Aké výživné by vám vypočítal súd? Po novom to zistíte oveľa ľahšie

Barbora Magočová | rubrika: Ako na to | 16. 6. 2024
Ministerstvo spravodlivosti tento rok sprístupnilo metodiku pre výpočet výživného. Nájdete v nej pravidlá pre určenie jeho výšky v závislosti od veku dieťaťa či príjmu rodiča, ktorý sa o dieťa osobne nestará. Spočítajte si, koľko by ste mohli na vášho potomka „dostať“ práve vy.
Aké výživné by vám vypočítal súd? Po novom to zistíte oveľa ľahšie

Zdroj: Shutterstock

Slovenské súdy pri určovaní výživného neobmedzujú takmer nijaké pevne dané hranice. Jedinou výnimkou je stanovenie minimálnej sumy výživného, ktoré musí dieťa dostať aj vtedy, ak by rodič nemal vôbec nijaké príjmy ani majetok. Ide o 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené dieťa. V prepočte teda musí byť do 30. 6. 2024 priznaná mesačne aspoň čiastka 36, 83 EUR (30 % z minima vo výške 122,77 EUR) a od 1. 7. 2024 čiastka 37,53 EUR (30 % z minima vo výške 125,11 EUR).

Zákon rodičom pri počítaní výživného veľmi nepomôže

Vo zvyšku súdy podľa svojho uváženia vyhodnocujú najmä schopnosti, možnosti a majetkové pomery rodičov a odôvodnené potreby detí. Takýto spôsob stanovovania výživného je ale pre rodičov pomerne netransparentný; oprávnení aj povinní občas len ťažko odhadujú konkrétne rozpätie, v ktorom by sa výživné mohlo pohybovať práve v ich prípade. Z judikatúry vyplýva, že priznávaná čiastka tvorí zväčša 20 až 30 % čistého príjmu povinného rodiča.

Na margo uvedeného treba podotknúť, že pravidlá pre určovanie výživného nie sú zákonom presnejšie vymedzené ani v iných štátoch. Mnohé z nich sa však tento nedostatok snažia preklenúť sprístupňovaním rôznych orientačných tabuliek, vďaka ktorým rodičia môžu ľahšie zistiť, čo ich na súde čaká. V susednom Česku sú takéto tabuľky využívané už od roku 2010; napriek tomu, že majú len odporúčací charakter, súdna prax sa ich do veľkej miery pridržiava.

Ako určiť výživné

Po vzore iných európskych krajín aj slovenské ministerstvo spravodlivosti (s podporou Európskeho sociálneho fondu) zverejnilo metodiku, podľa ktorej si môžete vypočítať tzv. tabuľkové výživné. Východiská obsiahnuté v metodike majú poslúžiť hlavne tomu, aby súdy v porovnateľných prípadoch priznávali rodičom podobné čiastky.

Tabuľky sú ale prínosom aj v prípade, že sa na sume na deti chcete s druhým rodičom čo najskôr dohodnúť. Ak totiž rodičia dokážu odhadnúť, koľko by súd s najväčšou pravdepodobnosťou deťom „priklepol“, môže ich to motivovať k tomu, aby si zbytočne navzájom nekomplikovali život nereálnymi ciframi, ktorými operujú, keď sa o výživnom ešte len dohadujú. Ministerstvo teda dúfa, že metodika čiastočne skráti alebo dokonca eliminuje zbytočné súdne spory medzi rodičmi. V neposlednom rade sa vďaka nej vyjasňuje, s čím treba rátať, ak je rodič povinný vyživovať viacero detí naraz 

Tabuľka pre určenie výživného (Zdroj: Metodika pre výpočet výživného rodičov k deťom zverejnená MS SR)

Etapa života dieťaťaVek dieťaťa1 dieťa2 deti 3 deti4 deti
Predškolský vek0 - 518 %12 %9 %8 %
1. Stupeň ZŠ6 - 920 %14 %11 %10 %
2. Stupeň ZŠ10 - 1422 %16 %13 %11 %
Stredná škola15 - 1824 %18 %15 %13 %
Vysoká škola19 a viac26 %20 %17 % 15 %

 Aby ste podľa údajov z tabuľky správne určili výslednú sumu, oplatí sa vychádzať z kritérií, ktoré upresňuje časť 5.1 metodiky. Rozhodujúcim pre výpočet bude napríklad čistý príjem rodiča, pričom:

1) čistým príjmom sa u zamestnanca rozumie hrubá mzda po odpočítaní zálohy na daň z príjmov fyzických osôb a odvody na poistné do Sociálnej a zdravotnej poisťovne; patria doň aj príplatky za prácu nadčas, vo sviatok, v sťaženom a zdraviu škodlivom prostredí a v noci, osobné ohodnotenie, prémie, odmeny či odmena za pracovnú pohotovosť.

