Rodičia, pozor: Koľko zaplatíte za škôlku či družinu od septembra 2024? (PREHĽAD)

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 31. 7. 2024
Nastupuje vaše dieťa v školskom roku 2024/2025 do škôlky alebo bude navštevovať školský klub detí? Každá služba však niečo stojí, a to aj keď ju poskytuje mesto či obec. Koľko peňazí vám ukrojí škôlka či družina z vášho rozpočtu? Prinášame prehľad výšky mesačných poplatkov v najväčších slovenských mestách od septembra 2024
Rodičia, pozor: Koľko zaplatíte za škôlku či družinu od septembra 2024? (PREHĽAD)

Zdroj: Shutterstock

Pravidelná mesačná platba za škôlku zriadenú samosprávou sa označuje ako „príspevok zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy“. Podobná platba za navštevovanie školského klubu detí (ŠKD alebo tzv. družina) je zase „príspevkom na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí“.

Ako zistiť, koľko uhradíte za MŠ či ŠKD?

Obce a mestá stanovujú výšku oboch príspevkov všeobecne záväzným nariadením (VZN), ktoré nájdete na webových stránkach príslušnej samosprávy. VZN môže rodičom priznávať aj rôzne zľavy či oslobodenia; jedným z najčastejších dôvodov pre odpustenie platby je prerušenie dochádzky na stanovený počet dní. Mesačnú platbu za škôlku neplatia tiež predškoláci (výnimkou ale môže byť obdobie prázdnin) či rodičia v hmotnej núdzi. 

Veľa obcí poplatky znižuje, ak MŠ alebo ŠKD navštevuje viacero súrodencov z rodiny. Zľava však nemusí platiť, keď je jedným z nich (už zvýhodnený) predškolák. 

Okrem fixného mesačného príspevku sa hradí navyše platba za stravu. Ďalším výdavkom môže byť platba pre občianske združenie založené rodičmi detí, ktorí chcú škôlku finančne podporiť – táto sa ale uhrádza dobrovoľne. Dodajme, že súkromné školy a škôlky si výšku platieb určujú inak.

Kalendár

Dnes je Medzinárodný deň mieru

Medzinárodný deň mieru je významný deň, ktorý vyhlásila Organizácia Spojených národov (OSN) na podporu mieru medzi národmi a ľuďmi. Oslavuje sa každoročne 21. septembra. Tento deň bol vyhlásený v roku... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

 

Mesačný príspevok za pobyt v MŠ a družine zriadených samosprávou v Bratislave

Staré mesto:

V Starom meste zostávajú poplatky za škôlku aj družinu rovnaké. Za 1. dieťa v MŠ zaplatíte 90 eur. Príspevok sa znižuje na 55 eur, ak:

- má jeden z rodičov trvalý pobyt v Starom meste k 1. 1. predchádzajúceho roka,

- je jeden z rodičov zamestnancom školy zriadenej Starým mestom,

- dieťa rodiča, ktorý nemá trvalý pobyt v Starom meste, navštevuje triedu s iným ako slovenským vyučovacím jazykom.

Za 2. nezaopatrené dieťa v škôlke sa príspevok znižuje o 30 % (tzn. hradí sa buď 63 eur alebo 38,50 eur). Za 3. a ďalšie nezaopatrené dieťa sa príspevok znižuje o 50 % (hradí sa buď 45 eur alebo 27,50 eur). 

Za družinu zaplatíte mesačne za 1. dieťa 40 Eur, za 2. dieťa 28 eur a za 3. a ďalšie dieťa 20 eur.

Ružinov:

Za jedno dieťa v MŠ platíte 75 eur. Na 2. dieťa v MŠ sa výška príspevku znižuje na 52,50 eur. Ak máte v škôlke zriadenej mestskou časťou aj 3. či ďalšie dieťa, na ktoré mesačne prispievate, platíte zaň 30 eur.

Na družinu si prichystajte 40 eur mesačne.

Nové mesto:

Výška príspevku za 1. dieťa v MŠ predstavuje 75 eur. VZN umožňuje znížiť príspevok za 3. a ďalšie deti v tej istej MŠ v Novom meste na 50 eur. 

Za školský klub detí sa platí 38 eur; opäť je možné zníženie príspevku za 3. a ďalšie deti v ŠKD v Novom meste, a to na 25 eur.

Petržalka

Za MŠ sa platí 75 eur na 1. dieťa. Za 2. a každé ďalšie dieťa navštevujúce škôlku v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti uhrádzate 37,50 eur.

ŠKD za 1. dieťa stojí 40 eur; za 2. a ďalšie deti navštevujúce družinu uhradíte 20 eur. Ak využívate družinu len ráno, v čase podávania obeda alebo je dieťa zapísané len na záujmovú činnosť ŠKD, pohybuje sa príspevok od 10 do 15 eur.

Karlova Ves: 

Za MŠ sa uhrádza 60 eur a za družinu 35 eur.

Príspevky možno znížiť pri súrodencoch žijúcich v spoločnej domácnosti, ak o to rodič požiada riaditeľa MŠ/ZŠ, a to o 50 % pri 2. súrodencovi, ktorý navštevuje rovnakú/ý MŠ/ŠKD a o 100 % pri 3. súrodencovi, ak sú aj ostatní dvaja v rovnakej/om MŠ/ŠKD. 

Dúbravka

Príspevok na MŠ je 60 eur; za ŠKD sa platí 35 eur.

Rača:

Cez školský rok je príspevok na MŠ 57 eur; v júli a v auguste zaplatíte za MŠ 85 eur. Na družinu si nachystajte 44 eur (pri obmedzenej prevádzke len 29 eur).

