Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 9. 2024
Listové zásielky by mohli zdražieť o 20 až 30 centov, menšie balíky o 60 centov. Podľa návrhu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb by ceny mohli narásť o viac ako 16 percent.
Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

Zdroj: Shutterstock

Cenník Slovenskej pošty sa zrejme bude meniť a Slováci by sa mali pripraviť na zdražovanie. V budúcom roku by mohli ceny poštových služieb na Slovensku výrazne narásť, konkrétne o viac ako 16 percent, informuje STVR. Dôvodom je najmä pokles využívania poštových služieb v kombinácii so zvyšujúcimi sa nákladmi na prevádzku Slovenskej pošty. Z návrhu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, zverejneného na legislatívnom portáli slov-lex.sk, vyplýva, že listové zásielky by mohli zdražieť o 20 až 30 centov, zatiaľ čo menšie balíky by mohli stáť o 60 centov viac.

Nový rok, nové ceny na pošte

Podľa predložených údajov by malo dôjsť k cenovým úpravám už od 1. januára 2025, pričom zvýšenie cien sa má pohybovať na úrovni 16,64 percenta ročne. Slovenská pošta zdôvodňuje tento krok poklesom objemu balíkových služieb, ktorý sa medziročne znížil o približne 16 percent, a očakáva podobný vývoj aj v nasledujúcom roku. Zaznamenaný bol aj dlhodobý pokles v počte listových zásielok a využívaní poštového platobného styku.

Nárast cien zasiahne najviac bežné produkty pošty. Napríklad, cena za listy 1. triedy do 50 gramov by sa mala zvýšiť z 1,50 eura na 1,70 eura, zatiaľ čo cena za listy druhej triedy do 50 gramov by mala vzrásť z jedného eura na 1,20 eura. Doporučené listy druhej triedy v rovnakej váhovej kategórii budú drahšie o 30 centov, čím sa cena dostane na 2,70 eura.

Drahšie budú listy, šeky a vážiť sa bude po novom

Výrazné zvýšenie postihne aj poštové poukazy. Pri sume do 30 eur by poplatok mal narásť z 1,10 eura na 1,50 eura. Zdražie aj zasielanie balíkov – balík na adresu do piatich kilogramov bude stáť 5,50 eura, čo je zvýšenie zo súčasných 4,90 eura.

Pošta plánuje okrem toho zaviesť aj ďalšie úpravy, ako je zrušenie hmotnostných pásiem do 100 g a 1 000 g pri listových a úradných zásielkach či zvýšenie taríf pre zásielky do 50 g a do 500 g. Pri zásielkach do 2 000 g by však tarify mali klesnúť. Cenový rozdiel medzi prvou a druhou triedou by mal byť stanovený na 0,50 eura.

Návrh cenovej úpravy bude predložený do pripomienkového konania v októbri 2024 a jeho účinnosť je naplánovaná na začiatok roka 2025. Slovenská pošta očakáva, že tieto zmeny pomôžu pokryť náklady spojené s infláciou a rastom minimálnej mzdy, ktoré negatívne ovplyvňujú jej hospodárenie.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Zvýšenie ceny za diaľničnú známku je súčasťou konsolidačného balíčka z dielne vládnej koalície. Zdražie celoročná 365-dňová známka a tiež jednodňová diaľničná známka.

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

6. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

Plnomocenstvo je veľmi užitočný inštitút. Využijete ho, keď treba niečo zariadiť pre starších či chorých príbuzných; pomôže aj s riešením vecí, na ktoré nemáte čas alebo potrebnú odbornosť.... celý článok

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

3. 9. 2024 | Natália Stašíková

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

Poďte s nami do sveta najdrahších hotelov, ktoré ponúkajú komfort a služby na najvyššej úrovni. V týchto hoteloch naozaj platí, že keď má človek dosť peňazí, možné je všetko.

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

30. 8. 2024 | Redakcia

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

Obchody budú otvorené aj počas Dňa ústavy 1. septembra 2024. Odteraz si budete môcť nakúpiť aj napriek tomu, že ide o štátny sviatok. Zákon určil, že už nie je dňom pracovného pokoja.... celý článok