Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 6. 9. 2024
Plnomocenstvo je veľmi užitočný inštitút. Využijete ho, keď treba niečo zariadiť pre starších či chorých príbuzných; pomôže aj s riešením vecí, na ktoré nemáte čas alebo potrebnú odbornosť. Veľa podnikateľov by bez splnomocnenia iných ani nedokázalo fungovať. Na čo si ale treba dať pozor, keď plnomocenstvo udeľujete?
Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

Zdroj: Shutterstock

Plnomocenstvo je vlastne doklad o tom, že vás niekto môže v určitých záležitostiach zastúpiť. Písomne sa zvyčajne udeľuje vtedy, ak konanie splnomocnenca ovplyvní rozsah vašich práv či povinností. Zákon nevyžaduje, aby bolo plnomocenstvo udelené vždy písomne. Písomnú formu treba dodržať v nasledujúcich prípadoch:

1) ak samotný úkon, pri ktorom potrebujete zastúpenie, má byť urobený písomne,

2) ak je udeľované tzv. generálne plnomocenstvo – inými slovami plnomocenstvo, na základe ktorého splnomocnenec koná za zastúpeného vo všetkých záležitostiach.

Vyjadrenie rozsahu plnomocenstva písomnou formou je v každom prípade oveľa bezpečnejšie. Zabraňuje totiž vzniku pochybností o tom, k čomu všetkému vás môže splnomocnenec platne zaviazať a k čomu už naopak nie.

Na vymedzení mantinelov pre splnomocnenca si dajte záležať

Ak splnomocnenec koná v medziach vymedzených v plnomocenstve, vznikajú tým práva a povinnosti priamo vám ako splnomocniteľovi. Pokiaľ mu osobitne udelíte akékoľvek obmedzujúce pokyny, ktoré však z plnomocenstva predloženého 3. osobe nevyplývajú, nebudú mať na právne účinky jeho konania vplyv. Výnimkou je len situácia, v ktorej 3. osoba (napr. zmluvný partner) o týchto pokynoch vie.

Príklad:

Predávajúci splnomocní príbuzného na uzavretie kúpnej zmluvy na predaj automobilu, pričom v plnomocenstve nie je špecifikovaná kúpna cena. Len ústne sa s ním dohodne, že automobil nesmie byť predaný za menej ako 10 000 eur. Splnomocnenec však bez jeho dodatočného súhlasu podpíše zmluvu, podľa ktorej sa kúpna cena dojednáva iba v sume 9 000 eur. Ak kupujúci už predtým preukázateľne nevedel, že predávajúci nechcel predať auto za cenu nižšiu ako 10 000 eur, bude kúpna zmluva platná.

Za konanie v rozpore s vašimi inštrukciami síce môžete od splnomocnenca žiadať náhradu škody, ich udelenie ale musíte spoľahlivo preukázať. Ak ste ich dali len ústne, môže to byť problém.

V bezpečí nie ste, ani keď váš zmluvný partner o prekročení plnomocenstva vie

Aj keď v plnomocenstve oprávnenia splnomocnenca vyšpecifikujete pokiaľ možno čo najpodrobnejšie, nemusí to byť zárukou, že vás zástupca nezaviaže k niečomu, čo plniť nechcete. Všeobecne platí, že ak splnomocnenec prekročí svoje oprávnenia vyjadrené v plnomocenstve, bude pre vás ako pre splnomocniteľa jeho konanie záväzné, len ak prekročenie schválite. Má to ale háčik.

Pokiaľ s prekročením nesúhlasíte, musíte to bez zbytočného odkladu po tom, čo ste sa o ňom dozvedeli, oznámiť osobe, s ktorou splnomocnenec konal. V prípade, že to neurobíte, bude platiť, že ste prekročenie schválili.

Ak stihnete oznámiť svoj nesúhlas s prekročením oprávnení splnomocnenca včas, bude z konania nad rámec udelenej plnej moci viazaný splnomocnenec.