Za 3. a ďalšie dieťa navštevujúce škôlku či školu v zriaďovateľskej pôsobnosti Rače sa príspevok nehradí (do počtu sa nezapočítava predškolák).

Podunajské Biskupice:

Príspevok na MŠ za 1. dieťa je 60 eur; za každé nasledujúce dieťa sa hradí 40 eur. Za družinu platíte 30 eur; za každé nasledujúce dieťa 20 eur. Ak ŠKD využívate len pred vyučovaním alebo v čase podávania obeda, platí sa 10 eur.

Vrakuňa:

Za MŠ sa hradí 50 eur, za 2. a každé ďalšie dieťa navštevujúce škôlku v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti sa platí 25 Eur. Za ŠKD zaplatíte 40 eur za 1. dieťa a 20 eur na každé ďalšie dieťa. Ak družinu využívate len v čase podávania obeda alebo dieťa zapíšete len na záujmovú činnosť ŠKD, platí sa maximálne 20 eur.

Devínska Nová Ves: 

Príspevok na škôlku je 50 eur; za 2. dieťa sa hradí 40 eur a za 3. a každé ďalšie 30 eur, pokiaľ všetky navštevujú škôlky v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. Družina vás bude stáť 35 eur.

Lamač:

Za 1. dieťa v MŠ zaplatíte 50 eur; za 2. dieťa sa hradí 35 eur a za 3. a každé ďalšie 25 eur. ŠKD stojí 35 eur.

Devín:

Príspevok na dieťa v MŠ je 65 eur. Devín ZŠ nemá; spádová škola je v Devínskej Novej Vsi.

Záhorská Bystrica:

Za 1. dieťa v MŠ sa platí 75 eur, za 2. dieťa uhradíte 45 eur, na 3. a každé ďalšie 30 eur. Za družinu sa uhrádza 45 eur.

Ak je rodič zamestnancom ZŠ a MŠ Hargašova 5 alebo Miestneho úradu MČ Bratislava – Záhorská Bystrica, platí za MŠ aj ŠKD len 10 eur.

Vajnory:

Príspevok za MŠ tvorí 50 % životného minima na nezaopatrené dieťa (aktuálne 63 eur po zaokrúhlení); počas letných prázdnin 60 % uvedeného životného minima (aktuálne 75 eur po zaokrúhlení). Za pobyt v ŠKD sa hradí 29 % zo sumy životného minima na nezaopatrené dieťa (36 eur po zaokrúhlení).

Jarovce:

Za MŠ sa platí 70 eur; družina je spoplatnená čiastkou 50 eur.

Rusovce

Príspevok na MŠ je 75 eur; za 2. dieťa sa hradí 50 eur a za 3. a každé ďalšie 40 eur. Pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci platia 50 eur za dieťa. Za ŠKD sa platí 50 eur; pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci ZŠ s MŠ Vývojová 228 platia 30 eur. Ak využívate družinu len ráno, počas podávania obeda alebo je dieťa zapísané len na záujmovú činnosť ŠKD, platí sa 35 eur.

Čunovo

Za MŠ sa hradí 75 eur, za 2. a ďalšie dieťa v zariadení je výška príspevku 40 eur. Čunovo ZŠ zatiaľ nemá.

Mesačný príspevok za pobyt v MŠ zriadených samosprávou v iných mestách SR

Košice: Za MŠ zaplatíte 50 eur, za družinu 20 eur.

Prešov: Za MŠ sa platí 28 % sumy životného minima na jedno nezaopatrené dieťa (aktuálne teda 35 eur po zaokrúhlení). Za družinu uhradíte 20 eur. 

Žilina: Za škôlku zaplatíte 35 eur a za ŠKD 20 eur.

Nitra: Príspevok za MŠ je 30 eur; za každé ďalšie dieťa z jednej domácnosti navštevujúce škôlku v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitry sa platí 25 eur. Za družinu sa počas školského roka platí 20 eur.

Banská Bystrica: Za škôlku zaplatíte 32 eur a za družinu 20 eur.

Martin: Za škôlku sa hradí 25 eur, za družinu 22 eur.

Trnava: Za MŠ sa uhrádza 25 eur, za ŠKD 20 eur.

Trenčín: Od 1. septembra si za MŠ priplatíte - príspevok bude 35 eur. Za družinu sa bude počas školského roka hradiť za 1. dieťa v ŠKD 20 eur a za každé ďalšie dieťa v ŠKD 13 eur.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

20. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

Benzín 95 sa predáva za 1,477 eura za liter, motorová nafta za 1,403 eura a prémiový benzín 98 zlacnel na 1,669 eura za liter. Za prepadom cien je predovšetkým pokles cien ropy na medzinárodnej... celý článok

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

20. 9. 2024 | Redakcia

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

Takzvané čapované Prosecco je hitom na rôznych festivaloch, jarmokoch a väčších akciách. Ľudia pritom netušia, že niečo takéto nemá s Proseccom nič spoločné.

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

19. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

Chodník je primárne vyhradený pre chodcov. Napriek tomu však na ňom bežne stretnete aj cyklistov, kolobežkárov či korčuliarov. Nie všetci sú natoľko ohľaduplní, aby sa pohybu chodcov... celý článok

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Zvýšenie ceny za diaľničnú známku je súčasťou konsolidačného balíčka z dielne vládnej koalície. Zdražie celoročná 365-dňová známka a tiež jednodňová diaľničná známka.

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

16. 9. 2024 | Redakcia

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

Listové zásielky by mohli zdražieť o 20 až 30 centov, menšie balíky o 60 centov. Podľa návrhu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb by ceny mohli narásť... celý článok