo 7 na 10 % ročného vkladu, pričom maximálna výška zostáva na 70 eurách. Pre sporiteľov to znamená, že v roku 2025 budú potrebovať uložiť len 700 eur, aby získali maximálnu prémiu.
Prémia k stavebnému sporeniu sa zvyšuje. Slováci, ktorí sporia, môžu dostať viac peňazí navyše

Zdroj: Shutterstock

Stavebné sporenie sa stáva ešte atraktívnejším. Štátna prémia sa zvyšuje zo 7 na 10 % ročného vkladu, pričom jej maximálna výška zostáva na 70 eurách.

Pre sporiteľov to ale znamená, že v roku 2025 budú potrebovať uložiť len 700 eur, aby získali maximálnu prémiu vo výške 70 eur. To predstavuje 10 percent z ročného vkladu, čo je podstatne nižšie oproti súčasnému roku, keď je potrebné uložiť 1000 eur pre rovnakú prémiu, ktorá je na úrovni 7 percent, všíma si portál Openiazoch.sk.

O stavebé sporenie je väčší záujem

Ministerstvo už tento návrh predložilo do pripomienkového konania.

Tento nový systém sporenia odráža pozitívny trend, ktorý bol zaznamenaný už minulý rok. Zvýšený záujem o stavebné sporenie bol pozorovaný po úpravách v roku 2023, kedy bola potrebná suma na získanie maximálnej prémie 2 800 eur. Výhodnejšie podmienky viedli k nárastu počtu nových zmlúv, pričom Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) zaznamenala viac ako 70-tisíc nových zmlúv, čo predstavuje nárast o tretinu oproti predchádzajúcemu roku.

 

Výška štátnej prémie sa každoročne stanovuje podľa vzorca uvedeného v prílohe zákona. Tento vzorec vychádza z referenčnej sadzby, ktorá sa rovná jednoduchému aritmetickému priemeru výnosov do splatnosti štátnych dlhopisov. Tieto údaje sú súčasťou dlhopisového indexu pre štátne dlhopisy, ktorý je počítaný a zverejňovaný Burzou cenných papierov v Bratislave. Ak však údaje neboli zverejnené počas viac ako 30 po sebe nasledujúcich dní, referenčná sadzba sa určuje na základe fixingu úrokových sadzieb na medzibankovom trhu depozít, konkrétne 12-mesačného BRIBOR-u zverejňovaného Národnou bankou Slovenska.

Burza cenných papierov v Bratislave oznámila, že s účinnosťou od 1. júna 2018 bol pozastavený výpočet indexu SDXGroup. Z tohto dôvodu boli pre výpočet referenčnej sadzby pre rok 2025 použité údaje o fixingu úrokových sadzieb na medzibankovom trhu depozít, konkrétne 12-mesačný EURIBOR. Na základe výsledku tohto výpočtu sa stanovila výška štátnej prémie na rok 2025, ktorá je 10 percent z ročného vkladu, najviac však 70 eur.

Sporenie pre deti sa oplatí najviac

Ďalším významným aspektom je, že deti do 18 rokov majú nárok na štátnu prémiu bez ohľadu na príjem ich rodičov alebo zákonných zástupcov. Dospelí sporitelia majú nárok na štátnu prémiu, ak ich priemerný mesačný hrubý príjem za predchádzajúci kalendárny rok neprekročil 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok

Slováci majú v bankách miliardy eur. Analytička vysvetľuje, čo s nimi môže urobiť inflácia

24. 11. 2021 | Redakcia

Slováci majú v bankách miliardy eur. Analytička vysvetľuje, čo s nimi môže urobiť inflácia

Čím je totiž rast spotrebiteľských cien rýchlejší, tým viac nám ukrajuje z našich úspor. Na to, ako sa vyvíjajú vklady obyvateľstva v bankách a ako ich úspory ovplyvňuje inflácia, sa... celý článok

Tretina ľudí nemá potrebnú finančnú rezervu. Ako doma ušetriť a správne sporiť?

22. 11. 2021 | Redakcia

Tretina ľudí nemá potrebnú finančnú rezervu. Ako doma ušetriť a správne sporiť?

Každý tretí Slovák si nedokáže odkladať žiadne peniaze na tvorbu finančnej rezervy. Približne 30 percent si peniaze odkladá, nie však pravidelne. Vyplýva to z prieskumu Poštovej banky. celý článok

Nestíhate platiť splátky - kedy môže veriteľ zosplatniť celý dlh?

14. 9. 2021 | Barbora Magočová

Nestíhate platiť splátky - kedy môže veriteľ zosplatniť celý dlh?

Strata výhody splátok pre omeškanie s platením môže byť pre dlžníka likvidačná. Aké pravidlá musia byť dodržané pri jej uplatnení a aké následky sa s predčasným zosplatnením spájajú? celý článok

Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

6. 9. 2021 | Redakcia

Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

Viete, aký je rozdiel medzi sporením a investovaním? Podľa spoločnosti FinGO.sk to hlavne mladí ľudia často nevedia.