Nečakaný výdavok na dieťa: môžete od „ex“ chcieť, aby vám naň prispel nad rámec výživného?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 7. 10. 2024
Nečakané výdavky na dieťa môžu byť pre rodičov výzvou, najmä ak druhý rodič tvrdí, že by mali byť pokryté z výživného. Aké sú možnosti vymôcť podiel na týchto výdavkoch od druhého rodiča? Zistite, aké faktory súdy zohľadňujú pri rozhodovaní o výživnom a prečo je dôležité mať jasne zdokumentované všetky náklady na dieťa.
Nečakaný výdavok na dieťa: môžete od „ex“ chcieť, aby vám naň prispel nad rámec výživného?

Zdroj: Shutterstock

Potrebujete dieťaťu zaplatiť niečo, s čím ste vopred nerátali, ale druhý rodič tvrdí, že ste si mali ušetriť z výživného? S niektorými nákladmi ale súd pri určovaní výživného obvykle nepočíta – môže ísť o poškodenie alebo stratu vecí, ktoré dieťa potrebuje do školy, ale aj o poplatky spojené so zhoršením zdravia. Máte šancu vymôcť od druhého rodiča jeho podiel?

Pred určením výživného si výdavky na dieťa dobre premyslite

Každému z nás sa z času na čas stane niečo nepredvídateľné. Detí nie sú v tomto smere nijakou výnimkou. Okrem pravidelných nákladov na stravu, ošatenie a vzdelávanie im treba často financovať aj rôzne jednorazové aktivity či veci, ktoré sú potrebné, aby sa mohli rozvíjať a prosperovať. Dieťaťu sa môže pokaziť drahšia vec, ktorú bežne používa alebo mu pre opakované infekcie či iné zdravotné ťažkosti lekár môže odporučiť inhalátor, infralampu či nákladnejšie výživové doplnky. Do akej miery sú však tieto náhodné výdavky zohľadnené vo výške výživného? 

Pri rozhodovaní o výživnom berú súdy do úvahy hlavne dva základné ukazovatele: 

1) Schopnosti, možnosti a majetkové pomery rodiča, ktorému sa určuje výživné

Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov. Zjednodušene teda platí, že by sa malo mať tak dobre, ako jeho rodičia.

2) Odôvodnené potreby dieťaťa 

Potreby dieťaťa sa skúmajú najmä vzhľadom na jeho vek a zdravotný stav; zvažujú sa ale tiež jeho záujmy či osobné preferencie. 

Keď žiadate o určenie alebo zvýšenie výživného, mali by ste súdu podrobne ozrejmiť čiastku, ktorú treba v súvislosti s riadnou starostlivosťou o dieťa mesačne vynaložiť. Uvedenú sumu by ste mali aj riadne podložiť príslušnými dokladmi. Môže ísť o potvrdenia o zaplatení (tzv. bločky), o výpisy z bankového účtu či o lekárske správy. Pre inšpiráciu uvádzame v tabuľke rôzne náklady na deti, ktoré bývajú v súdnych konaniach zohľadňované. Záleží ale samozrejme od okolností posudzovaného prípadu – súd pri určení podielu povinného rodiča na výdavkoch na potreby dieťaťa zvažuje tiež majetkovú situáciu otca aj matky. 

Tabuľka: Prehľad možných nákladov na uspokojovanie odôvodnených potrieb rôznych detí

Druhy odôvodnených potriebPríklady konkrétnych výdavkov, ktoré podľa potrieb konkrétneho dieťaťa možno zohľadniť pri určovaní výživného
Bývanie

- nájomné

- náklady na energie

- poplatky za internet

Strava

- okrem bežnej stravy zohľadnenie špecifických potrieb menších detí (napr. umelé mlieko) alebo detí so zdravotnými problémami (bezlepková diéta, potravinové intolerancie a pod.)

- poplatky za školské obedy

Vzdelávanie (navštevovanie školy, mimoškolské aktivity)

- školské potreby (zošity, písacie potreby, obaly, školská taška, peračník, prezuvky)

- triedny fond

- príspevky do občianskych združení pre školy (tzv. ZRPŠ)

- poplatky za družinu

- náklady na vzdelávacie či záujmové aktivity mimo školy (jazykové kurzy a pod.)

- náklady na doučovanie (ak je potrebné)

- náklady na aktivity súvisiace so zaopatrením menších detí v období prázdnin (napr. letné tábory)

Ošatenie a obuv- okrem bežného šatstva a obuvi napr. zohľadnenie nevyhnutnosti špecifickej obuvi pri ortopedických problémoch (ortopedické prezuvky, ortopedické vložky a pod.)
Hygiena

- okrem bežných hygienických potrieb zohľadnenie špecifických potrieb menších alebo zdravotne

znevýhodnených detí (napr. u menších detí náklady na plienky, u alergikov zvýšená potreba prania lôžkovín a šatstva)

Šport- športová obuv a športové vybavenie podľa záujmov dieťaťa
Kultúrne a voľnočasové vyžitie- náklady na knihy, divadlo, vstupy do múzea, príp. iné (rekreácia v SR či v zahraničí, obzvlášť, ak ju absolvuje bez dieťaťa aj rodič povinný platiť výživné)
Zdravie

- bežné lieky súvisiace s respiračnými infekciami

- lieky na alergiu

- výdavky na nepovinné očkovanie (encefalitída, vakcína proti HPV, rotavírusové ochorenia, meningokokové infekcie, žltačka a pod.)

