Prváčik je drahý špás: Koľko peňazí stojí začiatok školského roka?

Redakcia | rubrika: Článok | 14. 8. 2024
Nástup do školy je pekne drahý. Plačú rodičia aj ich peňaženky. Prinášame vám tipy na úsporu peňazí bez toho, aby to malo dopad na deti.
Prváčik je drahý špás: Koľko peňazí stojí začiatok školského roka?

Zdroj: Shutterstock

Rodičia, ktorí sa pripravujú na to, že ich dieťa začne chodiť do prvého ročníka školy, čelia čoraz väčšej finančnej záťaži. Najnovšie údaje od spoločnosti PARTNERS odhaľujú, že náklady na základnú školskú výbavu pre prváčika môžu dosiahnuť až 260 €, čo predstavuje nárast o 10 % oproti minulému roku. Rodičia tak musia byť pripravení na výrazné výdavky, ktoré môžu predstavovať značný zásah do rodinného rozpočtu.

Medzi najdrahšie položky, ktoré rodičia musia zakúpiť, patria školská taška, prezuvky, tepláková súprava, kufrík na výtvarnú výchovu a úbor na telesnú výchovu. Tieto položky tvoria základný nákupný zoznam, ktorý rodičia často dostávajú priamo od školy ešte pred začiatkom školského roka. Finančná záťaž však nekončí len pri týchto výdavkoch. Mnohí rodičia musia rátať aj s dodatočnými nákladmi, ako je zariadenie detskej izby alebo účasť na rôznych školských aktivitách.

 

Ak je potrebné zariadiť izbu písacím stolom a stoličkou, výdavky môžu narásť o ďalších 150 € alebo viac. Navyše, školy často vyžadujú príspevky do rodičovského združenia, triedny fond, alebo pokrytie nákladov na krúžky a obedy. Tieto pravidelné mesačné výdavky môžu výrazne zvýšiť celkové náklady spojené so školou.

Ivana Milklešová, expertka na osobné financie zo spoločnosti PARTNERS, ponúka niekoľko praktických tipov, ako sa rodičia môžu vyrovnať s rastúcimi nákladmi:

1. Plánujte dopredu: Začnite nakupovať školské potreby v dostatočnom predstihu. Takto môžete využiť zľavy a akcie.

2. Nakupujte vo veľkom: Položky, ako sú zošity, ceruzky a umelecké potreby, sú často lacnejšie, keď sa nakupujú vo väčších množstvách a určite ich využijete počas celého roka alebo aj dlhšie.

3. Nákup z druhej ruky: Zvážte nákup na bazároch, kde iní rodičia predávajú školský nábytok do detskej izby, ale aj zachovalé školské tašky, ktoré môžu byť výrazne lacnejšie.

4. Rozpočtovanie: Vytvorte rozpočet špecificky na školské potreby a držte sa ho. Tým sa vyhnete nákupom na poslednú chvíľu, ktoré sú často drahšie.

5. Využite špeciálny príspevok: Nezabudnite, že rodičia prvákov dostávajú špeciálny príspevok vo výške 110 € v októbri, ktorý môže pomôcť pokryť časť týchto nákladov.

Ako získať príspevok pre prvákov? Rodičia majú nárok až na 170 eur >>>

Tento špeciálny príspevok od štátu je určený na zmiernenie finančného zaťaženia, ktoré prichádza s nástupom dieťaťa do školy. Pre mnohé rodiny je tento príspevok dôležitou pomocou, ktorá umožňuje zvládnuť prvé školské výdavky o niečo ľahšie.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Zvýšenie ceny za diaľničnú známku je súčasťou konsolidačného balíčka z dielne vládnej koalície. Zdražie celoročná 365-dňová známka a tiež jednodňová diaľničná známka.

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

16. 9. 2024 | Redakcia

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

Listové zásielky by mohli zdražieť o 20 až 30 centov, menšie balíky o 60 centov. Podľa návrhu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb by ceny mohli narásť... celý článok

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

6. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

Plnomocenstvo je veľmi užitočný inštitút. Využijete ho, keď treba niečo zariadiť pre starších či chorých príbuzných; pomôže aj s riešením vecí, na ktoré nemáte čas alebo potrebnú odbornosť.... celý článok

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

3. 9. 2024 | Natália Stašíková

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

Poďte s nami do sveta najdrahších hotelov, ktoré ponúkajú komfort a služby na najvyššej úrovni. V týchto hoteloch naozaj platí, že keď má človek dosť peňazí, možné je všetko.