2) čistý príjem podnikateľa sa má určovať podľa daňových priznaní s tým, že sa majú vyhodnocovať aj povaha výdavkov. Ak rodič podniká prostredníctvom subjektu, ktorý účtuje v podvojnom účtovníctve, mal by súd žiadať aj peňažný denník či hlavnú knihu. Rovnako by mal vyhodnocovať, či si rodič úmyselne neznížil príjmy tak, že si z firmy nenechal vyplatiť zisk. Skúmať by sa mal aj vozový park firmy, pretože podnikateľ spravidla aspoň jedno z áut napísaných na spoločnosť využíva na osobné účely. 

Čistý príjem rodiča sa ďalej navyšuje o všetky ďalšie príjmy z iných zdrojov – napríklad z prenájmu, zo sociálnych dávok či z rôznych príspevkov a dôchodkov vyplácaných štátom. Výšku príjmu treba spriemerovať aspoň za 12, ideálne však až za 18 mesiacov. 

Slovenské súdy už na tabuľky reflektujú

Zverejnenie metodiky pomaly prináša svoje ovocie. Napriek tomu, že súdy nemusia tabuľky povinne využívať, často na ne podporne odkazujú v odôvodneniach svojich rozhodnutí. Skutočnosť, že tabuľky nie sú pre sudcov striktne záväzné, v konečnom dôsledku nie je na škodu. Existujú totiž aj špecifické prípady, v ktorých by formalistické použitie tabuľkových kritérií nebolo vhodné. Medzi výnimočné situácie možno zaradiť napríklad určovanie výživného na deti s vážnymi zdravotnými ťažkosťami či pre niektorých vysokoškolákov, ktorí si popri škole dokážu značne privyrobiť.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Novinka, ktorá poteší slovenských vodičov: Bezplatných úsekov diaľníc bude viac

4. 7. 2024 | Natália Stašíková

Novinka, ktorá poteší slovenských vodičov: Bezplatných úsekov diaľníc bude viac

Ešte v máji sme informovali o zmenách pre motoristov, ktoré môžu znamenať výrazné úspory. Novela vyhlášky o diaľničnej známke z dielne vlády SR, oslobodí až 197 kilometrov diaľnic a... celý článok

Najlacnejšia trasa do Chorvátska: Kde ušetríte na diaľničných poplatkoch a kde natankovať?

2. 7. 2024 | Natália Stašíková

Najlacnejšia trasa do Chorvátska: Kde ušetríte na diaľničných poplatkoch a kde natankovať?

Slováci sa každé leto vyberú do Chorvátska autom. Pozreli sme sa preto na najlepšie trasy a poplatky, ktoré na vodičov číhajú. Komu sa viac oplatí ísť cez Maďarsko a kto ušetrí keď... celý článok

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

1. 7. 2024 | Barbora Magočová

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

Zavedenie novej jednodňovej diaľničnej známky a sprísnenie pravidiel pre vodičov prináša zásadné zmeny v systéme diaľničných poplatkov na Slovensku. Poslanci schválili novelu zákona,... celý článok

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

28. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

Príspevok na vodičský preukaz je tento rok určený len pre ľudí z centier pre deti a rodiny, čo je novinka, ktorá má pomôcť najzraniteľnejším skupinám osamostatniť sa. Podmienky sú prísne,... celý článok

Tento obľúbený letný šport vás môže vyjsť pekne draho. Vedeli ste o tomto zákaze?

28. 6. 2024 | Barbora Magočová

Tento obľúbený letný šport vás môže vyjsť pekne draho. Vedeli ste o tomto zákaze?

Slovensko ponúka nádherné trasy pre cyklistov, no mnohé z nich vedú cez chránené územia, kde platia prísne obmedzenia. Jazda na bicykli, kolobežke alebo segwayi je zakázaná už v 2.... celý článok