Ako naučiť dieťa spať vo vlastnej posteli? Praktické rady pre rodičov

PR článok | rubrika: SEO PR | 1. 5. 2024
Ako naučiť dieťa spať vo vlastnej posteli? Praktické rady pre rodičov

Zdroj: Agáta nábytok

Úlohou každého rodiča je stimulovať vývoj svojho dieťaťa, ukázať mu správnu cestu, podporovať a podnecovať zmeny, ktoré pozitívne ovplyvňujú jeho myseľ a telo. Jednou z najťažších etáp v živote rodiča a dieťaťa je naučiť sa samostatne zaspávať. Výber nesprávneho času, vyvíjanie veľkého tlaku alebo nesprávne riadenie procesu môže batoľa účinne odradiť od trávenia noci vo vlastnej posteli mimo bezpečia spálne dospelých. Dnes prichádzame na pomoc rodičom, ktorí chcú do svojho rodinného života vniesť malú revolúciu. Ako naučiť dieťa spať vo vlastnej posteli? Pozrite si naše tipy!

Nezávislé spanie: odkedy?

Opustenie rodičovskej postele znamená pre dieťa stratu blízkosti a izolácie. Na druhej strane, dlhoročné spanie s dieťaťom často vedie k frustrácii rodičov, ktorí potrebujú priestor len pre seba. Kedy by mali rodičia vytvoriť svojmu potomkovi vlastnú spánkovú zónu? Nie je možné jednoznačne určiť ideálny okamih presťahovania dieťaťa do vlastnej spálne. Rodičia by si mali pozorovať a pružne reagovať na svoje potreby a potreby svojho batoľaťa.

Príliš rýchle a drastické konanie často spôsobuje dieťaťu emocionálne problémy. Na druhej strane, neustále odkladanie tejto ťažkej chvíle je na škodu dieťaťa, ktoré si čoraz viac zvyká na blízkosť mamy a otca, aj samotných rodičov, ktorým v určitom štádiu môže prítomnosť ďalšej osoby v posteli začať prekážať. Často je podnetom na zmenu návyku prestať dieťa dojčiť. Iní rodičia čakajú so zmenami, kým dieťa nezačne pokojne spať po nociach. Pred prvým pokusom sa s dieťaťom porozprávajte a pripravte ho na novú situáciu, ktorá naruší zaužívaný poriadok. Podporujte svoje dieťa a nevyvíjajte naň nátlak. Náučné knihy sú neoceniteľnou pomôckou pri učení sa spánku vo vlastnej posteli.

Predovšetkým: priaznivé podmienky

Predtým, ako sa pokúsite dieťa prvýkrát uložiť do vlastnej postele, vytvorte mu na to priaznivé podmienky. Začnite tým, že v detskej izbe zariadite priestor na spanie s pohodlnou posteľou. Zapojte do príprav aj svoje dieťa - nechajte ho spolu s vami vybrať detskú posteľ, obliečky s obľúbeným motívom a plyšovú hračku, aby sa vaše dieťatko necítilo osamelo. Nad postieľku sa oplatí nainštalovať poličku na obľúbené plyšové zvieratká a iné hračky, ktoré budú „strážiť“ spiace dieťa.

Základom zdravého a hodnotného spánku je kvalitná posteľ s matracom prispôsobeným potrebám vyvíjajúceho sa tela. Matrac pre dieťa by mal mať strednú tvrdosť. Vyhnite sa príliš mäkkým modelom, do ktorých sa vaše dieťa zaborí. Ortopédi odporúčajú vybrať si penový matrac, ktorý rovnomerne podopiera chrbticu po celej jej dĺžke a zmierňuje tlak na svaly. Matrace so štruktúrou prispôsobenou anatómii dieťaťa nielenže zlepšujú kvalitu odpočinku, ale podporujú aj správny vývoj kostry a kĺbov. Matrac pre dvoj- alebo trojročné dieťa má zvyčajne štandardné rozmery: 60x120 cm alebo 70x140 cm. Takýto povrch poskytuje

úplnú voľnosť pohybu počas spánku. Ak chcete zabezpečiť optimálnu hygienu pre svoje dieťa, vyberte si model s poťahom, ktorý možno pohodlne prať v práčke.

