Váš konkurent v podnikaní na sociálnych sieťach zavádza. Ako sa proti tomu brániť?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 30. 5. 2024
Predávate kvalitný tovar alebo ponúkate prvotriedne služby? To je už dnes pre úspech na trhu málo. Boj o zákazníka prebieha aj na Facebooku či na Instagrame. Aké kroky môžete podniknúť, ak vás konkurent očierňuje pred zákazníkmi alebo pri propagácii svojich výrobkov či služieb klame?
Váš konkurent v podnikaní na sociálnych sieťach zavádza. Ako sa proti tomu brániť?

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Čo musí spĺňať poctivý online marketing?

Ak vaša konkurencia tvorí na sociálnych sieťach obsah, ktorý sa vám zdá nečestný či neférový, je možné, že sa dopúšťa tzv. nekalej súťaže. Táto je definovaná ako konanie v hospodárskej súťaži, ktoré je:

  1. v rozpore s dobrými mravmi súťaže,
  2. spôsobilé privodiť ujmu iným súťažiteľom alebo spotrebiteľom.

Všeobecná definícia zakázaného nekalosúťažného konania je pomerne široká; zákon preto podporne uvádza aj niektoré konkrétne druhy závadného počínania.

Na sociálnych sieťach sa možno často stretnúť napríklad s klamlivou reklamou. Táto nemusí spočívať len v uvádzaní nepravdivých skutočností. V skutočnosti sa v nej jednoznačné klamstvo vôbec nemusí objaviť. Postačí, ak je koncipovaná tak, že spotrebiteľov môže uviesť do omylu a ovplyvniť tak ich ekonomické správanie. 

Ďalšími typickými nekalosúťažnými prejavmi sú klamlivé označenie tovaru a služieb, vyvolanie nebezpečenstva zámeny či parazitovanie na povesti. Klamlivého označenia tovaru a služieb sa podnikateľ dopustí, ak textom či celkovým vizuálom použitým v súvislosti s propagáciou či predajom navodí nepravdivý dojem, že ním ponúkaný tovar či služba majú určité vlastnosti (napríklad že sa tovar vyrobil v určitom regióne). Vyvolaním nebezpečenstva zámeny je konanie, ktoré môže spotrebiteľov uviesť do omylu, že kupujú tovar alebo využívajú službu od určitého podnikateľa. Parazitovanie na povesti spočíva v tom, že podnikateľ využije povesť podniku, výrobku či služieb iného tržného subjektu s cieľom získať prospech, ktorý by inak nedosiahol.

Príklad 1:

Podnikateľ na obaloch od kozmetiky uvádza, že ide o „bio“ kozmetiku. V skutočnosti ale predáva výrobky, v ktorých sa hojne vyskytujú ropné deriváty. Takéto konanie vykazuje znaky klamlivého označenia tovaru.

Príklad 2: 

Už desať rokov prevádzkujete reštauráciu pod určitým názvom. O pár ulíc ďalej si iný podnikateľ otvorí nočný podnik, ktorému dá prakticky rovnaký názov (pre spotrebiteľa zameniteľný) a pre jeho propagáciu navyše zvolí logo, ktoré pripomína vaše. V tomto prípade môže ísť aj o vyvolanie nebezpečenstva zámeny, aj o parazitovanie na povesti.

Časté je aj zľahčovanie. Váš konkurent sa ho môže dopúšťať, ak uvádza alebo rozširuje nepravdivé informácie o vašich pomeroch, výrobkoch alebo výkonoch, ktoré sú spôsobilé privodiť vám ujmu. 

Do akej miery je možné v reklame porovnávať konkurenčné tovary či služby?

Porovnávacia reklama je forma propagácie, v ktorej podnikateľ buď priamo alebo aj nepriamo označuje iný tržný subjekt alebo jeho produkty. Pomerne bežne ju u nás využívajú napríklad obchodné reťazce pri porovnávaní cien potravín.

Táto forma reklamy je však dovolená len vtedy, keď spĺňa určité parametre. Za prípustnú ju možno považovať, ak:

  • porovnáva tovary či služby, ktorými sa uspokojujú rovnaké potreby alebo ktoré sú určené na rovnaký účel,
  • objektívne porovnáva jednu alebo viac konkrétnych, typických, podstatných a overiteľných vlastností tovarov či služieb, vrátane ich ceny,
  • nediskredituje ani nehaní niečo, čo je typické pre konkurenta,
  • nevyužíva nečestne rozlišujúce znaky typické pre konkurenta,
  • nepredstavuje tovar či služby ako napodobeniny alebo kópie produkcie označenej ochrannou známkou alebo obchodným menom,
  • nevyvoláva zámenu medzi obchodníkmi, objednávateľom reklamy a súťažiteľom alebo medzi ochrannými známkami, obchodnými menami či inými rozlišujúcimi znakmi,
  • nie je klamlivá. 

Aj porovnávacia reklama môže spĺňať znaky nekalej súťaže.

Čo robiť, ak reklama konkurenta ohrozuje vaše podnikanie

Ak sa domnievate, že sa voči vám iný podnikateľ dopustil nekalej súťaže, môžete súd požiadať, aby mu uložil:

  • povinnosť zdržať sa závadného konania
  • odstránenie závadného stavu,
  • poskytnutie primeraného zadosťučinenia (napríklad formou verejného ospravedlnenia, ale aj v peniazoch),
  • povinnosť k náhrade škody (pokiaľ dokážete výšku majetkovej ujmy, ktorá vám v dôsledku nekalosúťažného konania vznikla),
  • povinnosť vydania bezdôvodného obohatenia.

Príklad:

Váš konkurent v príspevku na sociálnej sieti tvrdí, že vo vašom meste ako jediný ponúka určitú službu. Službu ale poskytujete aj vy. Jeho konanie môžete riešiť žalobou, v ktorej budete žiadať, aby príspevok zo sociálnej siete odstránil a aby sa zdržal ďalšieho zverejňovania uvedenej nepravdivej informácie. Ďalej môžete žiadať, aby na sociálnej sieti zverejnil ospravedlnenie, v ktorom bude výslovne uvedené, že jeho príspevok sa nezakladal na pravde. Ak chcete situáciu urýchliť, môžete súd požiadať, aby zverejňovanie príspevku zakázal tzv. neodkladným opatrením.

Dodajme, že v súdnych sporoch z nekalého súťažného konania sa vyžaduje povinné zastú

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

6. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

Plnomocenstvo je veľmi užitočný inštitút. Využijete ho, keď treba niečo zariadiť pre starších či chorých príbuzných; pomôže aj s riešením vecí, na ktoré nemáte čas alebo potrebnú odbornosť.... celý článok

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

3. 9. 2024 | Natália Stašíková

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

Poďte s nami do sveta najdrahších hotelov, ktoré ponúkajú komfort a služby na najvyššej úrovni. V týchto hoteloch naozaj platí, že keď má človek dosť peňazí, možné je všetko.

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

30. 8. 2024 | Redakcia

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

Obchody budú otvorené aj počas Dňa ústavy 1. septembra 2024. Odteraz si budete môcť nakúpiť aj napriek tomu, že ide o štátny sviatok. Zákon určil, že už nie je dňom pracovného pokoja.... celý článok

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok