Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 3. 6. 2024
Slováci v týchto dňoch dostávajú vyúčtovanie za energie a mnohých prekvapili vysoké nedoplatky za kúrenie. A to aj napriek tomu, že zima bola mierna. Paradoxne, najviac musia doplatiť ľudia, ktorí na kúrení šetrili alebo sa dokonca od ústredného kúrenia odpoijili. Rezort hospodárstva už avizuje zmenu.
Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

Zdroj: Pixabay/ri

Aj napriek tomu, že sme zažili mimoriadne teplú zimu, mnohých Slovákov doslova šokovali nedoplatky za teplo. Najmä preto, že najviac platia tí, ktorí mali radiátory zatvorené alebo „priškrtené“ na nízky výkon. Môže za to vyhláška, podľa ktorej sa prepočítavajú náklady na kúrenie v bytových domoch.

Systém, ktorý mal nastoliť férovosť a ukončiť praktiky škrtičov radiátorov, však nevypálili dobre. Nedoplatok dostali aj ľudia, ktorí sa od centrálneho vykurovacieho systému odpojili a tí, ktorí šetrili, neušetrili nič a ešte im prišiel nedoplatok, upozorňuje denník SME.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková sa má preto už dnes (3.6.2024) stretnúť so zástupcami správcov bytov, aby prerokovali novú vyhlášku, ktorá by tieto nedostatky odstránila.

Škrtiči radiátorov dostali kruté prekvapenie

Vyúčtovanie za rok 2023 sa už robilo podľa novej vyhlášky. Tá mala byť bičom na škrtičov radiátorov. V bytových domoch sa totiž často stávalo, že sa niektoré byty nechali vykurovať ostatnými a sami mali radiátory nastavené na nízky stupeň. To ale dostávalo do nevýhodnej pozície tých, čo potrebovali kúriť viac. Ako však upozorňuje RTVS, žiadaný efekt to nemalo. 

Napríklad v Prešove ľudia nechápali, prečo majú na radiátoroch nuly a na nedoplatkoch vysoké sumy, upozornil Prešovak.sk.

Starý spôsob výpočtu nákladov na vykurovanie delil náklady medzi byty podľa prednastaveného pomeru základnej (ZZ) a spotrebnej zložky (SZ), pričom vlastníci si tento pomer mohli prispôsobiť. Bežným odporúčaním bol pomer 60 % ZZ a 40 % SZ, no vlastníci sa často dohodli na iných pomeroch, napríklad 20 % ZZ a 80 % SZ, čo viedlo k výrazným a nespravodlivým rozdielom v platbách. Byty s vypnutými radiátormi boli vykurované teplom od susedov, čo spôsobovalo neúmerne nízke platby pre niektorých a vysoké pre iných.

Nový spôsob výpočtu zaviedol kontrolný mechanizmus, ktorý zohľadňuje fyzikálne vlastnosti tepla v bytovom dome a zabezpečuje spravodlivejšie rozdelenie nákladov. Ak rozdiel v nákladoch na teplo na meter štvorcový medzi bytmi presiahne 2,5-násobok, základná zložka sa zvýši, aby sa tento rozdiel znížil. Tento mechanizmus obmedzuje minimálnu základnú zložku na 30 % a odporúča, aby základná zložka bola 60 - 70 %. Tento systém motivuje vlastníkov udržiavať primerané vykurovanie, pretože už nemôžu extrémne šetriť na úkor susedov.

 „Dôsledkom vyhlášky je, že byty s nízkou spotrebou, kde domácnosti viac šetria, platia viac ako predtým, zatiaľ čo byty, ktoré sú možno aj prekúrené, platia relatívne menej. Základná zložka sa totiž rozpočítava pre všetky byty rovnako podľa podlahovej plochy,“ vysvetlil analytik portálu Energie-portal.sk Radovan Potočár, cituje ho RTVS.

Táto zložka dosiahla v niektorých bytových domoch až 80 percent celkových nákladov na teplo, čo vyvolalo otázky o význame meračov tepla. Ich inštalácia totiž stojí niekoľko stoviek eur podľa počtu miestností v byte, a ďalšia prevádzka desiatky eur ročne.

„Je to príliš drahé na ten výsledok, ktorý dosiahneme. Podľa toho vlastne rozdelíme iba 20 percent nákladov na prevádzku tepelného zdroja,“ dodal Miroslav Takáč zo Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku.

Ešte horšie dopadli ľudia, ktorí sa od ústredného kúrenia odpojili a kúria si sami pomocou tepelného čerpadla či napríklad plynového kotla.  „Títo ľudia sú potrestaní za to, že si urobili svoje kúrenie, a teraz im navyšujú náklady. Rozhodli sa teda podať návrh na neodkladné opatrenie na súlad vyhlášky so zákonom, aby bola pozastavená jej účinnosť,“ uviedol podpredseda Asociácie na podporu obnoviteľných zdrojov energie František Bednár.

Energetická ombudsmanka Monika Jankovičová pridala ďalší kritický pohľad. „Vyhláška hrubo porušuje práva vlastníkov bytov, ktorí sa odpojili od centrálneho vykurovania. Títo by mali podľa novej vyhlášky ešte raz zaplatiť za kúrenie, čo je absurdné,“ upozornila Jankovičová.

Prečo sa menila vyhláška

V minulosti sa náklady na vykurovanie vypočítavali tak, že sa vzdala suma nákladov za celý dom (prípadne vchod) a len sa vydelila počtom bytov. Neskôr prišiel systém základnej a spotrebnej zložky a do bytov pribudli merače. Tie merali práve spomínanú spotrebnú zložku. Niektorí vynaliezaví ľudia však obišli aj toto, keď sa nechali vykurovať od susedov. Sami mohli mať radiátory vypnuté a susedia, ak chceli mať dosť tepla, museli kúriť viac.

Nová vyhláška mala klepnúť po prstoch práve ľuďom, ktorí mali v byte teplo na úkor iných. Doplatili na ňu však aj tí, ktorí nemajú radi v byte teplo, alebo v bytoch nebývajú.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

1. 7. 2024 | Barbora Magočová

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

Zavedenie novej jednodňovej diaľničnej známky a sprísnenie pravidiel pre vodičov prináša zásadné zmeny v systéme diaľničných poplatkov na Slovensku. Poslanci schválili novelu zákona,... celý článok

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

28. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

Príspevok na vodičský preukaz je tento rok určený len pre ľudí z centier pre deti a rodiny, čo je novinka, ktorá má pomôcť najzraniteľnejším skupinám osamostatniť sa. Podmienky sú prísne,... celý článok

Tento obľúbený letný šport vás môže vyjsť pekne draho. Vedeli ste o tomto zákaze?

28. 6. 2024 | Barbora Magočová

Tento obľúbený letný šport vás môže vyjsť pekne draho. Vedeli ste o tomto zákaze?

Slovensko ponúka nádherné trasy pre cyklistov, no mnohé z nich vedú cez chránené územia, kde platia prísne obmedzenia. Jazda na bicykli, kolobežke alebo segwayi je zakázaná už v 2.... celý článok

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

26. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu, čo vyvolalo nápor žiadostí v marci. Tisíce Slovákov teraz márne čakajú na svoje pasy. Poslanec PS Ján Hargaš obviňuje... celý článok

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

25. 6. 2024 | Natália Stašíková

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

Slováci si leto bez dovolenky nevedia predstaviť. Až 71 % ľudí plánuje alebo zvažuje vycestovať. Polovica z nich sa chystá do zahraničia, hlavne na európske pláže, zatiaľ čo tretina... celý článok