Kvalita na prvom mieste

Matrac, jeho poťah a obliečky určené pre dieťa by mali byť vyrobené z antialergických materiálov prírodného pôvodu. Najlepšie vlastnosti majú prírodná bavlna, mušelín a bambusové vlákno. Schválené materiály bez umelých farbív a iných nežiaducich látok sú šetrné k citlivej pokožke. Vzdušné vlákna zabezpečujú optimálnu cirkuláciu vzduchu počas spánku, zabraňujú nadmernému poteniu a zaručujú tepelný komfort vášho dieťaťa bez ohľadu na podmienky.

Osvetlenie, ktoré dáva pocit bezpečia

Prvé noci strávené bez starostlivých rodičov môžu byť pre dieťa ťažké. Dôležitým faktorom pri zmierňovaní úzkosti je vytvorenie útulnej, teplej atmosféry a budovanie pocitu bezpečia. Nič to nedokáže lepšie ako správne osvetlenie.

Centrálny zdroj svetla v detskej izbe nestačí. Rozšírte inštaláciu o nástenné nočné lampy a klasickú nočnú lampu. Stojí za to vybrať si odnímateľný model, ktorý sa dá voľne pohybovať a rýchlo nainštalovať kdekoľvek. Funkčná lampa v dosahu dieťaťa bude neoceniteľná pri večernom čítaní kníh a keď sa batoľa uprostred noci zobudí. Nepodceňujte úlohu svetla. Šikovne zvolené osvetlenie pomôže vášmu dieťaťu upokojiť sa a upadnúť do hlbokého spánku. Vyhnite sa lampám, ktoré vyžarujú studený, ostrý lúč. Tento typ svetla sa lepšie uplatní v pracovnom kúte. Upokojujúcu, relaxačnú náladu navodí jemné, rozptýlené svetlo s teplými tónmi. Bojí sa vaše dieťa tmy? V takom prípade investujte do stmievateľnej žiarovky. Nastavenie umožňuje vytvoriť v miestnosti príjemný súmrak.

Batoľa, ktoré sa uprostred noci prebudí, často hľadá cestu do rodičovskej spálne. Ak chcete dieťaťu uľahčiť prechod cez byt ponorený do tmy, nainštalujte na chodbu LED diódy s detekciou pohybu. Diskrétne svietidlá umiestnené na stene nad podlahou sa aktivujú presne vtedy, keď je to potrebné.

Dôslednosť

Pamätajte, že naučiť sa samostatnosti nie je ľahké. Prvé pokusy o uloženie dieťaťa do vlastnej postele sa nezriedka končia vzburou a plačom. Nevzdávajte sa a neprestávajte - kľúčom k úspechu je trpezlivosť a dôslednosť.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dieťa, kniha, podpora

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Zvýšenie ceny za diaľničnú známku je súčasťou konsolidačného balíčka z dielne vládnej koalície. Zdražie celoročná 365-dňová známka a tiež jednodňová diaľničná známka.

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

16. 9. 2024 | Redakcia

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

Listové zásielky by mohli zdražieť o 20 až 30 centov, menšie balíky o 60 centov. Podľa návrhu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb by ceny mohli narásť... celý článok

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

6. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

Plnomocenstvo je veľmi užitočný inštitút. Využijete ho, keď treba niečo zariadiť pre starších či chorých príbuzných; pomôže aj s riešením vecí, na ktoré nemáte čas alebo potrebnú odbornosť.... celý článok

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

3. 9. 2024 | Natália Stašíková

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

Poďte s nami do sveta najdrahších hotelov, ktoré ponúkajú komfort a služby na najvyššej úrovni. V týchto hoteloch naozaj platí, že keď má človek dosť peňazí, možné je všetko.