- prípravky na povzbudenie imunity (v tzv. chrípkovej sezóne),

- lieky či náklady na aktivity spojené s inými špecifickými zdravotnými problémami dieťaťa (napr. fyzioterapia)

- výdavky spojené s očnou vadou dieťaťa (okuliare, kontaktné šošovky, roztoky na kontaktné šošovky, ortoptické cvičenia)

- náklady na udržiavanie zdravého chrupu (platby u zubára, dentálna hygiena, zubný strojček)

Iné

 - náklady na dopravu (vlak, autobus)

- náklady na mobilný telefón (u starších detí)

- poistenie pre deti (napr. úrazové)

Vyčerpávajúci zoznam odôvodnených výdavkov môže mať veľký vplyv na určenie bežného výživného, ktoré sa platí raz za mesiac. Pre potreby súdneho konania si teda na jeho spracovaní dajte záležať a náklady si dobre spočítajte. Čo ale s mimoriadnymi neočakávanými platbami, ktoré súd vo svojom rozhodnutí neriešil?

Súdy limituje znenie zákona; riešením môže byť kompromis 

Zákon o rodine nikde neupravuje, ako by sa mali rodičia podieľať na výdavkoch, ktoré v živote dieťaťa vzniknú neplánovane. Niektoré súdy s nimi počítajú a sumu výživného určujú tak, aby z neho bolo možné vytvoriť aj finančnú rezervu pre prípad neočakávaných udalostí. Jednorazové príspevky nad rámec bežného výživného, ktoré by prechodne zvýšené náklady kompenzovali, ale samostatne nepriznávajú (napr. rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 12CoP/181/2023).

Z hľadiska rodiča, ktorý sám zabezpečuje osobnú starostlivosť o dieťa, sa uvedené stanovisko zdá ako akceptovateľné vtedy, ak je výživné naozaj určené v štedrejšej sume umožňujúcej tvorbu úspor. Ak „vaše“ súdne rozhodnutie o neočakávaných výdavkoch mlčí a bolo vydané už dávnejšie, určite si podajte návrh na zvýšenie výživného, do ktorého výdavky zahrňte. Judikatúra je ustálená na tom, že výživné by sa spravidla malo zvyšovať minimálne raz za 3 roky (napr. rozhodnutie Krajského súdu Košice, sp.zn. 7CoP/48/2020). 

Pokiaľ súdy nerozhodujú o výživnom sami, ale len schvália dohodu rodičov, môžu ísť do určitej miery aj nad rámec zákona. V praxi sa preto schvaľujú aj dohody, v zmysle ktorých rodič platí bežné mesačné výživné a ak sa vyskytne nepredvídaný jednorazový výdavok, je povinný sa na ňom podieľať rovným dielom (napr. rozhodnutie Okresného súdu Spišská Nová Ves, sp.zn. 10P/52/2024 či rozhodnutie Okresného súdu Martin, sp.zn. 9P/61/2024). Ak vám teda výživné, ktoré je ochotný platiť povinný rodič, v pohode stačí, a ide len o rezervu na nečakané výdavky, možno vám pomôže aj toto riešenie.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

16. 10. 2024 | Redakcia

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil... celý článok

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

16. 10. 2024 | Redakcia

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje na vážne zdravotné riziko spojené s niektorými modelmi RC autíčok značky TRAXXAS. Tieto modely obsahujú biely azbest, ktorý môže pri demontáži... celý článok

Aj nízke dlhy vás môžu pripraviť o dom. Kedy naň môže siahnuť banka či exekútor?

16. 10. 2024 | Barbora Magočová

Aj nízke dlhy vás môžu pripraviť o dom. Kedy naň môže siahnuť banka či exekútor?

Bojíte sa, že pre dlhy prídete o byt či dom? Exekúcia takýchto životne dôležitých vecí má prísne pravidlá, no napriek tomu vás o strechu nad hlavou môžu pripraviť aj pomerne malé dlhy.... celý článok

Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

15. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

Nie je maslo ako maslo. To, ktoré na Slovensku považujeme za pravé, má aspoň 80 % mliečneho tuku. Legislatíva však povoľuje, aby v masle bolo najmenej 39 % živočíšneho tuku. Takéto... celý článok

Bolt spúšťa v Bratislave úplne novú službu

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Bolt spúšťa v Bratislave úplne novú službu

Bolt, technologická platforma známa svojimi inovatívnymi riešeniami, rozširuje svoje služby v Bratislave o novinku Bolt Send. Táto služba umožňuje rýchle a jednoduché doručovanie menších... celý článok