Špecifické situácie môžu klásť na plnomocenstvo osobitné nároky

Rozsah splnomocnenia je potrebné naformulovať tak, aby z neho bolo zrejmé, za akým účelom sa udeľuje. V niektorých prípadoch ale právne predpisy alebo súdna prax vyžadujú splnenie ďalších podmienok. Ide napríklad o nasledujúce prípady:

- splnomocnenie udelené vlastníkom bytu či nebytového priestoru na zastupovanie pri hlasovaní na schôdzi vlastníkov (vyžaduje sa úradne osvedčený podpis a pokiaľ nejde o plnomocenstvo na konanie v celom rozsahu práv a povinností vlastníka bytu či nebytového priestoru, musí byť súčasťou plnomocenstva aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať v konkrétnych otázkach; zákon navyše vylučuje, aby vlastník splnomocnil na akékoľvek hlasovanie správcu),

- ak vás niekto zastupuje v dedičskom konaní, môže za vás odmietnuť dedičstvo, len ak ho na to plnomocenstvo oprávňuje výslovne;

- zastupovanie s.r.o., ktoré by nemalo byť vykonávané na základe generálneho plnomocenstva (teda udeleného pre všetky právne úkony vo všetkých veciach) – z judikatúry vyplýva názor, že udelenie takéhoto plnomocenstva je obchádzaním právomocí konateľa (bližšie rozhodnutie Ústavného súdu SR, sp.zn. III.ÚS 353/2012). 

Osvedčenie podpisu splnomocniteľa na plnomocenstve sa typicky vyžaduje, ak je udelené na právne úkony, ktoré by si vyžadovali osvedčenie jeho podpisu aj vtedy, keď by konal osobne (napr. ak zástupca podpisuje za prevodcu zmluvu o prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam alebo za povinného zmluvu o zriadení vecného bremena). Dodajme, že niektoré úkony musia byť vykonané osobne a nie je preto možné ich vyriešiť udelením plnomocenstva (medzi tieto patrí napr. vyjadrenie poslednej vôle formou závetu).

Ako postupovať, ak chcete plnomocenstvo zrušiť? 

Pokiaľ už nechcete, aby vás splnomocnenec zastupoval, mali by ste plnomocenstvo odvolať. Urobte tak písomne a ideálne si buď nechajte prevzatie odvolania plnomocenstva od vášho zástupcu podpísať alebo mu ho doručte doporučenou zásielkou s doručenkou. Ešte dôležitejšie je oznámiť odvolanie plnomocenstva osobe, ktorá so splnomocnencom vo vašej záležitosti rokovala. Až po tomto oznámení sa voči nej totiž môžete dovolávať toho, že mohla vedieť o zániku oprávnenia splnomocniteľa konať vo vašom mene.

Vzor plnomocenstva (predaj auta)

 

Plnomocenstvo

 

Ján Zastúpený, nar. ..........

trvale bytom ....................

(ďalej len „splnomocniteľ“)

 

týmto splnomocňuje

 

Juraja Zástupcu, nar. ..........

trvale bytom ......................

(ďalej len „splnomocnenec“)

 

aby ho tento zastupoval vo veci uzatvorenia kúpnej zmluvy, na základe ktorej dôjde k prevodu vlastníctva splnomocniteľa (ako predávajúceho) k motorovému vozidlu továrenskej značky ...., typ ....., rok výroby ...., prvé prihlásenie ....., VIN ...., číslo technického preukazu ....., EVČ ............., a to za kúpnu cenu dojednanú v celkovej výške .................. eur na kupujúceho. Toto plnomocenstvo je udelené aj na zastupovanie pri všetkých úkonoch potrebných na vykonanie zmien v systéme evidencie motorových vozidiel súvisiacich s prevodom vlastníctva splnomocniteľa k uvedenému motorovému vozidlu na kupujúceho. Splnomocnenec udelené plnomocenstvo prijíma.

 

V ......................, dňa ....

 

Ján Zastúpený (podpis)

 

Juraj Zástupca (podpis)

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dedičské konanie

Toto ste už čítali?

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

3. 9. 2024 | Natália Stašíková

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

Poďte s nami do sveta najdrahších hotelov, ktoré ponúkajú komfort a služby na najvyššej úrovni. V týchto hoteloch naozaj platí, že keď má človek dosť peňazí, možné je všetko.

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

30. 8. 2024 | Redakcia

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

Obchody budú otvorené aj počas Dňa ústavy 1. septembra 2024. Odteraz si budete môcť nakúpiť aj napriek tomu, že ide o štátny sviatok. Zákon určil, že už nie je dňom pracovného pokoja.... celý článok

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

Shein obviňuje Temu z krádeže obchodných tajomstiev a kopírovania dizajnov, pričom tvrdí, že Temu využíva tieto informácie na výrobu napodobenín.