Na toto lákadlo dajte v lete pozor: okrem pokuty vám môže ísť aj o zdravie

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 18. 7. 2024
Natrhať si na turistike pár húb, čučoriedok či lesných jahôd môže znieť ako neškodná činnosť. No platí to len dovtedy, kým sa nenacházate vo vyššom stupni ochrany a zbierate len rastliny a huby, ktoré nie sú chránené.
Na toto lákadlo dajte v lete pozor: okrem pokuty vám môže ísť aj o zdravie

Zdroj: Pixabay/fjord77

Zbieranie čučoriedok či hubárčenie k letným dňom skrátka patria. Mnohí v tomto období vyrážajú do prírody aj za liečivými bylinkami, aby si z nich mohli pripraviť čaje, tinktúry či odvary na rôzne neduhy. Kde ich môžete zbierať bez rizika pokuty a na ktorom území by ste sa naopak tejto činnosti mali vyvarovať?

„Občerstvenie“ lesnými plodmi sa môže predražiť v chránených územiach

Územie Slovenska sa z hľadiska ochrany prírody rozdeľuje na 5 stupňov; s rastúcim stupňom sa zvyšuje rozsah obmedzení, ktoré treba dodržiavať. Pre lepšiu predstavu treba uviesť, že 3. stupeň ochrany platí napríklad v národných parkoch; 4. alebo 5. stupeň ochrany sa uplatňuje v prírodnej rezervácii či národnej prírodnej rezervácii.

V lokalitách s 3. a vyššími stupňami ochrany je zakázané zbierať akékoľvek rastliny vrátane ich plodov. Nielen populárne čučoriedky, ale tiež lesné jahody, brusnice, černice, šípky či huby tu preto radšej nechajte lesným zvieratám. Výnimku zo zákazu predstavuje zber vykonávaný na pozemkoch v chránenej lokalite ich vlastníkmi, správcami či nájomcami. Obmedzenie sa neuplatňuje ani na vymedzených miestach, ktoré možno zistiť z návštevných poriadkov národných parkov. 

V NP Veľká Fatra je napríklad možné zbierať lesné plody a liečivé rastliny (okrem osobitne chránených druhov) vo vzdialenosti do 2 metrov od turistického chodníka a len pre priamy konzum.

V NP Slovenský kras môžete hubárčiť alebo si natrhať plody šípky, drienky, borievky či liečivé rastliny vo vymedzených lokalitách do 75 m od vyznačených turistických chodníkov, pokiaľ zároveň nejde o prírodné rezervácie a národné prírodné rezervácie (4. a 5. stupeň ochrany). Zber je možný len na vlastnú spotrebu.

Zbieranie rastlín či lesných plodov je čiastočne povolené aj v Slovenskom raji, a to na vyznačených turistických chodníkoch a náučných chodníkoch a na miestach vyhradených prílohou návštevného poriadku pre voľný pohyb osôb. Pre vlastnú potrebu si môžete natrhať rastliny vrátane plodov aj v prírodnej rezervácii Vydrica. 

Ak porušíte zákaz zberu rastlín či plodín v chránených lokalitách ako bežný turista (fyzická osoba), riskujete pokutu do 3 319,39 Eur a prepadnutie veci (napríklad česáka na čučoriedky). V prípade riešenia priestupku v blokovom konaní sa ukladá pokuta do 300 Eur.

Kalendár

Dnes je Medzinárodný deň gramotnosti

Medzinárodný deň gramotnosti je významným podujatím, ktoré sa každoročne oslavuje 8. septembra od roku 1966. Tento deň vyhlásilo UNESCO s cieľom zvýšiť povedomie a zdôrazniť význam gramotnosti ako základného... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Toto radšej nezbierajte vôbec nikde

Pokutu za trhanie rastlín však nemusíte dostať len na území so zvýšeným stupňom ochrany. Množstvo rastlinných druhov nemožno zbierať vo voľnej prírode nikde na Slovensku. Ich aktuálny zoznam nájdete v prílohe č. 4 vyhlášky č. 170/2021 Z.z; patrí sem aj pomerne veľa húb. Milovníci vychytených lahôdok by mali vedieť, že na zozname figuruje aj hľuzovka letná. Chváliť sa takýmto úlovkom na sociálnej sieti by teda nebolo veľmi prezieravé.

V prípade, že sa „špecializujete“ skôr na liečivé bylinky alebo si radi pripravujete vlastné čajové zmesi, vynechajte napríklad medvedicu lekársku či horec pľúcny. Pozor by ste mali dať aj na deti, ktoré si popri prechádzke rady krátia čas trhaním farebných kvetov. Niektoré ohrozené druhy možno ľahko zameniť s ich nechránenými „príbuznými“ (napr. niektoré druhy klinčekov či zvončekov).

Chránené rastliny nesmiete v ich prirodzenom areáli vo voľnej prírode úmyselne trhať, zbierať, rezať, vykopávať či ničiť. Ak sa uvedených činností dopustíte ako fyzická osoba, hrozí vám za tento priestupok pokuta až do výšky 9 958,17 Eur a prepadnutie veci.

Konzumácia drobného lesného ovocia nemusí ohroziť len vašu peňaženku 

Či už obľubujete hubárčenie a zber lesných plodov alebo chodíte do blízkeho lesíka len venčiť vášho domáceho miláčika, zbystrite pozornosť. V posledných rokoch dochádza k nárastu zistených prípadov tzv. echinokokózy, ktorej pôvodcom je pásomnica líščia. Ide o zákerné ochorenie, ktoré sa môže vyvíjať celé roky. Ťažko sa diagnostikuje a v praxi si ho možno spliesť dokonca s rakovinou pečene, ako nedávno upozornil na sociálnej sieti známy slovenský rádiológ. Jeho liečba je komplikovaná a môže vyžadovať až transplantáciu postihnutého orgánu. 

Odborníci upozorňujú, že zdrojom nákazy bývajú hlavne zle umyté lesné plody. Prenos ale nie je vylúčený ani pri pití z horskej studničky či prostredníctvom kontaktu so srsťou domácich zvierat. Vajíčka parazita sú mikroskopické a voľným okom ich teda nemáte šancu spozorovať. Ako najrizikovejšie oblasti sa momentálne udávajú Žilinský a Prešovský kraj.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

národné parky, pokuty

Toto ste už čítali?

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

6. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

Plnomocenstvo je veľmi užitočný inštitút. Využijete ho, keď treba niečo zariadiť pre starších či chorých príbuzných; pomôže aj s riešením vecí, na ktoré nemáte čas alebo potrebnú odbornosť.... celý článok

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

3. 9. 2024 | Natália Stašíková

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

Poďte s nami do sveta najdrahších hotelov, ktoré ponúkajú komfort a služby na najvyššej úrovni. V týchto hoteloch naozaj platí, že keď má človek dosť peňazí, možné je všetko.

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

30. 8. 2024 | Redakcia

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

Obchody budú otvorené aj počas Dňa ústavy 1. septembra 2024. Odteraz si budete môcť nakúpiť aj napriek tomu, že ide o štátny sviatok. Zákon určil, že už nie je dňom pracovného pokoja.... celý článok

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok